Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Töklámpások, borzongás, boszorkányok és persze csoki – amik nélkül Budapesten sincs Halloween

A Halloween megünneplése a rendszerváltás után terjedt el igazából. Miután kinyíltak a határok és egyre többen kezdtek el valóban angolul beszélni, az angolszász szokások egymás után jelentek meg hazánkban is. Mióta „meghonosodott” a szokás, azóta képezi vita tárgyát, van-e létjogosultsága, vagy egyszerűen csak a virágboltok és a szórakozóhelyek érdeke a többi hasonló új hagyomány mellett. Akárhogy is van, egy biztos, Magyarországon is színt visznek a töklámpások az október végi őszi unalmas hétköznapokba.

Töklámpások, borzongás, boszorkányok és persze csoki – amik nélkül Budapesten sincs Halloween
A virág- és dekorációs boltok ilyenkor is jól járnak (forrás: Pixabay)

Programokban nincs hiány

Budapest idegenforgalma az ősz beálltával általában csökken, de ilyenkor újból színessé válnak az utcák, megjelennek a töklámpások, a jellegzetes dekorációk. Gyerekek és felnőttek egyaránt készülődnek október 31-re, szerveződnek a házibulik, a sütőkben sülnek a sütemények és az élelmiszerboltok polcairól is több cukorka fogy, mint egyébként. Magyarországon megkezdődött az őszi szünet is, a családok, baráti társaságok több időt tudnak együtt tölteni. Miért ne érezzék jól magukat egy közös programon?

Budapest Halloween-kor is a világ közepe

Budapest rengeteg helyszínen, nagyon sok változatos programot kínál. A teljesség igénye nélkül, álljon itt néhány. Ezek között mindenki talál korának, érdeklődésének és pénztárcájának is megfelelőt.

Töklámpások, borzongás, boszorkányok és persze csoki – amik nélkül Budapesten sincs Halloween
A Halloween elmaradhatatlan kellékei (forrás: pixabay)

1. Töklámpás Fesztivál

Október 28-án, szombaton, este 7 órakor a Hősök terén veszi kezdetét ez a már néhány éves hagyománnyá vált jótékonysági rendezvény. A program résztvevői töklámpások mellett tartós élelmiszert is hoznak magukkal. Az így összegyűjtött készletet a Gyermekétkeztetési Alapítvány kapja.

2. Családi Halloween Fesztivál

Szintén a Hősök tere ad helyet a hétvégi családi fesztiválnak október 28-29-én, ahol gyermekkoncertekkel, felnőtteknek szóló koncertekkel, tökfaragó versennyel és egyéb izgalmas programokkal várják az odaérkezőket. Vasárnap este a fesztivál Arató retro koncerttel zárul.

3. „Trick or Treat” – azaz „Csokit vagy csalunk!”

Ez egy gyermekeknek szóló program a Ráday utcában. Október 28-án 16:00-kor veszi kezdetét a hagyománykörhöz tartozó legális kéregetés. Az éttermeiről híres utcában több étteremben is szívesen látják a jelmezbe öltözött gyerekeket. Az érintett éttermek listája ITT megtalálható.

Töklámpások, borzongás, boszorkányok és persze csoki – amik nélkül Budapesten sincs Halloween
Halloween-dekorációk mindenhol (forrás: pixabay)

4. Sütőtök és forralt bor

Első ránézésre nem biztos, hogy összeillenek, bizarrnak elég bizarr. Az előbb említett Ráday utca ad helyet ennek a rendezvénynek is. Ha valaki töklámpással érkezik a listán szereplő éttermekbe, egy pohár forralt bort kap ajándékba.

5. Belvárosi Piac- Hold utca

Október 28-án Sütőtök Fesztivált tartanak a Belváros egyik leghíresebb piacán. Különböző sütőtökből készült ételeket, süteményeket lehet megkóstolni. Ínyencek számára valószínűleg a legnépszerűbb tökös rétes és a sütőtökkrém-leves lesz.

6. Halloween bulik a főváros egész területén

Számos érdekes programmal várják a főváros különböző pontjain a szórakozni vágyókat. Napközben érdemes ellátogatni a Gozsdu-udvarba, vagy a Városligethez, ahol a Gundel Étterem közelében Food Truck Party várja a különlegességeket kedvelőket. Ha valakinek sétahajókázáshoz van kedve a Dunán, megteheti, de szervezett programok várják a fiatalokat és a kevésbé fiatalokat a Dürer Kert-ben, a Barba Negrában, az Ötkert-ben és a Morrisons-ban is.

Töklámpások, borzongás, boszorkányok és persze csoki – amik nélkül Budapesten sincs Halloween
A bulik jelmez nélkül szinte elképzelhetetlenek (forrás: public domain)

7. Halloween vidéken

A vidékiek sem maradnak szórakozási lehetőség nélkül. Az ország minden táján igyekeznek az idegenforgalmi szakemberek valami különlegessel előállni. A Balaton környékén például party-hajókat indítanak, a wellness szállodák különleges csomagokat állítanak össze vendégeik részére. Van éjszakai fürdőzési lehetőség, jelmezverseny, koncertek, fesztiválok. Ha valaki még nem döntötte el, az ország mely területén szeretné a hétvégét és a jövő hét első felét eltölteni, például ITT és ITT találhat segítséget és természetesen további érdekes információk találhatók az interneten.

Szólj hozzá