Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

A nemzet kaszinósáé a Bors

Vajna a Bors új tulajdonosa, már csak a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) pecsétjére várnak. Ne legyenek kétségeink megjön.

A nemzet kaszinósáé a Bors
Illusztráció: Zárójel

 Vajna a kör közepén

“A Lapcom megvásárlása média befektetéseim fontos mérföldköve. Célom, hogy a Lapcomhoz tartozó újságokat és online kiadványokat tovább fejlesszük. A kibővült médiaportfólió az együttműködési lehetőségek kiaknázásával, innovatív termékek fejlesztésével, digitális platformok erősítésével kíván továbbra is érteket teremteni helyi és országos fogyasztóinak valamint hirdetőinek.”

Olvasható a boldog tulaj közleményében

A  Lapcom Magyarország meghatározó pozíciókkal rendelkezik a nyomtatott sajtóban és az internetes tartalom szolgáltatói piacon, valamint a nyomdai szektorban. Fizetős nyomtatott termékei – Bors című országos napilap, a Délmagyarország című Csongrád megyei és a Kisalföld című Győr-Moson-Sopron megyei napilapokból – naponta 140 000 példányban kelnek el és több mint 650 000 olvasóval rendelkeznek.

Digitális területen a kisalfold.hu, a delmagyar.hu és a borsonline.hu híroldalak együttesen naponta mintegy 170 000 egyedi látogatót vonzanak. A Lapcom két nyomdával is rendelkezik.

Az adás-vétel senkit nem lepett meg

Az, hogy a filmügyi kormánybiztos, Vajna – a TV2 és a Rádió1, továbbá a budapesti kaszinók tulajdonosa – szerzi meg a Bors kiadóját, már korábban tudható volt. A médiahatóság már augusztus elején zöld utat adott a tranzakciónak, miután a Vajna a Médiatanácengedélyét kérte az adásvételhez. A GVH döntése borítékolható, a hivatal nem szokta felülírni a Médiatanács döntéseit.

Az elmúlt egy évben az összes megyei napilap tulajdonost cserélt.

A Pannon Lapok Társasága és Mediaworks Zrt. 2016. októberében került az Opimus Presshez, aminek közvetve Mészáros Lőrinc felcsúti fideszes polgármester az egyik tulajdonosa. A borsodi, a hajdú-bihari és a szabolcsi megyei lapot kiadó Russmediát pedig idén szerezte meg Heinrich Pecina osztrák befektető, aki korábban eladta a Mediaworks-öt az Opimusnak, de előtte még bezáratta a Népszabadságot.

Ezzel valamennyi megyei lap Fidesz- közeli vállalkozók kezébe került. Orbán készül a jövő tavaszi választásokra. Pénz, „paripa” annyi van, amennyi kell, a sajtót  ezzel a legutóbbi vásárlással bejelentéssel gyakorlatilag maguk alá gyűrték. A párt közeli médiába öntik a közpénzből finanszírozott reklámokat, mert  a Fidesznek semmi sem drága, hogy hatalmon maradjon.

Kapcsolódó cikk

Orbán: „végre a médiaszektorban egyértelmű nemzeti tulajdoni többség van”

Szólj hozzá