Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Új, mobil ujjlenyomat-leolvasó rendszerrel fog dolgozni a brit rendőrség

Hamarosan egy új, mobil ujjlenyomat-leolvasó rendszer lehetővé teszi a brit rendőrök számára, hogy egy esetleges gyanúsítottat egy perc alatt, a helyszínen azonosítsanak.

Új, mobil ujjlenyomat-leolvasó rendszerrel fog dolgozni a brit rendőrség
Biometrikus szkenner. A kép csak illusztráció. (Forrás: Pixabay)

Az új rendszer nagy előnye a gyorsaság

Folyamatosan fogják a rendőrkapitányságok megkapni és használni az új eszközöket. Ez év végéig várhatóan 20 rendőrséget fognak felszerelni a most még tesztelés alatt álló új ujjlenyomat-leolvasó eszközzel. A rendszer egy olyan kis eszközzel működik, amely összeköti a rendőrök által már használt okostelefont az új biometrikus rendszerrel (Biometric Services Gateway). Az eszköz összekapcsolja rendőrségi és bevándorlási adatbázisokban tárolt adatokat, gyorsabb lesz a keresés a nyilvántartásokban. A technológiát tesztelő tisztek szerint az eredményt pedig kevesebb, mint egy perc alatt megkapják a rend őrei. Azaz elméletileg rekord sebességgel lesznek képesek azonosítani a gyanúsítottakat a brit rendőrök az új ujjlenyomat-leolvasó rendszerrel.

A West Yorkshire Rendőrség együtt dolgozik a Belügyminisztériummal a rendszer tesztelésén, és várhatóan a következő hetekben a 250 szkennert  már  használatba is vehetik a rendőrök.

A fejlesztés segíti a rendőröket az eredményes munkavégzésben

Az eszközről, amely úgy néz ki, mint egy kis mobil wifi megosztó, Ian Williams főfelügyelő a következőt mondta: “Most először tudunk az ujjlenyomatokon és az összekapcsolt adatbázisokon keresztül bárkit az utcán azonosítani. Egy fénykép és ujjlenyomat alapján teljes körű információt kaphatunk a gyanúsítottról, mivel az eszköz összekapcsol minket a PNC- adatbázissal (Police National Computer). Ez igazán alapos azonosítást tesz lehetővé számunkra. A PNC-ellenőrzés, a kép és ujjlenyomat kevesebb, mint egy perc alatt eredményt szolgáltat.”

Williams szerint a folyamat gyorsasága azt jelenti a gyakorlatban, hogy az utcán gyanúsnak vélt és igazoltatott személyeket pillanatok alatt ellenőrizni lehet anélkül, hogy be kellene őket vinni a rendőrőrsre.

A készülék azt is lehetővé teszi, hogy mindössze 10 perc alatt azonosítsa például az autóvezetőt, leellenőrizze és akár idézést is kiállítsanak számára. Ez eddig négy órát vett igénybe. Ugyanakkor az eszköz által készített ujjlenyomatokat nem lehet hozzáadni semmilyen adatbázishoz, mivel nem rögzíti és tárolja ezeket az adatokat. “Az eszköz egyszerűen úgy működik, mint egy összekötőcsatorna az adatbázisok között, de semmit sem tárol az eszközön”- magyarázta Williams felügyelő.

Andy Battle, West Yorkshire-i rendőrség egyik vezetője azt mondta: “Láttunk példát arra is, hogy ez a gyors azonosítás lehetővé tette a gyors és megfelelő orvosi ellátás nyújtását a rendelkezésre álló nyilvántartások segítségével.”

Az eszköz segítséget nyújt olyan esetekben, amikor az időnek fontos szerepe van. Az a cél, hogy a rendőrség e technológia alkalmazásával javítsa a hatékonyságot. Mivel ez egy mobil eszköz, így lehetőséget ad az azonnali lépések megtételére, időt spórol. Emellett átlagosan a rendőrök napi egy órával többet tudnak az utcákon tölteni.

...

Szólj hozzá