Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Trónok harca. Törpék harca. Illetve törpék harca a trónért.

Folyamatosan megy a szöveg az ellenzéki összefogásról. Steril, teljesen steril a duma. Tulajdonképpen az egész törpék harca. Mindaddig ameddig nem tud valamelyik ellenzéki párt legalább pariba kerülni a Fidesszel a népszerűségi listákon, addig bármilyen álom az összefogásról, inkább rémálomra hajaz. Ami most zajlik, az tulajdonképpen törpék (értsd: törpepártok) iszapbirkózása annak eldöntésére, hogy melyik a nagyobb törpe, s nem akarják tudomásul venni, hogy az óriási törpe is csak törpe, semmi más. Törpe nem ülhet trónra, akármennyire is akarná ezt képzeletbeli törpeségében.

...

Trónok harca. Törpék harca. Illetve törpék harca a trónért.
Trónok harca. Törpék harca. Illetve törpék harca a trónért. AFP PHOTO / THIERRY CHARLIER

S vajon mire is volna szükség a törpepárti állapot megváltoztatásához?

Szerintem valamelyik törpepárt vezetését olyan karizmatikus politikus kellene felvállalja, akinek vannak legalábbis néptribüni hajlamai. Ilyen manapság csak egy van, nevezetesen Gyurcsány Ferenc. Vele viszont az a baj, hogy igen magas az elutasítottsága is. Ennek sok oka van, elsősorban az, hogy a karaktergyilkosságot nem tudta kellően kezelni sem ő, sem régi pártja, sem mostani pártja.

Majd egyszer talán megoldódik ez is, de most erre nincs idő, a választás közeleg. Úgyhogy csak azt tudom tanácsolni az összes ellenzéki pártnak, hogy lássanak neki keresni. Van bizony sok tehetséges, fiatal és öregebb, értelmes, néptribüni képességekkel rendelkező tag mindegyik pártban. Nevet szándékosan nem írok le, nem akarom senkinek elbaszni a káderlapját. Mert ugye nem minden öreg ember vénember, lásd a Brit Munkáspárt esetét Jeremy Corbin-nal. Szóval lehet szó ifjú titánról vagy vén fószerről.

De ehhez fel kellene hagyni végre a kamarilla-politikával, amelyben egy szűk kör határoz minden érdemi kérdésben, s a tagságot magasról leszarják. És majd ha lesz (ha jelentkezik) ilyen személyiség a tagsággal folytatott konzultáció folyamán, akkor be kell állni mögéje.

Nem hátba támadni, ahogyan az MSZP tette ezt Gyurcsánnyal.

Tagadhatatlanul Feri egy tehetséges politikus, de sok marhaságot is csinált kormányfőként. Ilyenkor nagyon erkölcstelen dolog bólogatni neki, közben hátulról álnok módon megfúrni. Ha valami marhaságot csinál a különben tehetséges politikus, akkor erre fel kell hívni a figyelmét, s nem ért a szép szóból, akkor az asztalra kell csapni előtte, de nem a háta mögött megfúrni.

Várom mi lesz, s ha lesz valaki aki vállalja majd az ellenzék vezetését, s azt, hogy pártját legalábbis pariba hozza a Fidesszel a népszerűségi listákon, akkor én magam (sok mással együtt) teljes mellszélességgel kiállok mellette. Ébresztő: még nincs késő, de nemsokára késő lesz. Az óra ketyeg, egyre türelmetlenebbül ketyeg. Ha majd mindez megtörtént, akkor lehet és érdemes lesz tárgyalni a közös listákról és egyéb ilyenekről.

De akkor is, szerintem csak sajtónyilvánosság előtt érdemes az ilyesmit csinálni.

Lenin sok mindent ígért anno, kevés valósult meg, az is csak nagyon ideiglenes jelleggel. De azért van egy ígéretei közül amelyik nekem különösen kedves: „szűnjön meg a titkos diplomácia, a népnek joga van tudni mikor sorsáról döntenek”. Proletárok, legalább ezt az egy lenini kívánságot teljesítsük az ellenzéki tárgyalások nyilvánosságával.

Végül még valami ide kívánkozik az összefogással kapcsolatban nevezetesen a Jobbik-hoz való viszonyulás.

Kétségtelen, hogy bár a Jobbik komoly változáson ment keresztül az utóbbi években, de továbbra is vannak közöttük vállalhatatlan személyek és ideológiák. Én mikor a velük való együttműködésről beszélek, nem választási együttműködésről vagy koalícióról beszélek. Egy dologban meg lehet egyezni a Jobbikkal, nevezetesen, hogy ámbár a civilizált européer politikában választásokon a különböző politikai formációk egymásnak ellenfelei, de az adott helyzetben van egy formáció, amelyet ellenségnek tekintenek, nevezetesen a Fidesz. E

zért szerintem a Jobbikkal mindössze meg nem támadási megállapodásra kell jutni, nevezetesen, hogy ne egymás szidására pazarolják a puskaport, hanem a Fidesz legyőzésére összpontosítsanak. S amennyiben ne adj’ Isten valahol a helyiek úgy döntenek, hogy összefognak a Fidesz jelöltjének legyőzése érdekében, akkor azt rá kell bízni a helyiekre, nem a kamarillának kell kiadnia a hülye és realitásoktól elszakadt ukázait. Szerintem Heller Ágnes is ilyesmire gondolt, akkor is, ha nem pont ezekkel a szavakkal fejezte ki.

Ugye így van Ágnes?

Végül a baloldalnak tudomásul kell vennie, hogy a Jobbik és a baloldal ugyanazon szavazóréteg szavazataiban reménykedik. Egymás kölcsönös leszarása, csak a Fidesz újabb győzelméhez vezethet, és nem utolsósorban az egymás fejéhez vágott komcsizások és nácizások, magukat a választókat is sértik. Ez aligha lehet olyan pártformációk célja, akik a Fidesz leváltásának igényét tűzték zászlójukra.

Dexit

Fazakas János

Szólj hozzá