Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Donald Trump újabb Twitter-üzenetben elemezte a brit közbiztonságot

Az Amerikai Egyesült Államok elnöke komoly elemzést tett közzé a szokásos 140 karakterében. Ez újabb vitához vezethet Londonnal. Eközben egyre biztosabb, hogy Trump nem utazik hivatalos brit állami látogatásra Londonba.

 

Donald Trump újabb Twitter-üzenetben elemezte a brit közbiztonságot
Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke (forrás: Flickr.com)

Az elnök elemez

Donald Trump amerikai elnök Twitter-bejegyzésében (hogyan is másképp) adta közre véleményét.

A blogbejegyzése szerint az Egyesült Királyságban évente 13%-al nőtt a bűnözés, a radikális iszlám terrorizmus terjedésének köszönhetően. Majd hozzátette: „Amerika biztonságát meg kell őriznünk!”

Az amerikai lapokban megjelent kommentárok szerint Trump elnök minden valószínűség szerint a konzervatív televíziós csatorna, a One America péntek reggeli híreit nézhette. Ebben szerepelt egy nagy-britanniai bűnözésről szóló riport. Az összefoglalóban elhangzott statisztikai adatokat a brit országos statisztikai hivatal (ONS) lefrissebb bűnügyi kimutatásából szerezték be.

Az ONS mérése szerint Nagy Britanniában a tavaly júniustól számított egy esztendő alatt 13%-al emelkedett a bűnözés. A statisztikai hivatal azonban semmifélen utalást nem tett arra vonatkozóan, hogy ez az emelkedés bármiféle összefüggésbe lenne a „radikális iszlám terrorral”.

A Twitter-külpolitika hatásai

Az amerikai elnök bejegyzése ismét hangos kritikát válthat ki az Egyesült Királyságban. Mint ismeretes, többször volt már összetűzés Donald Trump és a brit politikusok között, az elnök 140 karakterben megfogalmazott véleményei miatt.

Legutóbb a Parson’s Green megállóban történt viszonylag szerencsés kimenetelű támadásnál tett közzé gúnyos blogbejegyzést az elnök. Ebben az elkövetők amatörizmusára utalt. Ezt sem hagyta szó nélkül sem a brit sajtó, sem a londoni politika.

Ennél nagyobb visszhangja volt az amerikai elnök júniusi Twitter-üzenetének. Akkor Sadiq Khan, London polgármesterének reakcióját vitatta a London Bridge-nél történt 7 halálos áldozatot és 48 sérültet követelő terrortámadásra.

Ez akkor olyan felháborodást váltott ki, hogy a polgármester és több munkáspárti politikus Trump tervezett londoni állami látogatásának lemondását követelték a kormánynál.

Azt követően az amerikai elnök telefonon egyeztetett Theresa May, brit miniszterelnökkel a tervezett látogatás elhalasztásáról. Úgy tűnik, ebben megállapodásra is jutottak.

Donald Trump újabb Twitter-üzenetben elemezte a brit közbiztonságot
(forrás: Wikimedia Commons)

Nem utazik Trump hivatalos állami látogatásra Londonba

Fehérházi források megerősítették, hogy – bár az időpont még kétséges – Trump elnök jövő év januárjában munkalátogatásra fog Londonba érkezni.

Ez azt jelenti, hogy nem hivatalos állami látogatásra (state visit) utazik Londonba az elnök. Vagyis, nem II. Erzsébet királynő vendége lesz, így nem is kötelessége őt fogadnia. Ha mégis megteszi, azt legfeljebb egy audiencia keretében teszi, nem pedig diplomáciai és államfői kötelezettségből.

Trump elnök hatalomra jutása után óriási felzúdulás volt egész Nagy-Britannia-szerte amiatt, hogy szélsőséges nézetei miatt a királynő ne fogadja az elnököt. Az ügyben még petíciós eljárás is indult, méghozzá eredményesen: az Alsóháznak napirendjére kellett tűznie a kérdést.

Akkor ugyan a kormány képviselője a vita során kijelentette, hogy nem tekintenek el az első számú stratégiai partnerük, az Amerikai Egyesült Államok vezetőjének fogadásától, de most úgy fest, némileg módosult az álláspont. Az állami látogatásból csak nem hivatalos munkalátogatás lesz.

Szólj hozzá