Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Theresa May és Angela Merkel Berlinben egyeztetett a Brexit folyamatáról

Berlinben fogadta a brit miniszterelnököt a német kancellár. Theresa May és Angela Merkel érintette megbeszélésükön a Közel-Kelet, és a Koreai-félsziget aktuális kérdéseit. Természetesen azonban a tárgyalások fókuszában a britek Uniós kilépése állt. A fő kérdés az EU és Németország számára továbbra is az, hogy Nagy-Britannia pontosan hogyan lép ki az Unióból.

Theresa May és Angela Merkel Berlinben egyeztetett a Brexit folyamatáról
Theresa May, brit kormányfő megérkezik berlini tárgyalásaira (forrás: Twitter/UK_PM)

Merkel: sajnáljuk!

“Természetesen megmaradt az alapvető álláspontunk a Brexitről: sajnáljuk! De olyan irányba szeretnénk folytatni a tárgyalásokat, hogy végül konstruktív és szoros gazdasági és politikai kapcsolatunk legyen az Egyesült Királysággal.” – jelentette ki Angela Merkel a közös sajtótájékoztatón pénteken Berlinben.

A kilépési tárgyalásokra utalva elmondta: „Be kell tartani a kidolgozott menetrendet, de szorít bennünket a határidő.” A két kormányfő közös sajtótájékoztatóján Angela Merkel kiemelte, hogy fontos továbblépni. Arról is meg kell állapodni, hogy milyen legyen az EU és a közösségen kívüli Nagy-Britannia kapcsolata. Ahogy fogalmazott, a “méltányos egyensúlyt” kell megtalálni a bennmaradók és London viszonyrendszerében. Gondoskodni kell arról, hogy Nagy-Britannia a lehető legszorosabb kapcsolatban maradjon az EU-val. Ugyanakkor a brit lakosság kívánságának megfelelően fontos, hogy legyenek hangsúlyos különbségek a tagsági jogviszonyhoz képest.

A német kancellár újságírói kérdésre válaszolva leszögezte: nem érzi úgy, hogy London megpróbálná “kimazsolázni” és átmenteni a Brexit utáni időkre az Uniós tagság előnyeit.

May: közös történelmen, értékeken és érdekeken alapuló kapcsolatot szeretnénk

Theresa May e három alapelv mentén határozta meg azt, hogyan képzeli el hazája kapcsolatát az EU-val a kilépés után. Elmondta, hogy a következő, hétfőn kezdődő tárgyalási fordulón már konkrét határozott idejű végrehajtási szakaszban szeretne megegyezni az Európai Bizottsággal. A brit miniszterelnök azonban részleteket most sem árult el. Csupán annyit mondott, hogy meghatározott időközönként ismertetik terveik egy-egy újabb részletét.  Ennek a folyamatnak a következő állomása Münchenben lesz szombaton. A bajor fővárosban megrendezendő nemzetközi biztonságpolitikai konferencián (MSC) tart majd előadást. Ott hazája és az EU tervezett védelmi, biztonságpolitikai együttműködésről lesz szó.

A tárgyalások során May elmondta, hogy London “különleges szabadságjogokat” szeretne. A más, EU-n kívüli országokhoz képest szabadabb hozzáférést akar szerezni az EU piacain. Cserébe olyan feltételeket kínál, amely a Nagy-Britanniában tevékenykedő EU-s cégeknek is előnyös.

Erről az uniós főtárgyalónak e heti tárgyalásain más volt a véleménye. Kijelentette, hogy „London kilépése után irreális egy vámközösség igénye. Valamilyen kereskedelmi korlátot szabni kell majd.” Ez is azt jelzi, hogy hangsúlyos különbségek vannak még mindig a kilépő, és a bennmaradók között.

...

Szólj hozzá