Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Tudta? Dübörögnek a magánnyugdíjpénztárak

Mindenki emlékezhet arra, amikor a Fidesz-kormány 2011 tavaszán  kinyírta  a magánnyugdíjpénztárakat, rátéve a kezét a dolgozók közel 3.000 milliárdos megtakarítására, és átcsoportosította azokat a saját fennhatósága alá. Ígértek örökölhető, mindenki számára nyomon követhető számlát a nyugdíj-biztosítás keretén belül, ami máig nem készült el, ahogy az akkor elhangzott egyetlen más ígéretből se lett semmi.

Nyugellátás - elfogtunk egy titkos előterjesztést
Kép forrása internet Illusztráció

A magánnyugdíjpénztári rendszer

– a magánnyugdíjpénztár (rövidítve: mnyp) az öregkori ellátás második pillére volt. 1997-ben vezették be a pályakezdők kötelező magán-nyugdíjpénztári tagságát, aki már aktívan dolgozott választhatta a belépést. A pénztárak  – több portfóliója is veri a tőzsdét és az állampapírpiacot a hat évvel ezelőtti államosítás ellenére is. A tagság ugyanolyan feltétellel léphet most is vissza az állami rendszerbe, de akkor elvesztheti a magasabb reálhozamot.

Megérte tehát bent maradni hat évvel ezelőtt a magánnyugdíjpénztárakban, a kasszák legnagyobb portfóliói ugyanis az állampapíroknál és a hazai tőzsdénél is jobban teljesítettek. Ez, ha a pénztárak azóta eltelt teljesítményét nézzük, még tagdíj-befizetések nélkül is legalább a másfélszeresére hízott volna. A kasszák nyilván azért érhettek el nagyon magas hozamot, mert nemcsak magyar, hanem külföldi részvény-befektetéseket is tartanak.

„Megközelítőleg 58 ezren választották a magánnyugdíjpénztárban maradást, egy átlagos ügyfél számláján tavaly év végén már több mint 4 millió forint volt, ebből körülbelül 1,5 millió forintot tehet ki a 2012 eleje óta felhalmozott hozam, aminek a 75-80 százalékát nagyjából ki is lehetne venni reálhozamként. Azok a pénztártagok, akik hat évvel ezelőtt léptek vissza, átlagosan körülbelül 70 ezer forintot kaptak kézhez, a mostaniaknál az átlagos összeg milliós nagyságrendű lehet. A visszalépők pedig ugyanolyan állami nyugdíjat kapnak, mint azok, akik hat évvel ezelőtt adták át az államnak a megtakarításukat.”

-tudósít a VG.

Szólj hozzá