Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

A Toys ”R” Us raktárkészlet kiárusítással próbálja elkerülni a végleges bezárást

Az egyik legnagyobb nagy-britanniai játékbolt hálózat hamarosan több üzletét végleg bezárja. Országszerte hatalmas akciókat hirdettek, akár 25%-os árengedményt adva a termékekre. A vásárlók kaptak is az alkalmon, hogy kihasználják a bezárás előtti akciót. Az üzlethálózat adminisztrációs rendszere alig bírta. A Toys ”R” Us  raktárkészlet kiárusítással menti magát…

A Toys R Us raktárkészlet kiárusítással próbálja elkerülni a végleges bezárást
A Toys "R" Us raktárkészlet kiárusítással próbálja elkerülni a csődöt (Forrás: Flickr)

A boltbezárások egyik oka pont az online vásárlás térnyerése

Annak, hogy végül a Toys ”R” Us több üzletének bezárása mellett döntött, több oka van. A játékbolt hálózat szóvivője az inflációból eredő nyomást, a fogyasztók bizalmának csökkenését és az internetes vásárlás növekvő népszerűségét emelte ki az okok közül, melyek erre a döntésre juttatták a céget. Már hetek óta tárgyalt a cég a hitelezőivel, és szerdán a Moorfields nevű üzleti válságkezeléssel foglalkozó tanácsadó cég kezdte meg munkálkodását a Toys ”R” Us megmentéséért. Első körben azzal próbálkoznak, hogy ugyan az üzleteket nem zárják még be, de a raktárkészleteket kiárusítják. Ez azt jelenti, hogy a legtöbb terméket diszkont áron lehetett a napokban megvásárolni.  A raktárkészletük nagy részét különleges akciók alá vonták, ami arra ösztönözte az vásárlókat, hogy minél hamarabb beváltsák az ajándékkártyáikat, utalványaikat és kuponjaikat.

A Moorfields azt mondta, hogy “minden erőfeszítést megtesz annak érdekében, hogy vevőt biztosítson” az 1985-ben alapított játékgyártó cég számára. A  Toys ”R” Us több mint 100 üzletet működtet országszerte, így a szigetország egyik legnagyobb játékkereskedésének számít.

Noha egyelőre azt állítják, próbálják menteni az üzleteket a bezárástól és a mintegy 3200 álláshelyet, mégis azoknak a vásárlóknak, akik részletre vettek terméket a játékbolttól, azoknak március 11-ig ki kell egyenlíteniük a számláikat. Nagyon valószínű, hogy a Toys ”R” Us néhány áruháza tényleg végleg bezár, néhány viszont a rendszer túlterheltsége miatt volt kénytelen zárva tartani.

A Toys ”R” Us-hoz hasonlóan több üzletlánc küszködik nehézséggel

A Maplin elektronikai üzlethálózat szintén válságba került. A cég üzletfeleket és befektetőpartnereket keres, akik a vállalat egészét vagy egy részét megvásárolnák. Graham Harris, a Maplin vezérigazgatója elmondta, hogy az elmúlt hónapokban az üzletág keményen dolgozott, hogy “mérsékelje a Brexit utáni font leértékelődés hatásait, a gyenge fogyasztói környezetet és a hitelbiztosítás visszavonását. Ez szükségessé tette új tőke intenzív megkeresését, amely a jelenlegi piaci körülmények között lehetetlennek bizonyult” – tette hozzá a vezérigazgató.

A kereskedések évek óta kemény piaci feltételekkel küzdenek. A fogyasztók megváltoztatták vásárlási szokásaikat, egyre több pénzt költenek online, az Amazonhoz hasonló hálózatokon keresztül rendelnek, vásárolnak. Egyre kevesebbszer mozdulnak ki és látogatják meg a helyi kereskedéseket. A Toys ”R” Us és mellette számos üzletlánc erőfeszítéseik ellenére is nehéz helyzetbe kerültek a fenti okok miatt. Ám Neil Wilson, az ETX Capital vezető piaci elemzője elmondta, hogy mind a Toys ”R” Us esetében, mind pedig a Maplin esetében az “Amazon-effektus teljesen tisztán látszik” ugyan, de azt is hozzátette, hogy a képesek lesznek virágozni, ha rendelkeznek az erőforrásokkal. Most éppen ezen dolgoznak ezek a nagy üzletláncok, hogy ezeket az erőforrásokat valamilyen úton –kiárusítással vagy befektetők keresésével – előteremtsék. A szakértők szerint ez egy „szükségszerű megrázkódtatás” az ágazatnak, mivel a hagyományos kereskedés ma már elavultnak számít. Ugyan munkahelyek megszűnésével jár, de összességében egy szűkebb, termelékenyebb tőke-felhasználású kiskereskedelmi piacot teremt meg a szakemberek szerint.

...

Szólj hozzá