Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Ürgementés az Aeroparkban – és más érdekességek

A Repülőtér Emlékpark nem újkeletű dolog. De kevesen tudják, hogy idén áprilisban pár száz méterrel arrébb költözött és megújult. Sokkal szebb formában, Aeropark néven várja a látogatókat.

Ürgementés az Aeroparkban - és más érdekességek
fotó: Somogyi-Tóth Péter
Fotó: Somogyi-Tóth Péter

Speciális költöztetés a Repülőgép-Emlékparkból

Ugyan az ürgéket maguk mögött hagyták – aki a régi helyen is járt, az emlékezhet a külön látványosságra, hogy ürgék hada dugdosta ki fejét ezernyi lyukból – itt azonban minden más van. Mellesleg az ürgéket nem aszfaltozták le, hanem két részletben, 2016 őszén a Kiskunsági Nemzeti Parkba, és 2017 tavaszán a Duna-Ipoly Nemzeti Parkba vitték őket. A 34 példányt azóta is szakemberek őrzik, amire a kóbor kutyák, -macskák, rókák és egyéb ragadozó madarak távoltartása miatt van szükség. Szóval ezeket az ürgéket még Arany Laci se tudná kiönteni új lakóhelyükön.

És hogy miért érdemes kilátogatni Ferihegyre, ha a rágcsálók miatt már nem? Még csak nem is kizárólag a repülők miatt. Habár többségükbe fel lehet menni, némelyiknek még a pilótafülkéjébe is be lehet kuporogni. Vannak fa repülők, melyekre rá lehet ülni, mint egy műanyag kismotorra. Na de programok!

Túratípusok

– A Repülőtérlátogatás a legnépszerűbb termékünk – kezd mesélni Somogyi-Tóth Gábor, a  Légiközlekedési Kulturális Központ Közhasznú Nonprofit Kft. vezetője.

– Az ÚTVONAL menüpontban megtalálható a túra részletes leírása, azonban az aktuális forgalom, pályahasználat ezt befolyásolhatja. Szakavatott túravezetőink minden esetben az aktuális forgalom figyelembevételével alakítják a busz mozgását, hogy a legtöbb fel- és leszállást, állóhelyre történő beállást, hátratolást, elgurulást mutathassuk meg, minél közelebbről. A csak csoportoknak kínált két órás túrák kivételével a bejárás során több helyen is kiszállunk a buszból, hogy még közvetlenebbül érzékelhessük a repülőgépek hangját, a kerozin illatát, a leszálló gépek keltette légörvényt. A túrákon természetesen szabad fényképezni, eltekintve a túravezetők által mindig jelzett ritka kivételektől.

Fotós túrára azokat az igényes, amatőr vagy profi fotósokat várjuk, akiket érdekel a repülőtér, mint fotózási helyszín. Azokat, akik szeretnének szép felvételeket készíteni a reptéri életről, épületekről, különleges kiszolgáló-eszközökről és persze repülőgépekről. A túra időpontját a szép fények kialakulásához igazítjuk. Izgalmas helyszínekre visszük a fotósokat, ahol a buszból kiszállva, akár állványt használva a komponáláshoz, a szükséges időt rááldozva készíthetik el a felvételeket. A forgalom függvényében fel- és leszálló, parkoló, kiszolgálás alatt álló repülőgépeket is fogunk fotózni.

A legnagyobb repülőgép-rajongóknak

Spotter túra is fotós túra, de itt csak repülőgépeket fényképezünk, abból viszont minél többet és minél különlegesebbeket. A spottereket elsősorban az egyes repülőgép-típusok egyedi variánsai, a Ferihegyen ritkán látható típusok vagy légitársaságok, a szokásostól eltérő repülőgép-festések motiválják. Ők is nagyon igényes és felkészült fotósok, szeretik a szép fényeket, remekül komponálnak, de a kép tárgya mindig repülőgép – számukra egy ritka repülőgép mindig fontosabb, mint például a lenyugvó nap az irányítótorony pillérei között.

Szeretnénk mindkét, egymástól jelentősen eltérő fotós igényt kielégíteni, ezért a túrák meghirdetésénél különbséget teszünk az általános fotós túrák és a speciális spotter túrák között.

Közös vonása mindkét, fotósoknak szánt túratípusnak, hogy azok, akik nem kifejezetten fotózni jönnek a repülőtérre – elsősorban a gyerekek, hozzátartozók, valamint a telefonnal, tablettel mindenütt egyet-kettőt gyorsan kattintók – általában unják ezeket a túrákat, ugyanis egy adott helyszínen kifejezetten sok időt is igényelhet a fotózás. Nekik az alap repülőtér-látogatásainkon való részvételt javasoljuk.

Az Éjszakai túrák útvonala, programja megegyezik az alap-repülőtérlátogatással, azzal a különbséggel, hogy sötétben mutatjuk be a kivilágított repülőteret, pálya- és gurulóút-fényeket, a kivilágított induló és érkező repülőgépeket (amelyekből ilyenkor is sok van!). Az Éjszakai túrán a tűzóltóbázis általában nem látogatható.

Ezen kívül lehet ide jönni osztálykirándulásra, óvodás csoportok járhatják be a helyet szakértők segítségével, de akár esküvői fotózásra is alkalmas a park. Mindenféle járművet lehet bérelni, sőt még el is hozzák otthonunkba a repülőgép-szimulátort, ha valakinek ilyen vágya lenne.

Egyszóval egy borús, de akár derűs napon is, minden korosztálynak jó szórakozást nyújt az Aeropark.

Szólj hozzá