Zárójel
Vádat emeltek egy egész angol bank, a Barclays ellen
A Barclays-nak a bíróság előtt kell majd számot adnia az ügyleteiről (forrás: Flickr)

Vádat emeltek egy egész angol bank, a Barclays ellen

Jogosulatlan pénzügyi segítségnyújtás igénybevétele címén vádat emeltek hétfőn az egyik legnagyobb brit befektetési bankcsoport, a Barclays ellen. A vád szerint a bank Katarnak nyújtott jogosulatlan hiteleket azért, hogy abból aztán Barclays-részvényeket vásároljanak.

Vádat emeltek egy egész angol bank, a Barclays ellen
Rengeteg szabálytalan pénzügyi manőver a vád alapja (Forrás: Flickr)

A pénzügyi válság óta ez az első vádemelés egy egész bank ellen Nagy-Britanniában

A hétfőn közzétett vádemelés a Barclays közvetlen befektetési banki feladatokat ellátó ágazatára vonatkozik. Tavaly júniusban ugyanezen a címen vádat emeltek a Barclays-csoport egészét átfogó Barclays Plc Holding ellen is.

A súlyos csalási ügyek felderítésére létrehozott brit kormányügynökség (Serious Fraud Office, SFO) által bejelentett vádemelés előzményei a 2008-as pénzügyi válságig nyúlnak vissza. A Barclays akkor – eltérően több más, súlyosabb helyzetbe került brit nagybanktól – nem kért költségvetési tőkejuttatást a brit kormánytól. Inkább a piacról maga hajtott fel pótlólagos tőkét.

Emlékezetes, hogy az amerikai Lehman Brothers bankcsoport tíz évvel ezelőtti összeomlása utáni piaci pánikhelyzet alakult ki. A brit kormány és a Bank of England (a brit jegybank) akkor minden idők legnagyobb, a garanciavállalásokkal együtt összesen 500 milliárd fontos (180 ezer milliárd forintos) bankmentő programját indította el. Ennek köszönhetően évtizedek óta először állami tulajdonba kerültek a brit nagybankok. Az így részlegesen államosított két legnagyobb bank, a Royal Bank of Scotland (RBS) és a Lloyds megmentésére közvetlenül több mint 65 milliárd font tőkeinjekciót fordított a kormány.

A Barclays azonban nem kért a költségvetési támogatásból, hanem a katari partnereivel lebonyolított piaci tranzakciókból vont be hozzávetőleg 15 milliárd dollárnyi forrást.  A hatóság gyanúja szerint ebből a pénzből juttatott vissza a Barclays a katari államnak egy 3 milliárd dolláros hitelkeretet. Az SFO szerint azért, hogy abból a katari alapok közvetve vagy közvetlenül Barclays-részvényeket vegyenek. A vádemelés a Barclays, valamint a Qatar Holding és a Challenger Universal Ltd. katari alapok között 2008 második felében lezajlott tranzakciókkal kapcsolatos. A SFO szerint ez kimeríti a jogosulatlan pénzügyi segítség igénybevételének törvényi tényállását az 1985-ben kelt társasági törvény alapján.

Ha a Barclays bankszolgáltatási részlegét a bíróság bűnösnek találja, a pénzintézet elvileg még a nemzetközi pénzügyi szolgáltatási jogosítványát is elveszítheti.

Nem ismeretlen a bank a hatóságok előtt

A Barclays nevéhez fűződik a Libor-botrány is. Azóta már nemzetközivé duzzadt, hatalmas bírságokhoz vezető ügy 2012 nyarán robbant ki. Akkor az SFO a brit pénzügyi felügyelettel együtt közösen feltárta, hogy a Barclays egyes kereskedői a globális pénzügyi válság előtt és alatt haszonszerzés céljából manipulálták a Libort.

A Libor (London Interbank Offered Rate) a globális nagybani likviditáspiac legfontosabb irányadó kamatlába. Évente 360 ezer milliárd dollár összértékű globális pénzügyi tranzakcióhoz szolgál referenciakamatként. Ez a pénzmennyiség a teljes világgazdaság éves hazai össztermékének (GDP) több mint ötszöröse.

A Barclayst már a botrány kirobbanásának évében 290 millió font bírsággal sújtották a brit és az amerikai piacfelügyeleti hatóságok. Az ügy nyilvánosságra kerülése után nem sokkal távozott Bob Diamond, vezérigazgató és az akkori elnök, Marcus Agius is.

Szólj hozzá

Játék

Jelenleg nincs elérhető játék. Nézzen vissza később.