Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Theresa May nem enged – nincs megállapodás az átmeneti időszakban Nagy-Britanniába érkező EU-s állampolgárok számára

Theresa May, brit miniszterelnök egyértelműen megerősítette: szándékaik szerint különbség lesz a brit EU-tagság megszűnése előtt, illetve a kilépés után Nagy-Britanniába érkező EU-állampolgárok letelepedési és munkavállalási jogosultságai között.

Theresa May nem enged – nincs megállapodás az átmeneti időszakban Nagy-Britanniába érkező EU-s állampolgárok számára
Theresa May egyelőre hajthatatlan (forrás: wkikmedia)

Theresa May bejelentése

Theresa May megütközést váltott ki Brüsszelben azzal, hogy azt mondta, a Brexit utáni átmeneti időszakban érkező uniós polgárok nem rendelkezhetnek majd ugyanolyan jogokkal, mint azok, akik előbb jöttek. A brüsszeli döntéshozók 2020-ig tartó olyan átmeneti időszakot akarnak, mely ebben az időszakban is biztosítaná az  Egyesült Királyságban ez idő alatt letelepedők számára a polgárjogokat és a szabad mozgás lehetőségét.

A helyzet nem ugyanaz

Theresa May három napos kínai utazása során nyilatkozott az újságíróknak. Elmondta, hogy a részletek még mindig egyeztetések alatt állnak. Azt viszont egyértelműen kiemelte, hogy különbséget kell tenni a jelenleg is az országban élő polgárok és azok között, akik úgy döntenek a bevándorlásról, hogy tudatában vannak annak, Nagy-Britannia ki fog lépni az Unióból.

Brüsszel nem akar engedni

Brüsszel szándékában áll határozottan elutasítani minden olyan kísérletet, amely a “négy szabadság” elvét korlátozza az átmeneti időszak alatt. Ez vonatkozik az emberek szabad mozgására is. Az EU úgy véli, abban már megállapodtak, hogy az átmeneti időszak lejárta előtt Nagy-Britanniába érkezőkre az uniós állampolgári jogok vonatkoznának. Guy Verhofstadt , az Európai Parlament Brexit koordinátora elmondta a Guardian-nak: “Az átmenet alatt az állampolgári jogok nem képezhetik alku tárgyát. Nem fogadjuk el, hogy az uniós polgárok eltérő jogokkal rendelkeznek. Az átmenet biztosításának feltétele a jelenleg meglévő jogok kivétel nélküli biztosítása.”

May nyilatkozata felháborodást keltett otthon is

A miniszterelnök nyilatkozata haragot keltett a kampányolók és a parlamenti képviselők körében is. Többen a diszkriminációtól és a bizonytalanságtól való félelmüknek adtak hangot. Nicolas Hatton, az Egyesült Királyságban élő európai állampolgárok szövetségének, a the3million –nak társalapítója azzal érvelt, hogy az Egyesült Királyság az átmeneti időszak végéig marad ténylegesen az EU tagja, és addig megilleti minden, a tagsággal járó előny. “Szerintem teljes káosz lehet, ha megkülönböztetik a 2019 márciusáig és az átmeneti időszak alatt érkezőket.” Majd hozzátette, ha ez történne, ez egyértelműen az uniós állampolgárok  széles körű megkülönböztetését jelentené. Következményeként pedig nehezebbé válna a munkahely- és otthon-keresés, sőt, még a bakszámla-nyitás is. Ez pedig már azért sem fogadható el. Hiszen a már eddig Nagy-Britanniába érkező európai munkások is nagyban hozzájárultak a brit gazdaság fejlődéséhez.

Theresa May nem enged – nincs megállapodás az átmeneti időszakban Nagy-Britanniába érkező EU-s állampolgárok számára
Brüsszel szerint csak az egyenlő jogok elfogadhatóak (forrás: pixabay)

Az EU ragaszkodik a jogokhoz

A 27-ek nem engednek. Ragaszkodnak ahhoz, hogy Nagy-Britannia az átmenetei időszak alatt is biztosítsa az uniós jogokat. Még akkor is, ha már nem lesz EU-s minisztere, diplomatája vagy európai parlamenti képviselője.

És amiről már megállapodtak…

London az EU-val elért megállapodásban rögzítette, hogy akik a brit EU-tagság megszűnésének napjáig öt évnél kevesebb ideje, de életvitelszerűen és törvényesen Nagy-Britanniában tartózkodnak, maradhatnak. Amikor nagy-britanniai tartózkodásuk időtartama eléri az öt évet, és onnantól ők is jogosultak lesznek állandó tartózkodási engedélyre.

A brit kormány tervei szerint azonban azoknak az EU-állampolgároknak, akik a brit EU-tagság megszűnése után kezdődő – London szándékai alapján legfeljebb kétévi – átmeneti időszakban érkeznek Nagy-Britanniába, már regisztrációs kötelezettségük lenne. Theresa May többször hangoztatott álláspontja szerint ez is a majdani új brit bevándorlási rendszer előkészítésének része lesz.

...

Szólj hozzá