Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Újlipótváros árulja a zöldterületét, de ki veszi meg? Csak nem….

A tény annyi, hogy Budapest tüdejeként funkcionáló pesti Duna-parton sorra vágják ki a fákat, ami alól Újlipótváros ide eső része sem kivétel, elárverezik a folyóparti sétány mellett fekvő három – jelenleg még önkormányzati tulajdonban lévő – telket.

A tervek szerint lakóparkok épülnek ide is,

végleg felszámolva a természet  jeleit, amelyeket a főváros vezetése még meghagyott. Mi naiv budapestiek néhány hete még úgy gondolhattuk, hogy azért füvesítenek és fásítanak a Duna és a Népfürdő utca közti területen, hogy valamennyi zöld azért maradjon a teljesen értelmetlenül leaszfaltozott sétány környékén.

Újlipótváros vezetése azonban akkor már gőzerővel készült a telkek eladására. Május végén jelent meg a kerület honlapján, hogy vevő kerestetik az ideiglenesen zölddé varázsolt területekre. A három telek egyben 10 ezer négyzetméter, ahová a kerületi szabályozás szerint akár 25 méteres épületeket is felhúzhatnak. A Dráva utca és a Viza utca közti szakaszon szinte a vízig nyújtóznak majd az épületek.

A kiírás szerint a terület kikiáltási ára 3,6 milliárd forint, és június 22-én kerül kalapács alá. Borszéki Gyula, a XIII. kerület alpolgármestere az Index riporterének elmondta, hogy

„a területről nem tűnik el a zöld, a tenderkiírásban rögzítettük, hogy az épületek közt mindenki által használható parkos részt kell kialakítani.”

Tudják, azokról a konténerben kiültetett,

majd szinte kivétel nélkül elszáradó tujákról van szó, amit a lakóparkokban előszeretettel ültetnek fák helyett.  A kérdésre, hogy mekkora parkot írtak elő, a megkérdezett nem tudott válaszolni, majd írásban mégis:

„Megerősítem, hogy a Dráva utca és Viza utca közötti területsáv fele (kb. 7300 m2) zöldfelület lesz, és az építhető épületek között jelentős méretű közhasználatú parkosított területeket kell a fejlesztőknek létrehozni. Ennek nagyságát az érvényben lévő építési szabályzat figyelembevételével a tervpályázat(ok)ban dolgozzák ki. A beépítés ritmusa harmonikus lesz a zöldfelületek sorával. A tervpályázat kiírása, lebonyolítása az árverés nyertesének a kötelezettsége. A tervpályázat szabályait kormányrendelet írja elő, a pályázatról a szakmai kamarát értesíteni kell, a zsűri tagjainak többsége okleveles építésznek kell lennie, társelnöke a kerületi főépítész. Egyébiránt mindhárom ingatlan – összhangban a Fővárosi Önkormányzat településszerkezeti és rendezési tervével – a 3/2000. (I.17.) ÖK rendelet alapján lett kialakítva. Az építési előírások tehát tizenhét éve változatlanok.”

Borszéki Gyula szerint a beruházás színvonalát az az építészeti zsűri biztosítja, amelynek tagja lesz a kerületi főépítész is. Azt viszont nem mondta, hogy kikből áll még  zsűri, és mekkora függetlenséggel bír majd akkor, amikor egy milliárdok felett rendelkező építtetővel kell tárgyalni.

Több, mint érdekes az a kiszivárgott értesülés, amit Borszéki sem cáfolt, hogy az MSZP-s Tóth József irányította kerületben Orbán Viktor vejének köre kaphatja meg a jogot az építkezésre.

A Sivek Norbert és Tiborcz István érdekeltségébe tartozó pályázóra vonatkozóan ezt nyilatkozta az alpolgármester:

„Az árverésre jelentkezés határideje nem telt le, így ma még nem lehet tudni, hogy egyáltalán kiket érdekel a pályázatunk.”

A  területen egyébként a legjobb akarat mellett sem lesz valódi park, hiszen – ahogy Borszéki elmondta – az építkezéshez a beruházónak árvízi védművet kell építeni. Ez azt jelenti, hogy Újlipótváros ezen részét fel kell tölteni, és betonfallal kell ellátni, ahogy az az Elektromos-sporttelep és az új úszóaréna Duna felőli oldalon már megépült.

Szólj hozzá