Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Tovább tombol az Irma hurrikán: Floridában már evakuálnak

A térség eddigi legpusztítóbb hurrikánja közeledik az USA partjai felé. Az Irma névre keresztelt vihar már megkezdte rombolását a francia Bahamákon és egyenesen Florida felé halad.

kép: internet
kép: internet

Ridley Scott, florida kormányzója

már hétfőn szükségállapotot hirdetett ki Florida valamennyi megyéjére, szerdán délelőtt pedig elrendelte a Nemzeti Gárda készültségét és a közintézmények és iskolák bezárását péntektől. Az Irma hurrikán ugyanis az előrejelzések szerint szombaton ér partot Floridában.

Donald Trump rendkívüli állapotot hirdetett ki Floridában, Puerto Ricóban és az amerikai Virgin-szigeteken. A közelgő hurrikán veszélyességére figyelmeztetett a Fehér Ház belbiztonsági tanácsadója, Tom Bossert. A tanácsadó szerdán egy washingtoni biztonságpolitikai konferencián tért ki a várható veszélyekre, s mint fogalmazott:

az újabb hurrikán valóban nagyon félelmetes és válsággal kell szembenéznünk.

Key Westen és a Florida legdélibb részén fekvő szigeteken már folyamatban az ott élők evakuálása a városból. Miamiban szerdán kezdődött meg az épületek lezárása és a menekültszállások kialakítása. Az amerikai televíziók helyszíni tudósításai szerint a dél-floridai boltokból rohamosan fogynak az élemiszertartalékok és a palackozott vízkészletek, a szövetségi katasztrófa-elhárítási hivatal (FEMA) már készül a szállítmányokkal.

Tovább tombol az Irma hurrikán: Floridában már evakuálnak
kép: baon.hu

A vihar már a Bahamákon pusztít

Az Irma hurrikán jelenleg a francia Saint Martin és Saint Barthélémy szigeteknél tombol, a Bahamákon – ahol attól tartanak, hogy a vihar akár hat méteres hullámokat is kreál majd – Hubert Minnis kormányfő bejelentette, hogy mind a hat szigeten tart az evakuálás. Ezen az amatőr felvételen jól látszódik a hurrikán ereje:

Az amerikai Hurrikán Központ előrejelzései szerint a hét végéig nem csökken a vihar erőssége, és Irma várhatóan 5-ös erősségű hurrikánként csap le Floridára. Közben Észak-Karolinában is megkezdődtek az előkészületek az Irma hurrikánra. Az állam partvidéki területein a Roy Cooper kormányzó kötelező kiürítést rendelt el. A hurrikán ugyanis – az előrejelzések szerint – végigsöpör majd az Egyesült Államok atlanti partjain, érintve Észak-és Dél-Karolinát, Virginiát, Marylandet, Delavárt és New Jersey államot is.

Az amerikai Hurrikán Központ

szerdán, a kora délutáni órákban arra figyelmeztetett, hogy a Mexikó partjainál tomboló Katia trópusi vihar néhány napon belül hurrikánná erősödik majd. Washingtonban a képviselőház szerdán megszavazta a Donald Trump által kért, csaknem 8 milliárd dolláros segélyt a Harvey hurrikán utáni újjáépítésre Texasban és Louisiana államban.

Florida: a hurrikánok hazájaű

A mostani hurrikánveszély nem egyszeri jelenség az államban; a lakók, mondhatni, már hozzászoktak az ottani viharokkal teli éghajlathoz, az ország területén ugyanis Floridában van a legtöbb tornádó.  2004-ben négy komoly erősségű (Charley, Frances, Ivan és Jeanne) hurrikán érte az államot, ezt követően 2005-ben Dennis és Katrina, majd Rita hurrikán söpört végig a régión.

Viharos éghajlatát egyébként egyedi lokációjának köszönheti az állam: a meleg, szubtrópusi éghajlatot ez idő tájt érintik az antarktiszi hideg áramlatok, amik a mostani Irmához hasonló hurrikánokat is képesek létrehozni.

Kapcsolódó cikk

Nem Óz birodalma, nem Kansas és nem Dorothy

Szólj hozzá