Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Theresa May átrendezte a tablót – súlytalan kormányátalakítás a briteknél

Theresa May, brit miniszterelnök kisebb átalakítást végzett kormányában. Hivatalba lépése óta, másfél év alatt ez a harmadik kormányátalakítás. A kulcsfontosságú posztokon nem történt változás, így az ellenzék szerint ez csak egy kétségbeesett PR-fogás.

Theresa May átrendezte a tablót – súlytalan kormányátalakítás a briteknél
Az átmeneti időszak hosszát illetően összhangot mutatnak a tárgyaló felek (Forrás: Twitter)

Hangsúlyos változás nem történt

A legfontosabb kabinetminiszteri posztokon nem történt változás. A külügyeket Boris Johnson, a belügyeket Amber Rudd irányítja. A pénzügyekért Philip Hammond, a Brexit-ért David Davis a felelős továbbra is.

Sajid Davis a helyi közösségekért és önkormányzatokért felelős miniszter megkapta a lakásügyek felügyeletét is. Gavin Williamson irányítja továbbra is a védelmi ügyeket. Jeremy Hunt az egészségügy mellé megkapta a szociális ellátás felügyeletét is. Az üzleti, energia, és ipari ügyeket továbbra is Greg Clark irányítja.

Régi nevek, új posztok

Az egész kormányátalakítást Damian Green, Theresa May miniszterelnök helyettesének őszi botránya indokolta. Most David Lidington eddigi igazságügyi miniszter vezeti a Miniszterelnöki Hivatalt (Cabinet Office). Az igazságügyi tárcát David Gauke eddigi munkaügyi miniszter viszi tovább, akitől a stafétát Esther McVey veszi át.

Brandon Lewis, eddigi bevándorlásügyi miniszter tárcanélküli miniszteri posztot kapott. Emellett ő lett a Konzervatív (Tory) Párt elnöke. Tőle a párt hanyatló támogatottságának helyreállítását, és a képviselőházi többség visszaszerzését várják el új posztján. Az új bevándorlásügyi miniszter Caroline Nokes lett.

Karen Bradly a kultúra, a média és a sport felügyelete helyett az Észak-Ír ügyeket viszi tovább. Helyét Matt Hancock veszi át. Az oktatás ügye Damian Hinds kezébe került. A közlekedési és a külkereskedelmi tárcák élén, valamint a kisebb kormányzati pozícióban nem történt változás.

Csak egy PR-fogás…?

Az ellenzéki Munkáspárt szerint ez csupán egy „kétségbeesett PR-fogás”, semmi más. A kabinet lényegi posztjain változás nem történt, így csak apróbb kiigazításról lehet beszélni. Ezért bírálja az ellenzék a miniszterelnök lépéseit. Semmi más célja nem lehet, mint a párt belső erőviszonyainak, a “hard-Brexit tábornak” megfelelni.

Brandon Lewis pártelnöki kinevezése is a párt erősítését, jobban mondva a belső egység erősítését szolgálja. Egy megosztott párt esetében ez el is várható, hiszen a legfontosabb ügyben, a Brexit ügyében nem egységes a kormányzópárt.

Nicola Sturgeon, skót első miniszter napközben Twitter-bejegyzésében adott hangot aggodalmának. Kijelentette, hogy a miniszterelnöknek sokkal fontosabb a keményvonalas konzervatívok kiszolgálása, mint az ország érdeke. May mindenáron biztosítani akarja a kilépéshez szükséges parlamenti többséget kormánya számára. Sturgeon szerint – aki meggyőződéses EU-párti – ezzel nagyot hibázik a kormány, és ennek az ország látja a kárát.

...

Szólj hozzá