Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Terrorista merénylet során törtek a brit miniszterelnök életére

Szerdán Londonban állt bíróság elé az két fiatal férfi, akiket terrorista merénylet elkövetésével vádolnak, melynek során Theresa May brit miniszterelnököt gyilkolták volna meg.

Theresa May, Terrorista támadás, Anglia, UK,
Az Old Bailey, a londoni központi büntetőbíróság épülete (forrás: Flickr)

Terrortámadást terveztek a Downing Streeten

A bangladesi-brit állampolgárságú Naa’imur Zakariyah Rahman-t (20), és pakisztáni társát, Mohammed Aqib Imran-t (21) terrorcselekmény előkészítésének vádjával állították a londoni Westminster kerület magisztrátusi bírósága elé.

A bírósági eljárás mindössze hét percig tartott. Miután hivatalosan ismertették velük a vádat, a két férfi megerősítette személyes adataikat, majd tagadták a vádakat.

Az eljárás során Emma Arbuthnot főbíró az Old Bailey elé utalta az ügyet, ahol a büntetőperük december 20-án veszi kezdetét. Az Old Bailey a londoni központi büntetőbíróság közismert elnevezése. Az elnevezés az utca nevéből ered, ahol a bíróság épülete áll.

A vád szerint az elsőrendű vádlott, Naa’imur Zakariyah Rahman tervezte el a merényletet. Ennek lényege, hogy pokolgéppel felrobbantja a Downing Street biztonsági kerítését, majd behatol a Downing Street 10. szám alatti kormányfői hivatalba. Az épületben, amely egyben a mindenkori brit miniszterelnök rezidenciája is, késsel akarta megöli Theresa Mayt.

A másodrendű vádlott, Mohammed Aqib Imran segítette volna a terv kivitelezését. Valószínű, hogy ő áldozta volna fel magát a robbantásos merényletben. A házkutatás során ugyanis robbanóanyaggal preparált öngyilkos mellényt is lefoglaltak a hatóságok.

Theresa May, Terrorista támadás, Anglia, UK,
A Downing Street bejáratát akarták felrobbantani (Fotó: szerző)

Nagyon amatőr elképzelésük volt a merénylőknek

Már csak azért is, mert a végrehajtása nehezen képzelhető el. A kormányfői rezidenciának helyt adó Downing Street bejáratait öt méter magas öntöttvas biztonsági kerítés védi. Ezeket eleve robbanásállóra tervezték. A két kerítés közötti íves útszakaszon folyamatosan járőröznek a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának fegyveres járőrei. Magát az utcát lezáró kerítést pedig belülről külön fegyveres egység őrzi, akiknek a feladatuk éppen az ilyen jellegű támadási kísérletek azonnali elhárítására. A kormányfői hivatal jól ismert fekete ajtaja előtt pedig rendőr posztol folyamatosan.

Theresa May brit miniszterelnök jelenleg a világ tíz legjobban védett vezetői közé tartozik. Külföldi látogatásai alkalmával magas szintű biztonsági protokollok lépnek életbe, belföldi tartózkodása során többszintű kiemelt védelem illeti meg. Így tehát még élénk fantáziával is nehezen képzelhető el, hogy bárki egy szál késsel az életére tudjon törni, főleg egy különlegesen őrzött zárt épületben.

A titkosszolgálatok és a terrorelhárító egységek munkájának eredménye

Rahmant Észak-Londonban, Imrant Birminghamtől délkeletre még november 28-án vették őrizetbe hírszerzési információk alapján. A Metropolitan Police Terrorizmus-ellenes Parancsnokságának munkatársai elfogásukkor házilag készített robbanóanyagot, öngyilkos mellényt, és késeket foglaltak le.

Az ügy csak szerdán került nyilvánosságra, amikor megjelentek a magisztrátusi bíróság előtt.

Pont egy nappal később, amikor Andrew Parker, a brit belső elhárítás (MI5) tájékoztatta a kormányt arról, hogy a biztonsági szolgálatok az idén kilenc nagy-britanniai terrortámadási terv végrehajtását akadályozták meg.

...

Szólj hozzá