Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Terrortámadás egy londoni mecsetnél

Esti imáról hazainduló muszlimok közé gázolt egy furgon Londonban. A rendőrség mostanra megerősítette, hogy a támadó egyedül volt. Egy ember meghalt és tízen megsebesültek. A rendőrség lehetséges terrortámadásként kezeli az esetet.

Terrortámadás egy londoni mecsetnél
(Kép: The Sun)

Nem sokkal éjfél előtt, a Finsbury Park közelében álló mecsetből,

az esti imáról távozó tömegbe hajtott egy férfi. Mivel most van a ramadán, nagyon sokan vettek részt az imádkozáson.  A támadó egy olyan embercsoportba hajtott, akik egy idős férfin próbáltak segíteni, mert éppen rosszul lett. Az idős ember később meghalt, de nem tisztázott, hogy a támadásnak köze volt-e a halálához. A furgon legalább 10-15 embert gázolt el, a mentők nagy erőkkel vonultak ki, már 15 perccel a támadás után a sérülteket látták el a helyszínen. Egy ember azonnal meghalt, kettőt helyszíni ellátásban kellett részesíteni, másik nyolcat kórházba szállították. Közülük kettőnek kritikus az állapota.

A furgont egy 48 éves férfi vezette. A gázolás után a furgon sofőrje kiszállt az autóból, és el akart menekülni. A tömeg azonban feltartóztatta addig, amíg a rendőrség és a terrorelhárítás kiérkezett. A férfi azt kiabálta:”Megtettem, amit meg kellett tennem!” A merénylőt is kórházba szállították szigorú biztonsági körülmények között. Valószínűleg a mentális állapotát is vizsgálni fogják. Személye korábban nem volt ismert a rendőrség előtt – írja a The Telegraph.

A fővárosi rendőrség helyettese, Neil Basu köszönetet mondott a nyilvánosságnak, hogy feltartóztatták a gyanúsítottat. Azt mondta, hogy a támadás “a terrorizmus valamennyi jellemzőjét magán viseli”, ezért nagyon bátor cselekedet volt, amit tettek.

Terrortámadás egy londoni mecsetnél 1
(Kép: metro.co.uk)

Theresa May kormányfő válságtanácskozást hívott össze

A miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy az észak-londoni mecsetnél történt, „gyűlölet és gonoszság” vezérelte incidenshez hasonló nem történhet meg még egyszer, és a rendőrség több emberrel fog járőrözni a ramadán idején.  May, aki később találkozott a közösség vezetőivel, elment a mecsethez is, és elítélte a támadást.

Theresa May-jel beszélgetve az egyik muzulmán férfi elmondta, hogy a központ egy olyan hely, amely már túlszárnyalta a vallási szerepét, és az egész közösség használja.  A férfi hozzátette, hogy az érintett mecset “hatalmas” szerepet játszott a szélsőségesek elleni küzdelemben.

London polgármestere, Sadiq Khan arra bíztatta az embereket, hogy “maradjanak nyugodtak és éberek”, az támadást “rettenetes terrorcselekménynek” nevezte. “A részleteket még nem ismerjük, de ez nyilvánvalóan támadás volt olyan ártatlan londoniak ellen, akik közül sokan imádkoztak a Ramadán szent hónapja alatt.

Bár úgy tűnik, hogy ez egy adott közösség elleni támadás volt, ugyanolyan szörnyű, mint a manchester-i, westminster-i és a london híd-i támadások. Ezek mindegyike olyan közös értékek ellen irányult, mint a tolerancia, a szabadság és az egymás iránti tisztelet. A helyzet még mindig bizonytalan, és ez arra késztet minden londonit, hogy maradjon nyugodt és éber.” Ezután a polgármester arra kérte a londoniakat, hogy ha valami gyanúsat észlelnek, jelentsék a rendőrségnek, de csak vészhelyzetben telefonáljanak a 999-es számra.

A BBC Radio 4-nak a következőt mondta London polgármestere: „ A terrorizmus az terrorizmus, akkor is, ha az iszlám inspirálja és akkor is, ha más.  London nagyon nehéz időszakon keresztül ment keresztül, nagyon kemény hetei voltak. De biztos vagyok benne, hogy túljutunk ezen. Erősek leszünk, erősek fogunk maradni és nem engedjük, hogy ezek az emberek szétválasszanak minket.”

A nyomozást a rendőrség terrorizmus elleni parancsnoksága végzi. Azt már az attak után nem sokkal kijelentették, hogy a támadás szándékos volt és egyértelműen a muszlim közösség ellen irányult.

Szólj hozzá