Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Botrányos tervezet szivárgott ki az uniós bevándorlás Brexit utáni korlátozására

A kiszivárgott tervezet szerint a brit kormány egyértelműen, az alacsony képzettséget igénylő állások esetében korlátozná az uniós polgárok munkavállalási lehetőségeit.

Botrányos tervezet szivárgott ki az uniós bevándorlás korlátozására a Brexit után 2
(Kép: Pixabay)

A tervezet alapján nem lesz könnyű a Brexit után lehetőséget kapni a munkavállalásra

A Brexit utáni új rendszer lehetővé tenné az alacsony jövedelmű munkavállalók “közvetlen számbavételét”, és/vagy az európai polgárok számára egy bizonyos minimum összeg megkeresését írná elő az országban tartózkodás engedélyezéséhez. Az Egyesült Királyság Brexit utáni bevándorlási rendszere az alacsonyan fizetett állásokat megcélzó uniós bevándorlókat korlátozza majd. A kiszivárgott kormányzati dokumentum azt javasolja, hogy egyrészt számszerűsített korlátozást vezessenek be, másrészt ez érintse az európai uniós polgárok családtagjainak Nagy-Britanniában való tartózkodásának jogát is.

A belügyminisztériumi dokumentumok felvázolják, hogy az új rendszerben a kormány hatáskörét hogyan lehet kiterjeszteni e kérdésben – írja az Independent. A kormánynak joga lesz az uniós polgárok szigetországba való belépésének és a munkához való jogának megtagadására. Emellett meghatározhatja az Egyesült Királyságban munkát vállalni kívánó személyek minimálisan elvárt jövedelemszintjét a további tartózkodás feltételeként.

A munkáltatókat arra is kényszeríthetik majd, hogy egyes munkakörökre briteket vegyenek fel, miközben az állás betöltését megtagadják azoktól a bevándorlóktól, akik alacsony képzettséget igénylő ágazatokban szándékoznának dolgozni – állítja a dokumentum.

Kérdés mennyit valósítanának meg ebből a tervből

A tervezet nem tükrözi a végleges rendszert, néhány dolog nyitva marad még a Brexit tárgyalások előtt. A dokumentum megerősíti a miniszterelnök által az idei év elején előterjesztett javaslatok részleteit, amelyek a Brexit napjától lépnek érvénybe a szabad mozgásra vonatkozóan. Az új rendszert pedig fokozatosan vezetnék be. Ugyanakkor azt is kiemeli a tervezet, hogy a kilépés után a szigetország kikerül az uniós jog hatálya alól. Így lehetővé válik az Egyesült Királyság számára, hogy korlátozza az európai uniós polgárok számára jelenleg biztosított jogokat.

A dokumentum azt sugallja, hogy a jövőben csak a magas szintű képzettséggel rendelkező európai munkavállalók kaphatnak engedélyt arra, hogy három évnél hosszabb ideig tartózkodjanak az Egyesült Királyságban.

Kitér az EU bevándorlók jogaira, valamint arra, hogy új, szigorú korlátozásokat kell bevezetni arra vonatkozóan is, hogy családtagokat hozhassanak az Egyesült Királyságba. Az erről szóló passzus azt fejtegeti, hogy a „családtag” uniós meghatározása nagyon széleskörű.”Azt javasoljuk, hogy a családtagon csak a közvetlen családtagot értsünk, ahogy ez – a jelenlegi rendszerben – a nem uniós állampolgárok esetében történik “.

Az irányadó “törekvés” a nettó bevándorlás csökkentése, amelyre Theresa May ígéretet is tett már korábban. E szerint évi 100 000 fő alá kívánja csökkenteni a bevándorlók számát.

A szigorúbb határ ellenőrzéseket is kilátásba helyez a tervezet. Ez azt jelentené, hogy az uniós polgárok útlevéllel utazhatnának az Egyesült Királyságba, nem pedig a nemzeti azonosító kártyákkal (személyi igazolványokkal).

A brit politikai ellenzék elítélően nyilatkozott a kormány terveiről

Alison McGovern, a Munkáspárt képviselője az Open Britain Campagne egyik vezető támogatója szerint a brit gazdaság és közszolgálatok nagymértékben támogatva vannak az uniós polgárok járulékbefizetéseiből. Csak az egészségügyben (NHS) 60 000 EU munkavállaló dolgozik, és sokan dolgoznak más ágazatokban. Többek között az úgynevezett “alacsony képzettséget igénylő” munkahelyeken. „Nélkülük veszélybe sodorhatjuk a gazdaságunkat és közszolgálatainkat. A kormánynak meg kell mutatnia, hogy Nagy-Britannia nyitva áll azok számára, akik keményen akarnak dolgozni”- fogalmazott Alison McGovern.

Az Skót Nemzeti Párt westminsteri frakcióvezetője, Ian Blackford azt mondta: “Ezek a kiszivárgott javaslatok szégyenletesek. A szabályozás előrevetíti a Belügyminisztérium azon szándékát, hogy családokat válasszanak szét.”

A nagy port kavart tervezetet a The Guardian hozta nyilvánosságra, és az elmúlt napokban valóságos össztüzet zúdítottak az ellenzéki pártok képviselői a brit kormányra. Egyelőre még kérdéses, hogy a dokumentum pontjaiból mennyit szándékoznak ténylegesen bevezetni a kilépés után.

Szólj hozzá