Zárójel

Tömegtüntetés robbant ki!!! Az ellenzék elfoglalta a parlamentet

Forradalmi hangulat Varsóban, a parlamentben az ellenzék elfoglalta az üléstermet, az épület előtt tömegtüntetés tört ki. Éjjel 3 után néhány perccel a rendőrség erőszakot alkalmazott a kijáratot blokkoló tüntetők ellen – írja a gepnarancs.hu

 

varsosejm

Lengyel ellenzéki képviselők pénteken este bojkott alá vették a lengyel parlament üléstermét,megbénítva annak munkáját. Elfoglalták a szónoki emelvényt és az ülést vezető elnöki emelvényt, miközben kórusban demokráciát, sajtószabadságot és a kizárt képviselő visszaengedését követelik, miután az ülést vezető elnök kizárt egy ellenzéki képviselőt a tanácskozásról, mert az a sajtószabadságot követelő papírlapot tett maga elé beszéde közben. A parlament egyelőre nem tudja folytatni a munkáját, az ülésteremben csak az ellenzéki képviselők maradtak, a kormánypártiak egy másik terembe vonultak és ott folytatják a tanácskozást az ellenzék nélkül a jövő évi költségvetésről. Az épület előtt spontán tüntetés kezdődött.

Az ügy előzménye, hogy a lengyel parlament kormánypárti többséggel megszavazta a szejm új házszabályát, amely – magyar mintára – jelentősen korlátozta a sajtó tevékenységét az épületben. Csak szűk, kijelölt helyen lehet a képviselőket kérdezni és videó felvételeket csak kijelölt stáb készíthet az épületben.

Később a kormánypárti képviselők egy másik teremben – az ellenzék szerint – a házszabályt megsértve, vita és az ellenzék részvétele nélkül, törvénytelenül megszavazták a jövő évi költségvetés. Az ellenzéki pártok világra szóló botrányról beszélnek és további tiltakozó lépéseket terveznek a kormánypárt ellen. A KOD nevű, demokratikus mozgalom tüntetést hirdetett vasárnap délre a köztársasági elnöki palota elé.

Szabad sajtó – szabad emberek transzparens a varsói parlament előtti péntek esti tüntetésen

Az épület előtt még éjjel fél háromkor is tartott a tüntetés, miközben jelentős rendőri erők jelentek meg a környéken. A tüntetők kitartanak és nem engedik a kormánypárti képviselőket, hogy elhagyják a parlamentet. A rendőrség azzal fenyegetőzik, hogy a kijáratot blokkoló tüntetők erőszakos úton fogják eltávolítani.

OLVASTAD MÁR?   Manchester, a terror másnapja -Frissítve!!!

Néhány perccel éjjel 3 óra után a tüntetők összecsaptak a rendfenntartókkal, akik könnygázt vetettek  be ellenük.

Az ellenzéki politikusok még éjjel fél háromkor is a parlament üléstermében  voltak, ahol közben kikapcsolták a világítást. A képviselők azt skandálták, hogy “nem félünk a sötétségtől.” A parlament elnökének dolgozószobájában közben a kormányzó párt a PiS vezetői, Jarosław Kaczyński elnök vezetésével válságtanácskozást tartottak a kialakult helyzetről.

Alig valamivel éjjel 3 óra előtt a kormánypárti képviselők az ellenzéki pártiakkal folytatott kisebb lökdösődés és szópárbaj után, rendőrségi támogatással elhagyták az épületet. A kijáratot blokkoló tüntetőket a rendfenntartók távolították el a kormánypárti képviselők útjából. Az eseményről videó készült az épületben.

A varsói parlament, a sejm épülete előtt még hajnali 3 után is jelentős tömeg tüntetett és többek között azt skandálta: alkotmány, demokrácia, nem jöttök ki karácsonyig, nem adjuk a demokráciát! Itt élő adásban a tüntetés.

Az utcán, a parlament kijáratát blokkoló tüntetők ellen a rendőrség valamivel éjjel 3 óra után erőszakot alkalmazott.

Számos lengyel városban spontán tüntetések kezdődtek pénteken este a kormányzópárt, a PiS székházai előtt a KOD, (Komitet Obrony Demokracji – Demokrácia Védelmi Bizottság) társadalmi mozgalom szervezésében. A képen a gdański tüntetés látható. Az Egyesült Államokban élő lengyelek Washingtonban a lengyel nagykövetség előtt demonstráltak a sajtószabadságért.

Zsebesi Zsolt

Ennyien nézték pénteken este, fél tizenkettőkor és olvasták a hírt a Gépnarancson egyszerre, vajon holnap reggel lesz-e ennek következménye Budapesten is, ahogy az már többször előfordult a történelemben. A lengyelek támogatást és szolidaritást várnak tőlünk. Remélem megkapják, mint ahogy annyiszor a történelemben és ahogy annyiszor megkaptuk mi is tőlük.

Ezeken a hasábokon idén júniusban tettünk közzé egy kiáltványt, amelyben az alábbit követeltük a magyar ellenzéktől:

“Felhívjuk a magyar demokratikus ellenzéket, hogy azonnal vegye fel a kapcsolatot a lengyel KOD mozgalommal (Komitet Obrony Demokracji azaz Demokrácia Védő Bizottság), hogy a két ország józanul és európai módon gondolkodó erői ismét együtt harcolhassanak a lengyelek és a magyarok szabadságáért. A két ország demokratikus mozgalmai egyesítsék erőiket. Közösen lépjenek fel mindkét országban és Brüsszelben is a lengyel és a magyar demokrácia védelmében. Az együttműködés neve legyen: Bem József Demokráciavédő Páneurópai Mozgalom és legyen nyitott a hasonló gondokkal küzdő kelet-európai demokratikus mozgalmak előtt.”

A felhívás és a mozgalom megfogalmazott célja máig nem veszítettek semmit az aktualitásukból. Kövessük a lengyel példát!

OLVASTAD MÁR?   Manchester, a terror másnapja -Frissítve!!!

Zsebesi Zsolt – gepnarancs.hu

Keress itt - Csak írd be, hogy mit keresel....és ENTER