Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Tony Blair: A Brexit leállítása sokkal fontosabb ügy, mint a Munkáspárt lehetséges győzelme

Tony Blair lesújtó értékelést adott a konzervatív kormány munkájáról a minap. Theresa May és a „Brexit csapat” sikeresen átlendítette a tárgyalásokat a holtpontról, és továbbléphetnek a második tárgyalási szakaszra. Az Uniós vezetők tapssal jutalmazták May-t, hazai pályán viszont a brit miniszterelnök nem aratott sikert.

...

Tony Blair: A Brexit leállítása sokkal fontosabb probléma, mint a Munkáspárt lehetséges győzelme
Tony Blair, korábbi brit miniszterelnök (Forrás: Flickr)

Blair szerint az Unióból való kilépés megakadályozása nagyobb cél, mint győzelemre vinni a Munkáspártot a következő választásokon

Tony Blair, egykori brit miniszterelnök azt mondta, hogy fontosabb kérdés a Brexit megállítása, mint hogy a Munkáspárt megnyeri-e a következő választásokat.

“Azt hiszem, ez az ügy túl fontos … minden más felett áll most az ország jövőjét tekintve”

– mondta Blair.

Szerinte az, hogy a Munkáspárt prioritásként kezeli a Brexit megállítását, előrevetíti, hogy megnyerheti a következő választásokat.

A volt munkáspárti miniszterelnök kifejtette, hogy a párt “azt mondja, mi a helyes”, hogy az ellenfelével szemben nem akarja, hogy az Egyesült Királyság elhagyja az EU-t. Hozzátette, hogy úgy gondolja, hogy “a Brexit megállítása a hatalom megnyerésének kulcsa” a Munkáspárt számára. Elvetette azt az elképzelést, hogy egy újbóli népszavazásra van szükség annak érdekében, hogy a korábbi ipari belvárosokban is nagyobb támogatottsága legyen a Munkáspártnak.

Amikor a The Guardian megkérdezte, hogy egyetért-e azzal, hogy a Brexit egy olyan lépés, amelyet érdemes felhasználni a választások megnyerésére, azt válaszolta: “Nem igazán. Nem. Azt hiszem, ez az ügy túl fontos.” Majd hozzátette:

“Szeretnék a hatalomban látni egy munkáspárti kormányt. De szerintem a kulcsfontosságú nemzeti prioritás a Brexit megállítása. Ez áll most minden felett az ország sorsát illetően.”

Tony Blair határozottabb fellépést várna el a Munkáspárttól

Blair elmondta, hogy megértette azt a “nagyon gyakorlatias álláspontot”, amelyet a Munkáspárt képvisel. Nyilván a párt el akarja kerülni, hogy Brexit-ellenes pártként lehessen őket lefesteni. Ugyanakkor  a konzervatívok pontosan ebbe a helyzetébe helyezték őket, amikor azzal érveltek, hogy ha el is hagyják az EU-t, akkor is szoros kereskedelmi kapcsolatokat tartanak fenn. Ez a stratégia megakadályozta a brit Munkáspártot abban, hogy a Brexit “destruktív hatására” és a kilépés a gazdaságra, közszolgáltatásokra gyakorolt negatív hatásaira irányíthassa rá a közvélemény figyelmét. Elismerte, hogy a Munkáspártnak “hatalmas küzdelem” lenne, hogy a népszavazás eredménye ellen kampányoljon, de hozzátette, hogy “elvben harcolhatnának”. Hozzátette, hogy “a Brexit megállítása lehetőség, hogy megnyerje a párt a választásokat ”.

Tony Blair szerint a következő választáson lehet a toryk megosztottságára alapozni. Ám jelezte, hogy a párt nem fog ugyanolyan “inkompetens” Tory-kampánnyal szembesülni a következő általános választásokon, amivel az idei patthelyzetben találkoztak. Jeremy Corbyn-ról, mint a Munkáspárt jelenlegi vezetőjéről azt nyilatkozta, hogy „valódi személyes varázsa” van. “Tudja, amikor a jobboldali média arra törekedett, hogy úgy mutassa be [(Corbyn-t], mint aki valamiféle dementált marxizmust igyekszik építeni, azt hiszem a viselkedése óriási segítséget nyújtott a pártnak. Tisztelem ezért. Úgy értem, tényleg csodálom.” De Theresa May választási kampánya “inkompetensebb volt, mint bármi, amit valaha láttam” – tette hozzá. Majd kihangsúlyozta: “Nem hiszem, hogy ugyanazok a szabályok szükségszerűen alkalmazandók a következő választásokon.”

Blair korábban azt mondta, hogy aktívan dolgozik az EU-népszavazás eredményének visszafordításában.

Támogasson minket - segítse a munkánkat

Zárójel – A szókimondó, hiteles, színes, naprakész oldal. Hiszünk a sok kicsi sokra megy elvben, így minden apró adomány is előrébb visz minket az utunkon.

Szólj hozzá