Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Az Unió 27 tagállama megállapodott a brit kilépés utáni átmeneti időszak hosszáról

Két perc alatt megállapodott a Brexit utáni átmeneti időszak időtartamáról az Európai Unió 27 tagállama. Az Egyesült Királyságnak az összes uniós szabályt követnie kell, és nem áll módjában alakítani sem őket. Legalábbis a kilépés utáni két évben, azaz 2021 elejéig.

Az Unió 27 tagállama megállapodott a brit kilépés utáni átmeneti időszak hosszáról
Michel Barnier, az EU Brexit főtárgyalója (Kép: YouTube)

Az Egyesült Királyságnak minden időszakban meg kell felelnie az EU szabályainak

Az Európai Unió hétfőn megerősítette, hogy a kilépés utáni átmeneti időszak 2020. december 31-ig tart majd. Ez idő alatt az Egyesült Királyságnak továbbra is folytatni kell az uniós jogot, és eszerint kell eljárnia is.

Az egy és kilenc hónapos időszak alatt az EU és az Egyesült Királyság tárgyalásokat folytat majd az Egyesült Királyságnak az Unióval való jövőbeni kapcsolatáról. Ám Nagy-Britanniának lesz egy kis lehetősége arra, hogy már egy bizonyos saját, önálló úton is haladhasson mindeközben.

Ekaterina Zaharieva, Bulgária miniszterelnök-helyettese és jelenleg az Európai Tanács elnöke, egy brüsszeli sajtótájékoztatón elmondta, hogy az átmeneti időszak hossza “rugalmas”, azaz kinyújtható szükség esetén. Ilyen helyzet lehet az, ha a szűk két év alatt nem tudnak a britek és az EU kereskedelmi megállapodást kötni egymással

“A mai napon  megállapodás született, egy rögzített konkrét határidőről” – mondta az elnök asszony. “De a tárgyalási irányelvek és a Európa Tanács által jóváhagyott nyilatkozat lehetővé teszi a rugalmasságot ebben az időszakban abban az esetben, ha nem sikerül eredményt  elérni a jövőbeni tárgyalások során. Mindkét fél érdeke, hogy időben is meghatározott átmeneti időszak legyen. Nem lehet végteleníteni ezt az időszakot sem. ”

Az ellenzék szerint túl rövid időt szabott meg az Unió az átmeneti időszakra

Az átmeneti időszak az Egyesült Királyság számára is szükséges. Többen úgy vélik, hogy az EU tisztviselői nem elég hosszú időt határoztak meg. Szakértők úgy vélik, hogy meg kellene fontolni a szigetországnak a hosszabb átmeneti idő kérését,hogy megfelelően elő- és felkészítsék az országot a kilépésre.

“Senkinek nem érdeke –különösen az Egyesült Királyság érdekeit nem szolgálja -, hogy növeljük az instabilitás és a bizonytalanság idejét” – mondta Barnier a hétfői, brüsszeli sajtótájékoztatón. “Szakaszos kilépésen dolgozunk, közös megállapodásokon. Mindennek célja a stabilitás “befecskendezése” oda, ahol az EU elhagyására vonatkozó döntés sok bizonytalanságot teremtett, főleg az uniós polgárok számára” – tette hozzá Barnier.

Megállapodás a britek nélkül

Theresa May 2017 őszén, firenzei beszédében javasolt az EU-nak egy “két évig” tartó átmeneti időszakot. Az EU jelenlegi ajánlata nagyon elmarad ettől az ellenzék szerint, hiszen csak 2020. december 31-ig tartana. Ez kevés idő a szabad kereskedelmi megállapodás megkötésére vonatkozó tárgyalásokra. Emellett az Egyesült Királyságnak fizikailag is fel kell készülnie a kilépésre, beleértve annak lehetőségét is, hogy kikötőiben és határain vám ellenőrzésekre kerüljön sor. Ugyanakkor a kormánypárti és kilépéspárti politikusok szerint egy hosszabb átmeneti időszak Nagy-Britanniát az EU „vazallusává” tenné.

Az Európai Unió 27 tagországa hétfőn hivatalosan megállapodott az átmeneti időszak feltételeiről a brüsszeli általános tanácsülésén, amelyen a tagországok kormányminiszterei vettek részt. Az Egyesült Királyság ellenben nem vett részt ezen az ülésen. Az, hogy a „vita” csak két percet vett igénybe, egyesek szerint jól mutatja az EU egységét, szemben a brit kormányéval.

Az átmeneti időszakban a briteknek csak kötelezettségei lesznek, jogaik nem?

A The Independent birtokába került egy tervezet az átmeneti időszakról, amely megerősíti, hogy Nagy-Britanniának a közel kétéves időszak alatt is új EU-jogszabályokat kell bevezetnie.

Brüsszel vétót követel minden olyan kereskedelmi megállapodást tekintve, amelyet az Egyesült Királyság az időszak alatt más országokkal szeretne aláírni. Ugyanakkor megvonja az Egyesült Királyság képviseleti jogát az Európai Tanácsban, az Európai Parlamentben és az Európai Bizottságban, hiszen 2019 márciusától nem lesz már tagja az Európai Uniónak.

Az iránymutatások kimondják, hogy az átmeneti időszak alatt az uniós törvényeket az Egyesült Királyságnak is alkalmazni kell, mintha tagállam lenne. Az uniós törvények minden módosítását szintén automatikusan alkalmaznia kell az Egyesült Királyságnak is. ” A tervezet hozzáteszi, hogy “az uniós jog közvetlen hatályát és elsőbbségét meg kell őrizni” az időszak alatt, de “általános szabályként az Egyesült Királyság nem vesz részt a bizottságok ülésein”, amely az uniós jogot formálja.

„E meghatározott idő alatt az egész uniós törvénykezés továbbra is érvényes lesz az Egyesült Királyságra, valamint az Európai Bíróság joghatósága alá tartozó teljes uniós felügyeleti és végrehajtási szervekre “- mondta Barnier.

„Ezt azért indokolt, mert az átmenet alatt az Egyesült Királyság továbbra is tagja marad az egységes piacnak, része lesz a vámuniónak és valamennyi szakpolitikai területen jelen lesz. Továbbra is a megmaradnak számára az eddig is élvezett gazdasági előnyök. Ezért az összes uniós szabályt is alkalmaznia kell. Az egységes piac nem lehet á la carte. ” – tette hozzá Michel Barnier.

Az átmenetre vonatkozó tárgyalások az elkövetkező hetekben kezdődnek, míg a kereskedelem kereteiről folytatott megbeszélések márciusban startolnak. A teljes szabad kereskedelmi megállapodásról folyó  tárgyalásokra várhatóan csak az átmeneti időszakban kerül sor.

...

Szólj hozzá