Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Újabb tüntetés – több ezren követelnek több pénzt az NHS működtetésére

Február 3-án, szombaton több ezer tüntető vonult London utcáin követelve, hogy állítsák le az egészségügyi tárca költségvetésének folyamatos csökkentését és a megszorításokat. A tüntetés fő célja: több pénzt kiharcolni az NHS-nek.

Újabb tüntetés – több ezren követelnek több pénzt az NHS működtetésére
A tömeg (forrás: Internet)

Több pénzt és több embert!

A tüntetők plakátokon követeltek több pénzt, több kórházi ágyat és az egészségügyben dolgozók számának növelését. A tiltakozást a People’s Assembly and Health Campaigns Together nevű csoportosulás szervezte. A demonstrálók közül többen felszólaltak, meséltek saját tapasztalataikról is. Például egy anyuka elmondta, hogyan vesztette el kislányát azért, mert a pszichiátriai osztályról idő előtt kiengedték. Az anyuka elmondása szerint kislánya öngyilkossága egyértelműen a kórházból való indokolatlan elbocsátás miatt következett be. A 15 éves Becky az elbocsátás napján a kórházban kísérelt meg öngyilkosságot. Ennek ellenére sem tartották bent. „Milyen jövő vár a gyerekekre, ha nem kaphatják meg a szükséges segítséget? Ha az állami egészségügy elegendő pénzt kapna, a kislányom talán még mindig élhetne” – mondta a kislányát elvesztő anyuka zokogva.

Jon Ashworth, az árnyékkormány egészségügyi minisztere csatlakozott a tüntetéshez. Nyilatkozatában kijelentette: ez volt a legrosszabb tél az NHS eddigi történetében és mindez a kormány rossz egészség-politikájának köszönhető.

Betöltetlen állások

Cecilia Anim, a Royal College of Nurses elnöke szerint jelenleg 40 000 betöltetlen nővéri állás van országszerte és ez nagyban nehezíti a szolgáltatások biztonságát. Ilyen helyzet még soha nem adódott.

Rekord számú alkoholistát ápolnak a brit kórházakban
A helyzet lassan tarthatatlan. Elsősorban a sürgősségi osztályokon. (forrás: flickr)
Újabb tüntetés – több ezren követelnek több pénzt az NHS működtetésére
Az idei tél még nagyobb gondokat okozott, mint a korábbiak (forrás: internet)

Javaslat a rendszer átalakítására

Tamsyn Bacchus, a „Mentsük meg a Lewisham Kórházat” képviselője azt mondta, attól fél, a brit egészségügyi rendszert egy, az amerikai rendszerhez hasonló fizetős szolgáltatássá fogják majd alakítani. „Hiszem, és rajtam kívül még sokan, akik itt vannak, hogy amikor beteg vagy, vagy amikor a gyermeked magas lázzal fekszik otthon, vagy amikor kórházi kezelésre van szükséged, megkaphatod anélkül, hogy azért kelljen aggódnod, hogyan fogod kifizetni.”

Megérkezett a válasz is

Az egészségügyi kormányzat a tüntetésre reagálva kihangsúlyozta: „Tudjuk, hogy az állami egészségügy nagyon sok problémával küzd. Ezért is egészítette ki a támogatást a kormányzat idén télen 437 millió fonttal és adott elsődleges fontosságot a költségvetésben az egészségügyi helyzet javítására.”

Mindeközben…

A tüntetéssel egy időben, Jeremy Huntot, a brit egészségügyi minisztert szunyókáláson kapták, ugyanis éppen egy luxusüdülőben pihent, napi 395 fontért (szolgáltatások nélkül). A jelek szerint egyáltalán nem zavartatta magát, miközben körülbelül 60 000 ember ment ki az utcákra megkísérelni a brit egészségügy megmentését.

Újabb tüntetés – több ezren követelnek több pénzt az NHS működtetésére
Jeremy Hunt, brit egészségügyi miniszter (forrás: wikipedia)

...

Szólj hozzá