Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Újabb rekord a királyi családban

Hála II. Erzsébet királynő egészségének és kitűnő génjeinek, a brit királyi család újabb történelmi rekordot állított be. A királynő 2015. szeptember 9-én megdöntötte a brit uralkodási rekordot, idén pedig a zafír jubileumát ünnepelhette. Most újabb rekord született.

Újabb rekord a királyi családban
Károly, walesi herceg (forrás: www.flickr.com)

Károly herceg, az új rekorder

A minap, szeptember 9-én fia, Károly walesi herceg, a trónörökös lépett át egy mérföldkövet: attól kezdve ő az, aki a leghosszabb ideje viseli a walesi hercegi címet. A rekordot a néhai VII. Edwardtól vette át, aki 59 évig és 45 napig várt a trónra, melyre édesanyja, Viktória királynő halála után léphetett.

Károly 1948. november 14-én született Erzsébet hercegnő és Fülöp herceg gyermekeként. Születési jogán brit királyi hercegként látta meg a napvilágot. Nagyapja, VI. György király 1952. február 6-i halála napján édesanyja II. Erzsébet néven lett Nagy-Britannia uralkodója. E napon Károly a szokásjog alapján a Cornwall és Rothesay hercege (és más egyéb) cím birtokosává vált.

Nem „magától” lett walesi herceg

A walesi hercegi címet nem automatikusan, születése pillanatában kapja a trón örököse. A címet az uralkodó adományozza, saját belátása szerinti időben.

A brit királyi családban ősi szokás szerint a trón örököse a walesi herceg, ami a legmagasabb hercegi rang. II. Erzsébet 1958. július 26-án adományozta fiának a Wales és Chester hercege címet. Károly még tíz éves sem volt, így ekkor pusztán az adományozás kihirdetésére került sor.

A trónörökös által viselt walesi hercegi rang számos kötelezettséggel jár. Nagy-Britanniának alkotmányos monarchia révén a trónon lévő uralkodó az államfője. Neki értelemszerűen helyettese nincs, de a királyi család tagjai, első sorban a trónörökös képviselheti.

Éppen ezért – hogy teljes mértékben megértse szerepét és kötelességét –, a hivatalos beiktatásra csak Károly 21. évében, 1969. július 1-én került sor. Maga a beiktatás tulajdonképpen egy hivatalos koronázás, annak valamennyi kellékével, és szertartásosságával együtt.

Koronázás egy ősi helyszínen

A ceremóniára a walesi Caernarfon várában került sor.  A vár története egészen a római időkig nyúlik vissza. Akkor már megjelentek ott az első erődítmények. A kastély 1330 körül nyerte el végső alakját, de az évszázadok alatt állaga sokat romlott. Többször újították fel, ma már jelentős idegenforgalmi látványosság. A világörökség része.

A királyi koronázásnak szigorú eljárásrendje van, ahogy a hercegi beiktatásnak is.

Caernarfon várában a meghívott vendégek sorfala között bevonuló ifjú herceg a vár udvarán felállított emelvényen ülő szülei elé térdelt le. A koronázás során Chester hercegének jelvényeit adta rá a királynő. Először a kardot, majd a hercegi koronát, a gyűrűt, és végül a palástot. A megkoronázott walesi herceg ezután édesanyja, a királynő előtt esküt tett.

Újabb rekord a királyi családban
Caernarfon castle (forrás: www.flickr.com)

Nem éppen ő a legnépszerűbb családtag

Tagadhatatlan tény, hogy Károly, walesi herceg nem a legnépszerűbb tagja a királyi családnak. A botrányos házassága, ahogy feleségével, Dianával bánt, és az akkor még szeretőjeként felbukkanó Camilla nagyon sokat elvett népszerűségéből. A napjainkban fel-felbukkanó bulvárhírek miatt is eléggé vegyes a megítélése. A britek között végzett közvélemény-kutatás azt hozta ki, hogy sokak szerint inkább át kellene engednie a trónt fiának, Vilmosnak.

Károly herceg munkája során arra törekszik, hogy felhívja a figyelmet természetet, környezetet fenyegető veszélyekre. Korai kezdeményezője volt az éghajlatváltozás elleni küzdelemnek. Meggyőződéses környezetvédő. Camillával kötött házassága utáni évek békében teltek, népszerűsége némiképp javult az utóbbi időben. Ám ezektől függetlenül ő a brit trón törvényes örököse.

Azt hiszem, a történelmi rekord elérése alkalmával illik gratulálnunk Károly hercegnek, és további jó egészséget kívánhatunk neki.

Én is ezt teszem. Viselje egészséggel a walesi hercegi címet. Ha lehet, még nagyon sokáig!

Újabb rekord a királyi családban
A walesi herceg címere (forrás: www.commons.wikimedia.org)

Szólj hozzá