Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Tiborcz cégét vizsgálta az EU csalásügyi hivatala, 12 milliárdot kaszáltak megbundázott pályázatokkal

Noha Orbán Viktor miniszterelnök többször hangoztatta: Magyarországnak nincs szüksége az Unió pénzére, a jelek szerint veje nem osztja a nézeteit. Az Európai Csalás Elleni Hivatal „komoly szabálytalanságokat” talált a Tiborcz István vezette Elios Innovative Zrt. projektjeinek vizsgálata során…

Tiborcz cégét vizsgálta az EU csalásügyi hivatala, 12 milliárdot kaszáltak megbundázott pályázatokkal
(Fotó: bbj.)

Az Elios a „testreszabott” pályázatokkal 972 millió forint bevételre tett szert 2015-ben

Az Európai Unió csalás elleni hivatala, az OLAF (a francia ’Office européen de lutte antifraude’ kifejezés rövidítése) feladata az uniós támogatásokkal szembeni csalásokat, a korrupciót és az uniós szervekkel szembeni félrevezetést vizsgálni. Az OLAF két éven át nyomozott a 2015-ig Tiborcz István tulajdonában álló Elios Innovative Zrt. után. A cég rengeteg pályázatot és pénzt nyert ahhoz, hogy országszerte az utcai közvilágítást korszerűsítse. Összesen 35 projektet vizsgáltak 2011-től 2015-ig, és az Európai Bizottságnak megküldött, bizalmas jelentésükben súlyos szabálytalanságokra és összeférhetetlenséget bizonyító adatokra hívták fel a figyelmet. A jelentésről és tartalmáról először a Wall Street Journal számolt be.

Az OLAF azért indított nyomozást az Elios ellen, mivel fennállt a gyanú, hogy a cég úgy nyert meg közvilágítás modernizálására kiírt pályázatokat, hogy azokon a többi pályázó nem nyerhetett. Ehhez egyszerűen arra volt szükség, hogy a pályázati feltételek között szerepeljen olyan technikai kitétel, melyet egyedül az Elios tud teljesíteni. A pályázatok kevesebb, mint felénél volt csak egyedüli pályázó az Elios Innovative Zrt., mégse akadt olyan,aki nyert volna velük szemben a „testreszabott” pályázati kiírásnak.

Az Európai Unió csalásellenes hivatala azt ajánlja, hogy Magyarország legfelsőbb hatóságai tegyenek jogi lépéseket

Mindezek miatt az OLAF azt javasolja a magyar hatóságoknak, hogy tereljék jogi útra az ügyet a vállalat által végrehajtott projektekben felfedett “súlyos szabálytalanságok” miatt. 2015-ben a magyar hatóságok már elindítottak egy nyomozást ugyanebben az ügyben, de 2016-ban a nyomozást ejtették. Annyi kiderült, hogy az Európai Bizottság Régiók bizottsága szintén lefolytatott egy belső ellenőrzést 2015-ben, ennek eredménye azonban nem nyilvános.

Az OLAF az Európai Bizottságnak pedig azt a javaslatot tette, hogy kérje vissza azt a negyven millió eurót (12 milliárd 340 millió forint), melyet a projektek uniós támogatására kifizettek. Az OLAF csak nyomozhat, jogi útra nem terelheti az ügyet, ezt csupán a magyar és uniós hatóságok tehetik meg. A Bizottság a jelentés kézhezvétele után először egyeztet a magyar hatóságokkal, majd ezután eldönti, milyen lépéseket tegyen. Szóvivője útján egyelőre annyit mondott:  “A Bizottság zéró toleranciát képvisel az uniós pénzeket érintő csalásokkal szemben, és ugyanezt várja el a tagállamoktól is.”

A hírt az Elios Innovative Zrt. nem akarta kommentálni. Tiborcz Istvánt egyelőre nem tudták elérni. Kovács Zoltán, kormányszóvivő péntek délutáni közleményében így reagált az elhangzottakra az MTI-nek írt közleményében:

“Magyarországon 2004 óta van lehetőség a közvilágítás fejlesztésére uniós forrásból. Az OLAF vizsgálata a Bajnai kormány idején elindított, és később is folytatott közvilágítási program pályázati felhívásait érinti. Ezeket a magyar hatóságok az OLAF felvetéseit is figyelembe véve, 2015-16-ban egyszer már vizsgálták. Most az OLAF újabb vizsgálatot kér. Ahogy a korábbi, úgy a mostani vizsgálatot is támogatjuk. Az a helyes, ha a magyar hatóságok az OLAF minden felvetését kivizsgálják.”

Egy kérdésünk van: egy 2011-2015 közötti időszak vizsgálatához mi a bánat köze van a Bajnai-kormánynak?

...

Szólj hozzá