Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Theresa May ezúttal tényleg őszinte mosollyal érkezett Brüsszelből

Theresa May, brit miniszterelnök az Alsóházban bejelentette, hogy a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok jogosultságait törvény rögzíti majd. A törvénynek pedig a brit bíróságok szereznek érvényt.

Theresa May ezúttal tényleg őszinte mosollyal érkezett Brüsszelből
Theresa May, brit miniszterelnök a decemberi EU-csúcsról tesz jelentést az Alsóházban (forrás: parliamentlive.tv)

Jelentés egy sikeres EU-csúcsról

Theresa May hétfő délután számolt be a londoni Alsóház képviselőinek a múlt heti brüsszeli EU-csúcsról. A találkozón az Unióban maradó 27 tagállam állam- és kormányfői úgy döntöttek, hogy el lehet kezdeni a brit EU-tagság megszűnéséről folyó tárgyalássorozat második szakaszát. Ez az Egyesült Királyság Brexit utáni kapcsolatrendszeréről – elsősorban a kereskedelmi kapcsolatokról – szól majd.

Mint ismeretes: az első tárgyalási szakaszban a külföldi EU-állampolgárok jogosultságainak biztosításáról, a brit pénzügyi kötelezettségekről volt szó. Napirenden volt még az Ír Köztársaság és Észak-Írország közötti fizikai határellenőrzés jövőbeni helyzete is.

Theresa May a Westminsterben kijelentette: a pénteki EU-csúcson viszonosságra alapuló megállapodás született a Nagy-Britanniában élő külföldi, illetve az uniós országokban élő brit állampolgárok jogosultságairól. Ezt különös sikerként könyvelte el, ugyanis ezt tartotta az elsődleges fontosságú kérdésnek a Brexit-tárgyalások első szakaszában. Mint elmondta:

„Mindkét célt sikerült elérni, és ez karácsony közeledtével megnyugvással töltheti el a külföldi EU-polgárokat és a más EU-tagállamokban letelepedett briteket.”

Maradhatnak az EU-állampolgárok, többlépcsős megoldással

A brit kormány többször megerősített szándéka szerint azok a külföldi EU-állampolgárok, akik a brit EU-tagság megszűnésének várható időpontjában, 2019. március 29-én már öt éve folyamatosan és törvényesen Nagy-Britanniában tartózkodnak, jogosultak lesznek a letelepedett státusra. Ehhez egy egyszerű, szinte automatikus hatósági eljárásra lesz csak szükségük. Akik viszont a brit EU-tagság megszűnésének napjáig öt évnél kevesebb ideje, de szintén életvitelszerűen és törvényesen Nagy-Britanniában tartózkodnak, ugyancsak maradhatnak. Ha a nagy-britanniai tartózkodásuk időtartama eléri az öt évet, onnantól ők is jogosultak lesznek állandó tartózkodási engedélyre.

A brit kormányfő hangsúlyozta azt is, hogy kormánya szándékai szerint azoknak a külföldi EU-munkavállalóknak, akik a tervezett átmeneti időszakban érkeznek Nagy-Britanniába, már regisztrációs kötelezettségük lenne. Ez már a majdani új brit bevándorlási rendszer előkészítésének része lesz.

Theresa May leszögezte: mindezt pedig az Egyesült Királyság törvényei közé iktatják, annak végrehajtását pedig a bíróságok szavatolják.

Theresa May ezúttal tényleg őszinte mosollyal érkezett Brüsszelből
Ülésezik az Alsóház (forrás: parliamentlive.tv)

Ismertté vált a válási számla összege

Az EU-val szembeni brit pénzügyi kötelezettségekről a miniszterelnök azt mondta: a tárgyalásokon sikerült jelentősen csökkenteni e fizetési kötelezettségeket. Bejelentette, hogy ennek összege “észszerű feltételezések alapján” jelenleg 35-39 milliárd font (12 500-14 ezer milliárd forint) közé becsülhető. Ez az összeg hozzávetőleg négyévi brit EU-költségvetési hozzájárulásnak felel meg. A brit kormány úgy ítéli meg, hogy a négy évből kettő a brit EU-tagság után tervezett úgynevezett átmeneti időszakra esik.

Átmeneti időszak és szabadkereskedelmi megállapodás

A kilépés napja utáni, várhatóan kétévi átmeneti időszakot London javasolja. Javaslatát azzal a főként jogi érvvel támasztotta alá, hogy a brit EU-tagság megszűnésének valószínű időpontjában, 2019 márciusában még sem az Egyesült Királyság, sem az Európai Unió, sem az EU-tagállamok nem lesznek abban a helyzetben, hogy szerződéseket köthessenek egymással saját, vagy az uniós jog csorbítása nélkül.

Theresa May a képviselők előtt hangsúlyozta: az Egyesült Királyság már “e szigorúan korlátozott időtartamú” átmeneti időszakban sem lesz az EU egységes belső piacának és vámuniójának tagja, mivel addigra kilép az EU-ból is. Kormánya ugyanakkor azt javasolja, hogy ebben az időszakban Nagy-Britannia és az Európai Unió még a jelenlegi feltételekkel férhessen hozzá egymás piacához. London az Európai Unióval is szabadkereskedelmi megállapodást szeretne kötni a Brexit utáni időszakra.

...

Szólj hozzá