Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Súlyos Tourette-szindróma

A Tourette-szindróma (Gilles de la Tourette-szindróma, TS) olyan idegrendszeri betegség, amelyre a tic-nek nevezett ismétlődő, akaratlan mozgások (motoros tic, például csapások és rúgások, felugrás) és hangadások (vokális tic, például morgások, vakkantások) tartós fennállása jellemző. Ritkán (10 esetből 1) ezek a tic-ek helyzethez nem illő szavak, káromkodások hangos akaratlan kimondását is jelentik (coprolalia).

...

Nézze meg, hogyan hat a szervezetre a kannabisz, egy Tourette-szindrómás fiatalembernél

Súlyos Tourette-szindróma kezelése kannabisszal

A Tourette-szindróma egy ismeretlen etiológiájú komplex neuropszichiátriai rendellenesség, amelyre jellemzőek az akaratlan kényszermozgások (motoros tic-ek) és hangadások (vokális tic-ek). A betegség súlyossága nagyon változó betegek körében. Bár a Tourette-szindrómára nincs gyógymód, a betegség gyakran javul a kor előrehaladtával. A betegség nem sorolható a gyakori kórképek közé, hiszen 10.000 gyermeket tekintve 5 és 50 közé tehető az érintettek száma. Előfordulása fiúk körében lényegesen gyakoribb.

Közzétette: Magyar Orvosi Kannabisz Egyesület – MOKE – 2017. november 21.

Tourette-szindróma…

A betegség súlyossága nagyon változó betegek körében. Bár a Tourette-szindrómára nincs gyógymód, a betegség gyakran javul a kor előrehaladtával. A betegség nem sorolható a gyakori kórképek közé, hiszen 10.000 gyermeket tekintve 5 és 50 közé tehető az érintettek száma. Előfordulása fiúk körében lényegesen gyakoribb.

Az inhalált kannabisz csökkenti a tikkelést a tourette-szindrómás betegekben

A belélegzett kannabisz hatékony és jól tolerálható a Tourette-szindrómában szenvedő betegeknél, mutatják a klinikai adatok, amelyek a Neuropszichiátria és klinikai Neurológia Folyóirat (Journal of Neuropsychiatry and Clinical Neuroscience) online kiadásában jelentek meg.

A Torontói Egyetem kutatócsoportja retrospektív módon értékelte az inhalált kannabisz biztonságosságát és hatékonyságát 19 TS-ben szenvedő betegnél.

A kutatók arról számoltak be, hogy “minden résztvevő klinikailag jelentős tünetcsökkentést tapasztalt”, beleértve a rögeszmés-kényszeres tünetek, az impulzivitás, a szorongás, az ingerlékenység és a dühkitörések csökkentését. 19 beteg közül 18 esetében csökkent a tikkek súlyossága. A kannabiszt “általában jól tolerálták” a vizsgálati alanyok.

Arra a következtetésre jutottak, hogy:

“Összességében a résztvevők jelentős javulást tapasztalták a tüneteikben. Ez különösen figyelemre méltó, mivel szinte minden résztvevőnél legalább egy tikellenes gyógyszeres kezelés hatástalan volt. Következésképpen a kannabisz ígéretes kezelési lehetőségnek tűnik a tikkek és a kapcsolódó tünetek esetében.”

A placebokontrollált adatok korábban megállapították, hogy a szájon át adagolt THC javítja a tikkeket és a rögeszmés-kényszeres viselkedést TS betegeknél. Azonban az inhalált kannabisz általában nagyobb általános javulást mutat.

Forrás: Wikipedia/Orvosikannabisz

Támogasson minket - segítse a munkánkat

Zárójel – A szókimondó, hiteles, színes, naprakész oldal. Hiszünk a sok kicsi sokra megy elvben, így minden apró adomány is előrébb visz minket az utunkon.

További részletekért kattintson ide, vagy azonnali támogatáshoz a “PayPal Támogatás” gombra.Szólj hozzá