Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Történelmi bejelentés a brit királyi családtól: Vilmos herceg a nyár folyamán Izraelbe látogat

Csütörtökön a Kensington-palota bejelentette: Vilmos cambridge-i herceg a brit királyi család első tagjaként hivatalos látogatást tesz Izraelben és a palesztin területeken. A bejelentés szerint az út során Jordániát is felkeresi. A sajtó a bejelentést kiemelkedő történelmi eseménynek tekinti.

Történelmi bejelentés a brit királyi családtól: Vilmos herceg a nyár folyamán Izraelbe látogat
Ez lesz a brit királyi család első hivatalos látogatása Izraelbe (forrás: flickr)

A brit királyi család tagjai még soha nem jártak Izraelben

A látogatást a királyi család kezdeményezte. Izrael idén ünnepli fennállásának 70. évfordulóját. Károly herceg 1995-ben Jichák Rabin temetésén, 2016-ban pedig Simón Peresz volt izraeli miniszterelnök és államfő, Nobel-békedíjas politikus temetésén magánemberként részt vett, de diplomáciai tárgyalások ezeken az eseményeken nem folytak. A brit királyi család tagjai hivatalos látogatást tehát még soha nem tettek az országban. Ez azért is érdekes, hiszen a család tagjai a világ szinte minden országába ellátogattak már.

Az izraeli vezetők üdvözölték a bejelentést

A csütörtöki bejelentésre reagálva Benjámin Netanjahu, izraeli kormányfő a Twitteren így reagált: “Ez egy történelmi látogatás, mely a maga nemében az első, és itt nagy örömmel fogadják majd [a herceget].” –“Elrendeltem a Külügyminisztérium főigazgatójának, hogy koordinálja a látogatás előkészületeit a siker érdekében.” Hasonló véleményen van Reuven Rivlin államfő is.

A brit zsidóság is reagált a hírre

A hírt Jonathan Arkush, a Board of Deputies of British Jews elnöke is üdvözölte. “Nagy örömmel tölt el, hogy Izrael 70. évfordulójának évében Cambridge hercege megteszi az első hivatalos királyi látogatást az országban,” – nyilatkozta Arkush. “Ezt a dolgot már hosszú ideje sürgetem. A látogatás arról tanúskodik, hogy az Egyesült Királyság és Izrael kulcsfontosságú szövetségesek, erős kereskedelmi kapcsolattal és szoros kulturális kapcsolatokkal. Ez a látogatás még inkább összekapcsolja majd a két nemzetet.”

Történelmi bejelentés a brit királyi családtól: Vilmos herceg a nyár folyamán Izraelbe látogat
Forrás: Twitter)

Erősödik a kapcsolat?

Politikai elemzők szerint az Egyesült Királyságban az Európai Unió elhagyása miatt valószínűleg nagyobb részvételre lehet számítani a Közel-keleti politikában – ezért várhatóan megszaporodnak majd az ilyen típusú utazások – legalábbis egyesek így látják Jeruzsálemben. Szerintük a szigetország ezzel kívánja majd kompenzálni a kilépés miatt elveszített politikai presztizsét.

Palesztinát is felkeresi

A Kensington-palota tájékoztatása szerint a palesztin területeken sem tettek még hivatalos látogatást a brit uralkodóház tagjai. 2007-ben II. Erzsébet unokatestvére, Gloucester hercege felkeresett egy szemklinikát Ciszjordániában. Mahmúd Abbász, palesztin elnök szintén “fontos látogatásnak” nevezte a cambridge-i herceg útját.

Katalin valószínűleg otthon marad

Katalin hercegné, aki jelenleg harmadik gyermeküket várja, a tervek szerint erre az útra nem kíséri el Vilmos herceget.

...

Szólj hozzá