Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Újabb esküvő a brit királyi családban – de ki is az ara?

A brit királyi család hivatalos Twitter-oldalán jelentette be az újabb királyi frigyet. Harry herceg és Meghan Markle tavaszi esküvője után valamikor ősszel kerül sor Eugénia yorki hercegnő és Jack Brooksbank nászára.

Újabb esküvő a brit királyi családban – de ki is az ara?
Eugénia, yorki hercegnő eljegyzési gyűrűje (forrás: Twitter)

Ki a yorki hercegnő?

A királyi család reflektorfényben élő tagjait jól ismerjük. A hírek, bulvárlapok rendszeres szereplői, ruhájuk divatot teremt, mozdulataikat ellesik. A cambridge-i hercegi párról, Vilmosról és Katalinról kevés olyan dolog van, ami még nem tudható. Ugyanez elmondható Harry hercegről, és Miss Meghanról is, bár ők (még) nagyon vigyáznak a magánéletükre. A nem annyira népszerű Károly, walesi hercegről és hitveséről, a cornwall-i hercegnőről is sok tény közismert.

A yorki hercegnő nem ebbe a körbe tartozik, legalábbis a kontinensen nem annyira ismert, mint hazájában. Nos, hivatalosan “Ő királyi fensége”, Eugénia Viktória Heléna yorki hercegnő nem más, mint II. Erzsébet királynő unokája. Méghozzá egyik kedvenc unokája, merthogy nagyon közel állnak egymáshoz. Olyannyira, hogy Eugénia a vele készült interjúkban is „csak” Nagyiként említi.

A királynő, és Fülöp edinburgh-i herceg harmadik gyermekének, András yorki herceg, és egykori hitvese, Sára yorki hercegné (közismert nevén: Sarah Ferguson) második leánya. Eugénia (akinek valljuk be, angolul ejtve jobban hangzik a neve) 1990. március 23-án született. Tizenkét éves korában súlyos műtéten esett át. Mivel olyan ferde volt a gerince, hogy az már panaszokat okozott neki, műtéti úton egyenesítették ki. Ma is két titán rúd van a gerince mellett. Jelenleg a nyolcadik a brit trónöröklési sorban, így hivatalosan nincs szüksége az uralkodó engedélyére az eljegyzéshez, de azért természetesen megbeszélte vele.

Nem vesz részt a királyi család „munkájában”

Mint ismeretes, a brit királyi család tagjai számos katonai, jótékonysági, egészségügyi, művészeti intézmény, alapítvány, és egyéb szervezet tiszteletbeli, vagy valóságos vezetői. Ennek megfelelően folyamatosan programokkal vannak ellátva. Emellett II. Erzsébet megbízásából az Egyesült Királyságot, és a brit királyi családot is képviselik külföldön. Ebben András, yorki herceg is részt vesz, azonban két lánya, Beatrix és Eugénia hercegnők nem.

Eugénia hercegnő a patinás Marlborough College tanulója volt, ahol édesanyja is tanult. Majd a Newcastle Egyetemre járt, ahol irodalmat, művészettörténetet és politikatudományt hallgatott. 2012-ben pedig egyidőben szerzett diplomát angol irodalomból és művészettörténetből.

Az egyetemi évei alatt, 2010-ben találkozott Jack Brooksbank-kel. Eugénia 2013-ban New Yorkba költözött, ahol egy aukciós ház menedzsere lett, így egy évig külön éltek. A távkapcsolat nem ártott a kapcsolatuknak, azóta is megszakítás nélkül egy párt alkotnak. Mr. Brooksbank idén január elején Nicaraguában kérte meg a hercegnő kezét, esküvőjük pedig a windsori Szent György kápolnában lesz ősszel.

Eugénia hercegnőnek, mivel királyi sarj, vezetékneve hagyományos értelemben véve nincs. A szokásjog alapján apja területi nemesi címét használja: „Yorki Eugénia”. Hivatalosan a házasságkötésekor az anyakönyv számára a királyi család tagjaihoz hasonlóan a Mountbatten-Windsor családnevet használja. A szertartás után lehetősége lesz férje nevét felvenni, de bárhogy is dönt, a hercegnői címe, és a megszólítása élete végéig megilleti.

...

Szólj hozzá