Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Trump csúsztatott indokkal mondta le a londoni vizitet

Donald Trump, az Egyesület Államok elnöke lemondta a jövő hónapra esedékes londoni látogatását. Természetesen Twitter-bejegyzésében, és amire hivatkozott, az enyhén szólva is csúsztatás. Közben London reagált: a meghívás érvényes.

Trump csúsztatott indokkal mondta le a londoni vizitet
Donald Trump a Fehér Ház Ovális Irodájában marad a londoni utazása helyett (forrás: Twitter)

Én ugyan nem!

Donald Trump január 11-én 20.57-kor közzétett Twitter-bejegyzésében gyakorlatilag lemondta a februárra kitűzött londoni hivatalos látogatását. Ahogy az elnöki kommunikációt ismerjük, ez felér egy hivatalos fehér házi bejelentéssel.

Trump a bejegyzésében így fogalmaz:

“Azért mondtam le a londoni utamat, mert nem rajongok azért, hogy az Obama-adminisztráció eladta a talán legjobb elhelyezkedésű és legnagyszerűbb londoni követségi épületet apróért, csak azért, hogy építsen egy újat egy félreeső helyen 1,2 milliárd dollárért. Rossz bolt. Azt akarták, hogy vágjam át a szalagot – NEM!”

Nem is Obama döntött, hanem a republikánus elődje

A londoni követség elköltöztetéséről már azelőtt döntés született, hogy Barack Obama elfoglalta a hivatalát. Még 2008 októberében jelentették be, hogy biztonsági okokból máshová költöztetik az USA londoni külképviseletét. Az új, erődszerű követség építését más londoni ingatlanok eladásából fedezték. Abban az időben George W. Bush volt még az elnök, tehát a republikánus adminisztráció döntése volt a csere.  

Az új nagykövetségi épület avatására a jövő hónapra várták az amerikai elnököt Londonba. A Hyde Park belvárosi oldaláról, az elegáns Mayfair negyedből költözik a követség a Battersea erőmű szomszédságába.

Lehet, hogy csak egy sértődött húzás ez Trump részéről

Theresa May, brit kormányfő volt az első külföldi vezető, aki felkereste Donald Trump-ot elnöki beiktatása után Washingtonban. Úgy látszik, az egy évvel ezelőtti brit gesztus hiábavaló volt.

Miután a világ kiismerte az új amerikai elnököt és sajátságos stílusát, Londonban ezrek tüntettek, hogy ne hívja meg hivatalos látogatásra őt a brit kormány. Még petíciós eljárást is kezdeményeztek a britek, és később tízezrek tiltakoztak a Trafalgar téren Trump személye ellen.

Ennek ellenére a May kormányzat következetesen kiállt Trump állami látogatása mellett. A kormányfő alsóházi beszédében rendre visszautasította a meghívás visszavonását.

Ugyanakkor az elmúlt év végén arra jutott London, hogy Trump látogatása nem állami látogatás (State Visit) lesz, hanem hivatalos látogatás. Vagyis nem II. Erzsébet királynő személyes vendége lesz az amerikai elnök, hanem a kormányé. Az Egyesült Államok új londoni nagykövetségének avatása szolgáltatott volna erre apropót.

Ezt a látogatást mondta le most egy csúsztatott indokkal Trump. Úgy fest, hogy személyes sértődés húzódik meg a döntése mögött…

London: a meghívás érvényes!

Időközben a Downing 10 szóvivője nyilatkozatában közölte: Trump elnök részére átadott meghívás továbbra is érvényes! A meghívást a brit kormány átadta (személyesen Theresa May egy éve a washingtoni látogatásán), azt a amerikai fél elfogadta, így tehát érvényben van továbbra is.

Theresa May hivatalának szóvivője leszögezte: nyilatkozata nem a februári látogatás lemondására vonatkozik, hanem általánosságban. Az elnöki látogatás időpontját nem tűzték ki, előkészületek sem folytak. Ez azonban nem azt jelenti, hogy az Egyesült Államok elnöke ne látogatna Londonba.

Khan: “meghallotta a sok londoni üzenetét”

Sadiq Khan, London polgármestere viszont azt nyilatkozta, hogy Donald Trump “végre megértette annak a sok-sok londoninak az üzentét”, akik nem értenek egyet Trump kirekesztő politikájával. Hozzátette: kétségtelen, hogy az elnöki látogatást békés, de tömeges tiltakozó megmozdulások kísérték volna.

Működik az angol humor…

Az amerikai elnök bejelentését követően a híres Madame Tussauds panoptikum kiállította Donald Trump viaszszobrát az Egyesült Államok új nagykövetségi épülete elé. Mégiscsak “ott lesz” az elnök…

...

Szólj hozzá