Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Vádat emeltek egy egész angol bank, a Barclays ellen

Jogosulatlan pénzügyi segítségnyújtás igénybevétele címén vádat emeltek hétfőn az egyik legnagyobb brit befektetési bankcsoport, a Barclays ellen. A vád szerint a bank Katarnak nyújtott jogosulatlan hiteleket azért, hogy abból aztán Barclays-részvényeket vásároljanak.

Vádat emeltek egy egész angol bank, a Barclays ellen
Rengeteg szabálytalan pénzügyi manőver a vád alapja (Forrás: Flickr)

A pénzügyi válság óta ez az első vádemelés egy egész bank ellen Nagy-Britanniában

A hétfőn közzétett vádemelés a Barclays közvetlen befektetési banki feladatokat ellátó ágazatára vonatkozik. Tavaly júniusban ugyanezen a címen vádat emeltek a Barclays-csoport egészét átfogó Barclays Plc Holding ellen is.

A súlyos csalási ügyek felderítésére létrehozott brit kormányügynökség (Serious Fraud Office, SFO) által bejelentett vádemelés előzményei a 2008-as pénzügyi válságig nyúlnak vissza. A Barclays akkor – eltérően több más, súlyosabb helyzetbe került brit nagybanktól – nem kért költségvetési tőkejuttatást a brit kormánytól. Inkább a piacról maga hajtott fel pótlólagos tőkét.

Emlékezetes, hogy az amerikai Lehman Brothers bankcsoport tíz évvel ezelőtti összeomlása utáni piaci pánikhelyzet alakult ki. A brit kormány és a Bank of England (a brit jegybank) akkor minden idők legnagyobb, a garanciavállalásokkal együtt összesen 500 milliárd fontos (180 ezer milliárd forintos) bankmentő programját indította el. Ennek köszönhetően évtizedek óta először állami tulajdonba kerültek a brit nagybankok. Az így részlegesen államosított két legnagyobb bank, a Royal Bank of Scotland (RBS) és a Lloyds megmentésére közvetlenül több mint 65 milliárd font tőkeinjekciót fordított a kormány.

A Barclays azonban nem kért a költségvetési támogatásból, hanem a katari partnereivel lebonyolított piaci tranzakciókból vont be hozzávetőleg 15 milliárd dollárnyi forrást.  A hatóság gyanúja szerint ebből a pénzből juttatott vissza a Barclays a katari államnak egy 3 milliárd dolláros hitelkeretet. Az SFO szerint azért, hogy abból a katari alapok közvetve vagy közvetlenül Barclays-részvényeket vegyenek. A vádemelés a Barclays, valamint a Qatar Holding és a Challenger Universal Ltd. katari alapok között 2008 második felében lezajlott tranzakciókkal kapcsolatos. A SFO szerint ez kimeríti a jogosulatlan pénzügyi segítség igénybevételének törvényi tényállását az 1985-ben kelt társasági törvény alapján.

Ha a Barclays bankszolgáltatási részlegét a bíróság bűnösnek találja, a pénzintézet elvileg még a nemzetközi pénzügyi szolgáltatási jogosítványát is elveszítheti.

Nem ismeretlen a bank a hatóságok előtt

A Barclays nevéhez fűződik a Libor-botrány is. Azóta már nemzetközivé duzzadt, hatalmas bírságokhoz vezető ügy 2012 nyarán robbant ki. Akkor az SFO a brit pénzügyi felügyelettel együtt közösen feltárta, hogy a Barclays egyes kereskedői a globális pénzügyi válság előtt és alatt haszonszerzés céljából manipulálták a Libort.

A Libor (London Interbank Offered Rate) a globális nagybani likviditáspiac legfontosabb irányadó kamatlába. Évente 360 ezer milliárd dollár összértékű globális pénzügyi tranzakcióhoz szolgál referenciakamatként. Ez a pénzmennyiség a teljes világgazdaság éves hazai össztermékének (GDP) több mint ötszöröse.

A Barclayst már a botrány kirobbanásának évében 290 millió font bírsággal sújtották a brit és az amerikai piacfelügyeleti hatóságok. Az ügy nyilvánosságra kerülése után nem sokkal távozott Bob Diamond, vezérigazgató és az akkori elnök, Marcus Agius is.

...

Szólj hozzá