Zárójel
Nyugellátás - elfogtunk egy titkos előterjesztést
Kép forrása internet Illusztráció

Tudta? Dübörögnek a magánnyugdíjpénztárak

Mindenki emlékezhet arra, amikor a Fidesz-kormány 2011 tavaszán  kinyírta  a magánnyugdíjpénztárakat, rátéve a kezét a dolgozók közel 3.000 milliárdos megtakarítására, és átcsoportosította azokat a saját fennhatósága alá. Ígértek örökölhető, mindenki számára nyomon követhető számlát a nyugdíj-biztosítás keretén belül, ami máig nem készült el, ahogy az akkor elhangzott egyetlen más ígéretből se lett semmi.

Nyugellátás - elfogtunk egy titkos előterjesztést
Kép forrása internet Illusztráció

A magánnyugdíjpénztári rendszer

– a magánnyugdíjpénztár (rövidítve: mnyp) az öregkori ellátás második pillére volt. 1997-ben vezették be a pályakezdők kötelező magán-nyugdíjpénztári tagságát, aki már aktívan dolgozott választhatta a belépést. A pénztárak  – több portfóliója is veri a tőzsdét és az állampapírpiacot a hat évvel ezelőtti államosítás ellenére is. A tagság ugyanolyan feltétellel léphet most is vissza az állami rendszerbe, de akkor elvesztheti a magasabb reálhozamot.

Megérte tehát bent maradni hat évvel ezelőtt a magánnyugdíjpénztárakban, a kasszák legnagyobb portfóliói ugyanis az állampapíroknál és a hazai tőzsdénél is jobban teljesítettek. Ez, ha a pénztárak azóta eltelt teljesítményét nézzük, még tagdíj-befizetések nélkül is legalább a másfélszeresére hízott volna. A kasszák nyilván azért érhettek el nagyon magas hozamot, mert nemcsak magyar, hanem külföldi részvény-befektetéseket is tartanak.

„Megközelítőleg 58 ezren választották a magánnyugdíjpénztárban maradást, egy átlagos ügyfél számláján tavaly év végén már több mint 4 millió forint volt, ebből körülbelül 1,5 millió forintot tehet ki a 2012 eleje óta felhalmozott hozam, aminek a 75-80 százalékát nagyjából ki is lehetne venni reálhozamként. Azok a pénztártagok, akik hat évvel ezelőtt léptek vissza, átlagosan körülbelül 70 ezer forintot kaptak kézhez, a mostaniaknál az átlagos összeg milliós nagyságrendű lehet. A visszalépők pedig ugyanolyan állami nyugdíjat kapnak, mint azok, akik hat évvel ezelőtt adták át az államnak a megtakarításukat.”

-tudósít a VG.

OLVASTAD MÁR?   Semjén és a „Gőgös Gúnár Gedeon”
Shares 104Szólj hozzá!

2 hozzászólás : "Tudta? Dübörögnek a magánnyugdíjpénztárak"

Visszajelzés
avatar
Rendezés:   legújabb | legrégebbi | legnépszerűbb
János Dunai
Vendég
János Dunai
magán nyugdijpénztár a volt formában kalap szart sem ér.egy közösségi alapnyugdijrendszer kell allampolgari alapon es munkaban töltött évek alapján megkomponálva.es ezentúl aki többet akar az tegye a plussz pénzét oda félre ahova akarja de allamilag a tözsdét nem engedni mert csalás es be fog dűlni.egy masodosztalyu megoldast javaslok.a harmadposztalyunal 85 ezer ft az alap- itt pedig 100 ezer es ledolgozott évenként havonta plussz 1000 forint 15 évig ,a felett de 40 év plafonnal pedig plussz 2ezer ft.igy 15 évre 115 ezer ft 40 évre 165 ezer ft.a haramadosztalyú ez minusz 15-röl -85ezer-indul az elsö osztalyú meg 125 ezerröl indul es… Read more »
waskoma .
Vendég
waskoma .

azért ellopni nem kellett volna a pénzt. és az is hazugság volt hogy eltőzsdézték a 11es 70 ezer ft vs a jelenlegi 1 milliós reálhozam. a kormány jól kicseszett 3 millió emberrel.

wpDiscuz