Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Theresa May figyelmeztette az egyetemeket: túl magas egyes kurzusok tandíja

A brit miniszterelnök, Theresa May, javasolja az egyetemi tandíjak csökkentését bizonyos területeken. Szerinte a díjak indokolatlanul magasak. A tandíjak csökkentése mellett felhívta a figyelmet a szegényebb családokban élő diákok tanulmányainak támogatására is.

Theresa May figyelmeztette az egyetemeket: túl magas egyes kurzusok tandíja
Az egyetemi diploma sok esetben kulcs a jövőhöz Angliában is. (forrás: pixabay)

Csökkentsék a költségeket!

Theresa May törekvése arra irányul, hogy kényszerítse a felsőoktatási intézményeket bizonyos kurzusok költségeinek csökkentésére. Az elgondolás mögött az érintett kurzusok értéke áll és az, hogy az adott szakot elvégző egyetemista a későbbiekben milyen fizetésre esélyes.

Az angliai felsőoktatás több éve több sebből vérzik

A brit egyetemeken hosszabb ideje követelik a finanszírozás felülvizsgálatát. A miniszterelnök bejelentette a vizsgálat megkezdését. A fő cél a középosztálybeli diákok egyetemi tanulmányainak megkönnyítése. A vizsgálat szükségességére az újonnan kinevezett oktatási miniszter, Damian Hinds hívta fel a figyelmet, aki szerint elsősorban azokon a kurzusokon kell a tandíjat csökkenteni, ahol az onnan kikerülő friss diplomások fizetése alacsonyabb a máshol végzettekénél. Ez elsősorban a társadalomtudományi és bölcsészettudományi karokra jellemző.

Hogyan képzeli el mindezt Theresa May?

A brit miniszterelnök hosszú távú tervben gondolkodik. Ehhez szükséges a felsőoktatás finanszírozásának eddig elmaradt felülvizsgálata, ami valószínűleg egy teljes évet igénybe fog venni. A legfontosabb változtatás a tandíjak csökkentése, illetve a hátrányos helyzetű diákok támogatása.

Theresa May figyelmeztette az egyetemeket: túl magas egyes kurzusok tandíja
A kevésbé népszerű egyetemek kedvezményeket adnak a hátrányos helyzetűeknek (forrás: pixabay)

Milyen következményekkel járhat ez?

A londoni gazdasági szakemberek szerint a tandíjak ilyen mértékű csökkentése évente több mint 3 milliárd fontnyi bevételt venne ki az egyetemek zsebéből. Ennek következtében bizonyos szakokat a kormánynak állami pénzből kellene támogatnia.

Tehát… újra kell számolni

A parlamentben külön bizottságot állítottak fel, melynek feladata egy új javaslat kidolgozása, beleértve a tandíjak újabb kalkulációját és egy, a megélhetési költségekhez hozzájáruló ösztöndíj-rendszer kidolgozását.

Az oktatási szakemberek kritizálják May elképzelését

Véleményük szerint az esetlegesen bevezetendő új rendszer óriási versenyt generálna az egyes egyetemek és azon belül egyes szakok között. Amennyiben a javaslat elfogadásra kerülne, a különböző szakokat választó egyetemisták különböző mértékű tandíjat fizetnének. A diákok ettől kezdve a tandíj mértéke alapján választanák meg, mit szeretnének tanulni. Ez a változás pedig nagy valószínűséggel éppen a jelenlegi hiányszakmákban rontaná tovább a helyzetet.

Theresa May figyelmeztette az egyetemeket: túl magas egyes kurzusok tandíja
Oxford Egyetem (Kép: Pixabay)

...

Szólj hozzá