Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

5+1 pszichológiai trükk, amivel Orbán téged is manipulál

Mindenki tudja jól, hogy a politikában durván jelen van a pszichológiai manipuláció, de sokszor mégsem vesszük észre, hogy minket is éppen manipulálnak. Épp ezért hiánypótló ez a tájékoztató Orbán módszereiről.

5+1 pszichológiai trükk, amivel Orbán téged is manipulál
MTI Fotó: Illyés Tibor

5. Általánosítás

,,Az ÖSSZES bevándorló terrorista!” ; ,,BRÜSSZEL a magyarok ellen van!”; ,,Aki nem velünk van az ellenünk van!”

Ismerősek ezek az orbáni gondolatmenetek? Naná. Így, általánosítva könnyebb kezelni egy-egy csoportot, mivel nem kell azok tagjaira individuumokként tekinteni, hiszen az újabb és újabb, egyéni szemléletmódot vetne fel. Így hát manipulatívan bevágja az összes brüsszelit, bevándorlót, ellenzékit egy nagy csoportba, hogy közérthetőbb legyen a beszéde.

Ezzel egyébként borzasztóan lenézi a magyarokat, hiszen azt is sugallja: ,,Nektek muszáj lebutítani a mondandómat, mert máshogy nem értenétek!”

4. Orbán, a köpönyegforgató

Azt ugye mindannyian tudjuk, hogy Orbán és a Fidesz-kormány tagjai közül sokan mások a Soros Alapítvány támogatásával tanultak, volt olyan is aki a CEU-n, példának okáért Kovács Zoltán kormányszóvivő.

Na, és most mi a retorika fővonala? Soros a sátán, a főgonosz, az antikrisztus. Ezzel nem csak saját múltját és az eredeti, ’89-es Fidesz-szavazókat köpi szemen, de saját magát és saját múltját is.

Orbán a menekültügyben is hasonló viselkedést tanúsít. Anno a 2017. februári, kétnapos uniós fórumon egyhangú döntés született két, Magyarországot különösen érintő kérdésről: mind a nagy-britanniai munkavállalás feltételeiről, mind a migráció kérdéséről. Egyhangú, azaz Orbán Viktor szavazatát is bíró döntések.

Orbán Viktor tehát egyetértett azzal, hogy az országot elhagyó és az Egyesült Királyságban új életet kezdő magyar állampolgárok életkörülményei romlani fognak. Orbán pontosan tudta, hogy kik ellen szövetkezett a brit miniszterelnökkel. Oroszlánként utazott ki Brüsszelbe, majd kisegérként tért haza.

Így manipulál egy kétszínű, köpönyegforgató ember. Egy ilyen ember barátként is kellemetlen lenne, miért engedjük, hogy vezesse az országot?

3. Félelemkeltés

,, Migránsok százezrei döngetik Magyarország déli határain a kerítést, csecsemőket ölnek és megerőszakolják majd a lányaitokat is, ha bejutnak! De mindenki, aki nem Fideszes, az ezt helyénvalónak találja, szóval: szavazz ránk,  ha szereted a lányod!”

Ki ne ismerné az ehhez hasonló Bayer Zsolt-féle habzószájú félelemkeltő manipulációt?

Így működik a Finkelstein-mintára kitervelt politikai félelemkeltés, ami a testedre is kihat:

1) Mondj olyat, amitől a nép biztos, hogy borzasztóan megijed!

2) Várd, hogy fenyegetve érezzék magukat és felfokozott állapotba kerüljön az autonóm idegrendszerük. Hadd legyenek tele kortizollal és adrenalinnal (stresszhormonok).

3) Mikor épp eléggé felfokozott állapotban vannak már a célszemélyek és az agyuk helyett a vér inkább a test túléléshez okvetlenül szükséges szerveiben, a végtagokban van,  már elérted, hogy ne tudjanak racionálisan gondolkodni és érzelem alapján döntsenek.

4) Most mondd azt nekik, hogy csak te vagy képes rajtuk segíteni, őket megmenteni!

5) Nyert ügyed van.

2. Hamis csoportkohézió

Mert ugye MINKET, magyarokat mindenki utál, a MI földünk mindenkinek kell, és ugye NÁLUNK, aki nem Fideszes az nem nagybetűs MAGYAR.

Ismerjük, nem vesszük már be!

1. Statisztikák manipulációja

Így manipulálta a közmédia a statisztikákat. Vagy egész egyszerűen nem értenek a matekhoz. (Kép: 444)

Ugye mindannyiunknak rémlik, mikor a közmédiánál kicsit túltolták a grafikonmanipulációt. A Híradóban annyira kiemelték az aznap elfogott migránsok számát, mintha a 235 a 129-nek legalább négyszerese lenne. Erről a 444 számolt be először.

+1. Egyszerű, régi, jól bevált hazugság

És az beugrik valakinek, amikor Orbán Viktor Nyíregyházára látogatott? Amikor eksztatikus állapotban várta őt a rajongótábora, több ezres létszámban?

Így manipulálta az orbáni MTI a fotókat. Kép: Tumblr

Na ja, az MTI nagyon durván manipulálta a fotókat, hiszen körülbelül 1-200 ember volt jelen, amit az egyébként szintén kormányközeli  (Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő) Szabolcs Online buktatott le, véletlenül. Nemsokkal azután le is vették a rosszul megválasztott fotókat.

Szólj hozzá