Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Válsághelyzet van a migránsok miatt, csak migránsok nincsenek a határnál

Még mindig életben van a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet, holott messze nem jön annyi menekült a déli határra, hogy ez indokolt legyen. A Hír TV járt a határnál, nézzük csak mi a valóság.

Válsághelyzet van a migránsok miatt, csak migránsok nincsenek a határnál
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Riogatás van, migránsok nincsenek

Bár évek óta riogatnak minket a kormánynál a migránsokkal, valójában az egész határvidék kihalt már közel másfél éve. A magyar-szerb határon például már csak az őrök vannak jelen, akik éppen a semmit őrizték, mikor a Hír TV stábja a helyszínre látogatott. A kormányzat ettől függetlenül fenntartja az úgynevezett ,,tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet”, habár a Police.hu adatai szerint sem érkezik annyi menekült, hogy teljesüljenek ezen állapot törvényi feltételei.

A Magyar Helsinki Bizottság jogásza azt mondta, most körülbelül összesen négyszáz fő lehet a két tranzitzónában. Példaként szolgál a ,,migrációs válság” nem létezésére az is, hogy kedden például egyetlen egy főt kellett beengedni a szerb-magyar határon fekvő Tompánál. A kormány egyébként 2015-ben vezette be ez a ,,rendkívüli állapotot”, azonban a feltételek nem állnak fent hozzá. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kormány a saját törvényeit sem tartja be. Kovács Tímea, a Helsinki Bizottság jogásza a Hír TV-nek elmondta: „Naponta öt fő volt az átlagos létszám, családok esetében azért biztosította a hatóság, hogy ők együtt léphessenek be”.

Ekkor lehetne ,,rendkívüli állapotról” beszélni

A rendkívüli állapot fenntartásának feltételei egyébként a következők: ha a Magyarországra érkező elismerést kérők száma egy hónap átlagában a napi ötszáz főt, két egymást követő hét átlagában a napi hétszázötven főt vagy egy hét átlagában a napi nyolcszáz főt meghaladja. Emellett a tranzitzónákban tartózkodók számától is függ a rendkívüli állapot fenntartása: a törvény szerint egy hónap átlagában a napi ezer főt, két egymást követő hét átlagában a napi ezerötszáz főt vagy egy hét átlagában a napi kétezer főt kellene meghaladnia.

Ebből látszik, hogy az egész célja kizárólag az, hogy a magyarokat riogatni lehessen a migráns-sztorival. Egész egyértelmű az is, hogy – sajnos vagy nem sajnos – Magyarországra egyetlen ember sem akar jönni, hiszen még a magyarok is inkább menekülnek.

...

Szólj hozzá