Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Trump gyámság alatt

Donald Trump már több mint hét hónapja, hogy letette a hivatali esküt. Ennek ellenére az apparátusa még mindig igen kusza állapotban van, tisztázatlanok a hatáskörök, gyakoriak a személycserék. Kívülről nézve teljes a fejetlenség, ebben igyekszik rendet tenni John Kelly bakinettfőnök. 

Trump gyámság alatt
Foptó:Alex Brandon/AP

A póráz neve: Johon Kelly

A Politico című lap értesülései szerint John Kelly a Fehér Ház kabinetfőnöke rendet akar végre teremteni, ezért az ellenőrzése alá vonta az elnök elé kerülő információkat.

A lap két feljegyzés birtokába jutott. Ezeket a kabinetfőnök küldte a kormányzat tagjainak és a Fehér Házban dolgozó munkatársaknak a héten, jelezve nekik, hogy az elnökhöz kerülő valamennyi információnak rajta keresztül kell eljutnia Donald Trumphoz.

 E döntésével John Kelly olyan rendszert épít ki, amely korlátok közé szorítja a munkatársak közötti belső versengést és vitákat, és ő dönt majd arról, hogy mi kerül az elnök íróasztalára. Ez lényegében megfelel a Fehér Házban szokásos döntéshozatali mechanizmusnak.

     A Politico információi szerint a kabinetfőnök a múlt héten jelentette be döntését a munkatársaknak, majd ezen a héten két feljegyzésben rögzítette, hogy minden külső és belső politikai dokumentumot, emlékeztetőt, jelentést, sőt még újságcikket és sajtóinformációt is, tilos az elnök elé terjeszteni anélkül, hogy ő látta volna.

A Fehér Ház meg nem nevezett munkatársaira hivatkozva azt írják

az elnöki hivatalban arra számítanak, hogy a politikai döntéshozatal lelassul, az elnöki rendeleteket például – a korábbiakkal ellentétben – nem napokon, hanem heteken belül adják majd ki, miután alaposan átvizsgálták és megvitatták a Fehér Ház jogi tanácsadói is. 

 Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője leszögezte:

 Kelly tábornok olyan folyamatot alakít ki, amely biztosítja, hogy az elnöknek megfelelő információk és elemzések álljanak rendelkezésére a döntésekhez.

Kapcsolódó cikkeink

Trump: az US Army no go zóna a transzneműeknek

Trump bosszúja

Trump a CNN ellen folytatja mélyrepülését

Szólj hozzá