Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

A skót parlament újabb ultimátuma az angoloknak

Adjanak nekünk több hatalmat, vagy megakadályozzuk a Brexitet – hangzott el a Skót Nemzeti Párt (SNP) ultimátuma az angoloknak.

Újabb skót ultimátum az angoloknak
A Skót Parlament épülete (kép: Pixabay)

A skótok ismét „bekeményítenek”

A skót kormány arra figyelmeztetett, hogy alkotmányos válság alakulhat ki a láthatáron, miután nem sikerült több beleszólást kapniuk a Brexit tárgyalásokba a Westminstertől. Skócia Brexit minisztere, Mike Russell nemrégiben találkozott az Egyesült Királyság tisztviselőivel, hogy megvitassák a Great Repeal Bill-t (a „nagy visszavonási törvényt”). A törvény Brüsszel kezéből átadná a teljes körű törvénykezési hatalmat a Westminster számára a Brexit után.

Ám a Skóciában és Walesben található decentralizált igazgatások azzal vádolták a Westminster-t, hogy “hatalomra törnek”, és nem hisznek a törvény,  a „Great Repeal Bill”erejében. A decentralizált igazgatások azt mondták, hogy nem javasolják a Great Repeal Bill jogalkotásra való jóváhagyását a jelenlegi állapotában. Russell kihangsúlyozta, hogy Holyrood “nem enged” azon hatalmi pozíciókból, amelyeket azonnal át kellene adnia Brüsszeltől Skóciának. Hozzátette: “mindig teljesen egyértelműen kifejezzük, hogy a dolgok állása szerint nem javasoljuk a skót parlamentnek, hogy hozzájáruljon az EU visszavonási törvény elfogadásához. “A törvényjavaslat jelenlegi formájában nem kivitelezhető és működésképtelen. Ez egy csúnya erőszak, amelyben a decentralizált szakpolitikai területek széles skáláján átívelő kompetenciát szereznének meg, beleértve a mezőgazdaságot és a halászatot, átadva a hatalmat a Westminsternek és Whitehall-nak. Ha nem lesznek komoly és jelentős változások a javasolt jogszabályokban, erős lesz a valószínűsége, hogy a skót parlament a hatályon kívül helyezésről szóló törvény ellen fog szavazni.”

Mike Russel, skót Brexit miniszter így folytatta: „nyilvánvaló, hogy ez nem akadályozná a Brexitet, és soha nem állítottuk, hogy az EU visszavonási törvény nem elfogadása megvétózhatja a kilépést. Ám kétségkívül, ha a skót parlament leszavazza, felülbírálja az uniós visszavonási törvényt az rendkívüli és példátlan lépés lenne.”

Skócia nem engedne át minden hatalmat a briteknek az EU elhagyása után

Az Egyesült Királyság képviselői korábban azt állították, hogy az EU visszavonási törvény a skót parlament hatásköre lesz. David Mundell, skót konzervatív politikus, az Egyesült Királyság kormányának államtitkára egyértelműen kifejtette a Skócia álláspontját.”Amint azt világossá tettük, a törvényjavaslat  átmeneti intézkedéseket állapít meg. Ezek lehetővé teszik számunkra, hogy megvitassuk azokat a területeket, ahol az széles körű megközelítést kell alkalmazni az Egyesült Királyságot tekintve. És, ahol az új döntéshozatali hatásköröket szabadíthatna fel Holyrood” – mondta.

Az SNP megpróbálhatja felborítani az Egyesült Királyság kormányának Brexit terveit azzal, hogy felkéri a skót képviselőket, hogy emeljenek kifogást az egységes piac elhagyásának terve ellen.

A brit miniszterelnök-helyettes, Damian Green azt mondta: “megegyeztünk abban, hogy azon elvek mentén dolgozunk, amelyekben egységesek vagyunk. Azzal a céllal ültünk össze, hogy a Skót Parlamentnek több hatásköre legyen e folyamat végére. Emellett az Egyesült Királyságon belüli szabad kereskedelem megőrzésének fontosságáról is megbeszélést tartottunk.”

A parlament képviselőivel a skóciai, St. Andrews házban folytatott tárgyalások közel két órán át tartottak, de patthelyzet alakult ki. Egyelőre nincs skót-angol megegyezés a kilépés utáni, belső hatalommegosztásról.

Szólj hozzá