Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Túl a pártokon – “szabad nemzetből ismét alávetett nemzetté válunk”

Túl a pártokon – “szabad nemzetből ismét alávetett nemzetté válunk”. Nem, egyáltalán nem – és továbbra sem – sírják vissza az átkos időket a kései utódok. Vagyis azok, akik már majdnem nyolc éve megszerezték a hatalmat és jövőre sem akarnak lemondani róla. Ehhez azonban felhasználnák a régen már bevált és a modern korhoz illesztett módszereket. Ha akkor működött, napjainkban is hatásos – ez lehet a vezérelv.

Túl a pártokon - "szabad nemzetből ismét alávetett nemzetté válunk"
Túl a pártokon - "szabad nemzetből ismét alávetett nemzetté válunk". Kép: 24.hu

Ne csodálkozzunk…

Így tehát ne csodálkozzunk, ha Orbán Viktor arról beszél, hogy a következő parlamenti választás elsődlegesen nem arról szól, melyik pártra, hanem milyen jövőre kell szavazni. A hozzávaló magyarázat már rég ismert. Jönnek a bevándorlók, akiket sokan – tudjuk, kik – támogatnak. Ezáltal “szabad nemzetből ismét alávetett nemzetté válunk”, veszély fenyegeti nemzeti kultúránkat és keresztény hagyományainkat. És így tovább. A mantra ismert és a jelek szerint hatásos is.

Egy, csak egy párt van itten, amely elháríthatja fejünk felől a rontást. Nincs is szükség többre. Hiszen – így Orbán Viktor – “a jövő évi választásnak van egy, a pártokon messze túlmutató dimenziója és történelmi távlata is”. Régen – az átkos időkben – ezt úgy hívták, hogy egypártrendszer. Ma már természetesen nem illik ilyen ódon fogalmakat emlegetni, meg aztán demokrácia is lenne, már legalábbis szavakban és amíg nem árt a hatalmon lévőknek. Még amikor csak áhítozott az újabb miniszterelnökségre, már akkor beszélt Orbán a centrális erőtérről. Amikor egybegyűjtik a szükséges szavazatokat, a másik oldal szétszórt marad (ha úgy tetszik, leszalámizott), a választási rendszert pedig úgy alakítják, hogy az nekik kedvezzen. És nemcsak beszélt róla, meg is csinálták. Akkor még nem volt szó róla, de a csillagok kedvező állása miatt most van: a pártokon is túl lehet lépni. Hogy a nemzet egységes és megbonthatatlan legyen.

Már nem titok, nyíltan ki is mondja, mire megy ki a játék.

Sebes György

Szólj hozzá