Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Újra Lear királyt játssza az egyik legnagyobb Shakespeare-színész

Száz előadáson fogja Shakespeare Lear királyát játszani Sir Ian McKellen a londoni Duke of York Színházban júliustól. A darabot Jonathan Munby rendezésében tavaly mutatták be Chichesterben. A színikritikusok dicsértek az előadást, és McKellen “csodálatos részletességgel kidolgozott alakítását”.

Újra Lear királyt játssza az egyik legnagyobb Shakespeare-színész
Sir Ian McKellen, brit színész (forrás: Wikimedia)

Egy „öregember” magát alakítja

A 78 éves színész, akit a világon leginkább A Gyűrűk Ura trilógia Gandalfjaként ismernek, nyilatkozott az Evening Standard brit lapnak. Kijelentette, hogy kora ellenére még nem készül visszavonulni. Viszont ez a szerep arra késztette, hogy elgondolkodjon az öregedés folyamatáról.

“A darab egy korombeli emberről szól. Sajnálkozva tekint vissza és aggódva szemléli a jövőt. Az egésznek értelme van számomra. Ez egy vizsgálódás arról, mit jelent megöregedni”

“A valóság az, hogy az emberek meghalnak. Senki nem figyelmeztet arra, hogy a barátaid elmennek. Ha két korombeli ember egymással beszélget, a betegségekről beszélgetnek, arról, hogy érzik magukat, és beszélgetnek a halálról. A legtöbb ember az egész életét úgy éli le, hogy nem beszél erről.”   

A darab struktúrájának köszönhetően McKellen 45 perces szünetet tart, és így nem olyan fárasztó számára a darab. Ilyenkor van, hogy egy takarón, párnával a feje alatt elnyúlik az öltöző padlóján.

Sir Ian 11 éve játszotta utoljára a szerepet a Royal Shakespeare Company társulatával, Trevor Nunn rendezésében. Az újabb londoni bemutatóról nyilatkozva elmondta, valószínűleg ez lesz az utolsó nagy shakespeare-i szerepe. A tragédiát július 11-én mutatják be és november 3-ig lesz színpadon.

McKellen első londoni bemutatkozása is a Duke of York Színházban volt 1964-ben. Akkor James Saunders, angol író A virágok illata című színdarabjában nyújtott alakításért kapta első színházi elismerését.

Ő volt III. Richard, mint náci diktátor

Ian McKellen az 1960-as évek óta a brit színészet egyik meghatározó alakja. Shakespeare több tragédiájának a címszerepét alakította, a Lear királyt először 1973-ban játszotta. Volt Rómeó, II. Edward és II. Richard is. Rendszeresen dolgozott együtt Judy Dench-csel és Helen Mirren-nel.

Óriásit alakított Richard Loncraine III. Richárdjaként. Loncraine rendezése a 30-as évek Angliájába helyezi a történetet, és ezáltal felemás történelmi szituációt teremt. A konkrét korábrázolás közepette fiktív események zajlanak, fiktív Yorkok és fiktív Lancasterek véget vetnek egy fiktív polgárháborúnak. A végkifejlet, hogy a realitás táptalaján egy metaforikus diktátor kibontakoztathassa a nácizmusra való utalást.

Itt McKellen hangsúlyosan” színész-Richárdot” alakít. A nyitó monológ első fele a legnagyobb nyilvánosság előtt, mikrofonba hangzik el. A kényes második résznek már a királyi mosdó magánya lesz a színhelye. Richárd színész mivoltától itt sem képes elszakadni. Játszik, ha nem másnak, hát saját tükörképének. Aztán észreveszi a kamerát, és kapva az alkalmon, egyfajta cinkos szövetségben nekünk produkálja magát.

“Egyes színészek mindig ugyanazt és ugyanazt csinálják, és ezért sztárnak nevezik őket. Ez nem vonz engem. Szeretem a különböző kihívásokat” –jelentette ki Sir Ian.

...

Szólj hozzá