Zárójel

TERROR! TERROR! TERROR! STOCKHOLM A RÉMSÉGEK VÁROSA – VIDEÓVAL!

A svéd rendőrség nagyon rossz minőségű, a Twitter-ről leszedett képet tett közzé a ma délutáni stockholmi terrortámadás gyanúsítottjairól.

A svéd rendőrség beszámolója szerint eddig legalább három halálos áldozatot követelt a péntek délutáni terrortámadás. Mint azóta ismertté vált, szándékosan hajtott a svéd főváros zsúfolt sétálóutcájába, a Drottninggatana merénylő. A helyszínen azonnal pánik tört ki, – ahogy azt a fenti videón is jól látszik – majd több száz ember rohant fejvesztve menedéket keresni. A terroristák kezében fegyverré vált furgon végezetül behajtott egy áruházba és felgyulladt. A rendőrség szerint négyen meghaltak, tizenketten megsérültek.

A sétálóutcában történt támadással egy időben a város metróján lövöldözés volt, a szerelvényeket leállították. 

Frissítés:

Az origo.hu információi szerint a svéd fővárosban rendkívüli állapotot rendeltek el, barikádokat emelnek a belváros bizonyos pontjain határozatlan ideig. A hatóságok azt kérik, hogy továbbra se hagyja el senki az otthonát. A svéd miniszterelnök közölte, hogy a belvárosban elfogtak egy embert, eközben a svéd média arról ír, hogy hárman ugrottak ki a teherautóból a gázolás után.

A lap szerint a berlini szenátus közölte, hogy a Brandenburgi kaput nem világítják ki svéd nemzeti színekkel, mivel Stockholm nem testvérvárosa a német fővárosnak. Ugyanezzel az érvvel tagadták meg a Brandenburgi kapu kivilágítását Oroszország színeivel a Szentpétervári merénylet után.

Anne Hidalgo Párizs polgármestere ugyanakkor jelezte, hogyaz Eiffel-torony fényeit éjfélkor lekapcsolják az áldozatokra emlékezve. A Spendrups svéd sörfőzde cég azt mondta, hogy korábban feltörték az egyik teherautójukat, valószínűleg azzal követték el a terrorakciót. Az osztrák külügyminiszter egy Twitter-üzenetében azt írta, hogy közösen kell fellépni a terror ellen.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke azt mondta, hogy egy uniós tagállam elleni támadás az egész Európai Unió elleni támadásnak minősül. XVI. Károly Gusztáv svéd király közleményt adott ki, hogy a királyi családdal együtt megrendültek a merénylet miatt. Megjegyezte, hogy a cselekmény háttere egyelőre nem tisztázódott, követik az eseményeket, és együttérzésükről biztosítják az áldozatok hozzátartozóit.

OLVASTAD MÁR?   Manchester, a terror másnapja -Frissítve!!!

Stefan Löfven miniszterelnök a televízióban azt mondta, hogy Svédországot megtámadták. A rendőrség ugyanakkor cáfolta a miniszterelnök azon kijelentését, miszerint bárkit is elfogtak volna a merénylettel összefüggésben.

A helyszínről élőben közvetít a Dagbladet hírcsatorna:

Keress itt - Csak írd be, hogy mit keresel....és ENTER