Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Tisztelt Kormány! – a burgenlandi magyar nem határon túli?

A Kormány az Országgyűlés felhatalmazásával az eltelt évek alatt számtalan esetben nyújtott jelentős szellemi és anyagi támogatást a határon túli magyarságnak, kivéve az Osztrák Köztársaság Burgenland tartományában élő honfitársainkat.

Tisztelt Kormány! - a burgenlandi magyar nem határon túli?
illusztráció: burgenland.au

2017 évi CXVIII. számú törvény az Ausztriában élő magyarság védelméről és támogatásáról

1.

Az Országgyűlés és a Kormány Alaptörvényben előírt kötelessége az egységes magyar nemzet minden tagjának érdekeit képviselni, a magyarsághoz tartozás tudatát erősíteni, a magyar kultúra megismerését előmozdítani és az esetleges érdeksérelmek elhárításához minden lehetséges segítséget megadni valamennyi magyarajkú és magyar voltát felvállaló egyénnek és közösségnek, függetlenül nevezett(ek) állampolgárságától, születési, valamint életvitelszerű tartózkodási helyétől.

Az Országgyűlés megkülönböztetett felelősséggel tartozik a Magyarországgal határos államokban élő magyarok sorsáért, a velük szemben alkalmazott hátrányos megkülönböztetések, ezen belül különösen az anyanyelv korlátozás nélküli szabad használatát és a törvény előtti egyenlőséget érintő sérelmek megszüntetéséért.

2.

A Kormány az Országgyűlés felhatalmazásával az eltelt évek alatt számtalan esetben nyújtott jelentős szellemi és anyagi támogatást a határon túli magyarságnak. Mindezek fényében az Országgyűlés sajnálattal állapítja meg, hogy ezen áldozatos tevékenység kedvezményezettjei közül bármilyen elfogadható indok és magyarázat nélkül kimaradtak az Osztrák Köztársaság Burgenland tartományában élő honfitársaink Az Országgyűlés ezért nevezetteket ünnepélyesen megköveti és a következők szerint kárpótolja.

3.

A magyar nemzetiségű burgenlandiak (a továbbiakban: MANEBUK) jogosultak mindazon kedvezményekre, amelyek a többi határon túl élő magyart megilletik.

Minden olyan településen, ahol a MANEBUK létszáma eléri a 200 főt, 500 néző befogadására alkalmas labdarúgó stadiont épít a Magyar Állam, attól függetlenül, hogy van-e már a közigazgatási egységben ilyen létesítmény.

Továbbmegyünk

4.

A Magyar Állam 100 Euró egyszeri segélyt folyósít minden MANEBUK-nak, aki vállalja, hogy a végleges letelepedés szándékával átköltözik Szabolcs-Szatmár megyébe. Családi áttelepülés esetén a segély valamennyi családtagnak jár.

5.

A Magyar Állam minden szükséges intézkedést megtesz annak érdekében, hogy a MANEBUK közösség életszínvonala – különösen az átlagos munkabér, a nyugdíjak, a lakásviszonyok és a szociális ellátás tekintetében – lekésőbb 2030 december 31-ig elérje a hasonló magyar mutatók 85 százalékát.

6.

A magyar kulturális önazonosság fenntartása érdekében a Magyar Állam minden olyan településen, ahol a MANEBUK létszáma eléri a 200 főt, évente egy alkalommal, a honalapító Szent István király neve napján megtartandó ünnepséghez kapcsolódva lehetővé teszi a Csárdáskirálynő megtekintését a Nemzeti Színház művészeinek előadásában.

7.

A Kormány MANEBUK érdekképviseleti irodát nyit Wienerneustadt tartományi fővárosban. Az iroda folyamatosan figyelemmel kíséri a MANEBUK sorsának alakulását, és probléma észlelése esetén haladéktalanul jelenti az ügyet a külgazdasági és külügyminiszternek.

Cikkek a szerzőtől:

GYORS(ÁL)HÍR! RENDKÍVÜLI KORMÁNYZATI TENDER

Orbán újabb kitüntetése – Szijjártó kikéri magunknak – a Magyar kormány engedélyezte a bikaviadalokat

A kormány nyáron sem a babérjain ül

Szólj hozzá