Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Történt előrelépés a kiválási tárgyalásokon, de még nincs áttörés

Jelentős előrelépés történt az Egyesült Királyság uniós kiválásának főbb kérdéseiről szóló egyeztetéseken. Noha továbbra sem sikerült áttörést elérni – az uniós vezetők és a brit miniszterelnök is bizakodásuknak adtak hangot a nyilatkozataikban.

...

Japán felszólította May-t vessen véget a Brexit körüli káosz-hangulatnak
Kép: WM Commons

Az egyeztetés után már Juncker sem húzta a száját

Juncker elmondta, hogy a felek készek a héten folytatni a tárgyalásokat. Reményének adott hangot, hogy még az uniós állam- és kormányfőinek december 14-15-i csúcstalálkozója előtt megállapodásra tudnak jutni a kiválás főbb kérdéseiről. Hozzátette, konstruktív, barátságos hangulatú egyeztetést folytattak May-jel, aki “kemény tárgyalónak” bizonyult. Emiatt a határozottság miatt a jelentős előrelépés ellenére  sem tudtak teljes körű megállapodásra jutni a hétfői nap folyamán.

May ugyancsak arról számolt be, hogy mindkét oldal keményen dolgozott és tárgyalt, és lényeges előrehaladást tudtak elkönyvelni. Számos kérdésben egyetértés van, azonban további egyeztetésekre van szükség.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a Twitteren “biztatónak” nevezte az előrelépést az ír-északír határellenőrzés ügyében. Emellett arról számolt be, hogy “közelebb került” a jövőbeli EU-brit kapcsolatrendszerről szóló második tárgyalási szakasz megkezdése.

Guy Verhofstadt, az Európai Parlament (EP) Brexit-ügyi főtárgyalója is derűlátásának adott hangot. Már 50 százalékra tette az esélyét annak, hogy  sikerül megegyezésre jutni a Juncker és Theresa May, brit miniszterelnök közötti brüsszeli találkozón.

Philippe Lamberts, az EP zöldpárti frakciójának társelnöke eközben azt közölte, hogy “úgy tűnik, a brit kormány végre megbékélt a valósággal. Hajlandó azokra a szükséges engedményekre, amelyek lehetővé teszik a második tárgyalási szakasz megindítását.

May később Tuskkal is egyeztetni fog Brüsszelben. Donald Tusk,  hétfőig adott határidőt Londonnak arra, hogy a kilépési feltételrendszer nyitott kérdéseiben érdemi haladás történjen. Kilátásba helyezte, hogy ennek hiányában a következő EU-csúcson nem lesz lehetséges a döntés a Brexit utáni kapcsolatrendszerről szóló következő tárgyalási szakasz megnyitásáról. A bennmaradó tagállamok vezetői jövő héten fognak dönteni arról, szerintük történt-e már elegendő előrehaladás ahhoz, hogy tovább lehessen lépni a második egyeztetési szakaszra, a jövőbeli kapcsolatok kérdéseire.

Támogasson minket - segítse a munkánkat

Zárójel – A szókimondó, hiteles, színes, naprakész oldal. Hiszünk a sok kicsi sokra megy elvben, így minden apró adomány is előrébb visz minket az utunkon.

További részletekért kattintson ide, vagy azonnali támogatáshoz a “PayPal Támogatás” gombra.

Szólj hozzá