Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Tiltott a játszóeszközök használata az egyébként is zárva tartott játszótéren

Van-e abszurdabb helyzet, mint mikor egy önkormányzat maga sem ismeri a jogszabályokat, amiket ő hozott, és keményen be akar tartatni? Van! Amikor nagy buzgón kizárja a gyerekeket a játszótérről! Méghozzá duplán: 12 éves kor felett tiltja a játszóeszközök használatát – és egyébként is zárva tartja a játszóteret.

Tiltott a játszóeszközök használata az egyébként is zárva tartott játszótéren
Tiltott a játszóeszközök használata az egyébként is zárva tartott játszótéren

Tiltott a játszóeszközök használata az egyébként is zárva tartott játszótéren

Annak idején akkora port kavart a VIII. kerületi „játszótér-rendelet”, hogy az országos sajtó is bőségesen beszámolt róla. A köz-döbbenet hatására kicsit puhítottak is a jogszabály szövegén. Mi, képviselők az ülésen kaptuk meg a csere-rendeletet, melyben a Jegyző szóbeli előterjesztése szerint: „pontosították a játszótéri eszközök használatáról szóló passzust, tekintettel arra, hogy eléggé félreértette ezt sok mindenki, kivették belőle a »… 14. életévét betöltött személyt…« tekintettel arra, hogy a 18/2016. alaprendelet személyi hatálya a 14 éven felüliekre terjed ki, tehát nem is tilthatják másoknak, csak a 14 éven felülieknek.”

Vagyis, magyarul: kivették az explicit korhatárt, ami oly’ sokaknál kicsapta a biztosítékot.

És egyre fogadkoztak, hogy nem is a büntetés a cél. Kocsis Máté, szokásához híven, ez alkalomból ismét hosszú és szórakoztató előadást tartott a „liberalizmusról”. (Mindezt egy olyan rendelet vitájában, amelybe a plázáknak és benzinkutaknak kedvező passzusokat is becsempészett a Fidesz, az ezek eltörlésére vonatkozó módosító indítványomat pedig leszavazta). Ugyanakkor közvetve benne maradt a normaszövegben a játszótár-használati felső korhatár: a 14 év, ami alapján a gyerekével libikókázó szülő is — fogadkozások ide, fogadkozások oda — igenis bírságolható, büntethető.

De úgy látszik, ez nem volt elég.

Most az önkormányzat (alias Józsefvárosi Gazdálkodási Központ, röviden: JGK) már 12 (!) éves kor felett fenyeget büntetéssel (lásd: 2. fotó). Igen, fenyeget, olyan jogszabályt olvasva a megszeppent lakosok fejére, amelyet nyilván nem ismerhetnek betéve. Ez már csak azért sem elvárható tőlük, mert, mint láttuk, maga az önkormányzat sem ismeri a saját rendeletét. A 12 és 14 év közötti gyerekeket is fenyegeti tehát, akikre még a rendelet eredeti, a végső verziónál szigorúbb változata sem vonatkozott. Csak valaki most túlságosan is meg akart felelni az elvárásoknak, nagyon túllihegte a dolgot a hivatalban — és sok más valakinek nem tűnt fel a nagy “lihegés”. Arra meg, gondolom, még büszkék is, hogy meg van adva egy zöld szám, amit tárcsázva ingyen lehet feljelenteni a “közösségi együttélés szabályait” megszegőket.

De ennyi tiltás még nem elég!

Hogy biztosra menjenek, ki se nyitják a játszóteret. Legalábbis csütörtök délután 4 előtt zárva volt (lásd: 1. fotó), holott a kerítéskapun lévő nyitvatartási rend szerint 5-ig volna nyitva. (Amúgy az jó, hogy épült egy új játszótér, ezt ismerjük el, bár kár, hogy – bálványfa ide, bálványfa oda – itt sem tudták visszafogni egyre tomboló fakivágási hajlamaikat.)

Az ilyen rendeletek tényleg csak arra jók, hogy a Fideszesek, jelen esetben Kocsis Mátéék hatalommal ruházzák fel magukat, hogy bármikor büntethessenek, aztán nagyvonalúan – kegyet gyakorolva – esetleg lemondanak a büntetésről, az abszurd rendelet betartatásáról. Amit maguk sem ismernek. Így épül a fenyegetés és önkény világa. Meg a bezárt játszótereké.

inkedjatszoter_pi.jpg
Kép: fenyegetés a 12 év felettieknek és be nem tartott nyitvatartási rend a játszótér kerítésének bezárt kapuján. Fotó: E.G.

Dr. Erőss Gábor

...

Szólj hozzá