Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Változatok karfiolra – bármikor helyettesíthető brokkolival is

Karfiol vagy brokkoli sajtmártással

A karfiol is nehéz étel, a brokkoli sokkal könnyebben emészthető, de mindkettő energiaszegény. Jól szolgálja a fogyókúrázókat.

Kb. 60-70 dkg karfiolt (vagy brokkolit) megfosztunk a kemény szárától, leveleitől, rózsáira szedjük, és sós vízben puhára főzzük.

2 evőkanál olajból és 1 evőkanál lisztből vékony rántást készítünk, amit csomómentesen elkeverünk 2 dl tejföllel. Ha már langyos, ízesítjük mustárral, sóval, csipetnyi szerecsendióval, kurkumával (ez a sáfrány olcsóbb, indiai változata). Végül elkeverjük 10 dkg reszelt sajttal. Újra felmelegítjük, amíg a sajt megolvad. Az ebből készült mártással leöntjük a még meleg, levétől leszűrt karfiolt (vagy brokkolit).

Olajon pirított prézlivel tálaljuk akár köretnek, akár főételnek.

Változatok karfiolra – bármikor helyettesíthető brokkolival is
Változatok karfiolra – bármikor helyettesíthető brokkolival is

Karfiol még egyszerűbben

Egy 70 dekás karfiolt rózsáira vágunk, megmosunk, és sós vízben puhára főzünk. A levét szűrőn keresztül leöntjük. Egy nagyobb tepsit kiolajozunk, vastagon megszórjuk morzsával. Ebbe egyenletesen simítjuk bele a főtt karfiolt.

A tetejét gazdagon meghintjük kb. 10 dkg reszelt kemény sajttal.

Két pohár tejfölt egy nagyobb tálban jól kikeverünk 2 egész tojással és 2 evőkanál liszttel (én barna rizslisztet használok). Hozzáteszünk 1 csapott kiskanálnyi sót és őrölt szerecsendiót. A keveréket egyenletesen eloszlatjuk a sajtos karfiol tetején.

A tepsit alufóliával lefedjük, majd kb. 30 percig sütjük a sütőben. Aztán levesszük róla fóliát, és takaréklángon pirosra sütjük a tetejét. Tálalhatjuk melegen, vagy felszeletelve, fóliába csomagolva tárolhatjuk fogyasztásig a hűtőszekrényben. Akkor még meglocsolhatjuk egy kis tejföllel.

Karfiol- vagy brokkolikrémleves

50-60 deka friss vagy mélyhűtött karfiolt (brokkolit) rózsáira szedve 1 liter sós vízben puhára főzünk 1 db meghámozott, felaprított krumplival és 1-2 evőkanálnyi rozs-, zab- vagy árpapehellyel. Teatojásban belefőzünk 1 kávéskanálnyi lestyánnal együtt 1 gerezd tisztított fokhagymát. Ha minden megpuhult, kivesszük belőle a teatojást, és botmixerrel pépesítjük a levest. Esetleg egy pohár tejfölt is adhatunk hozzá. Tálalhatjuk különböző galuskákkal vagy anélkül.

Brokkolileves mogyoróval

Egy liter vízben megfőzünk fél kilónyi megtisztított brokkolit. Dobjunk bele egy zöldségleves kockát, 2 gerezd préselt fokhagymát, kiskanálnyi gyömbérport és 5 dkg darált mogyorót is. A levest ezután pürévé mixeljük. Főzhetünk bele galuskát is.

...

Szólj hozzá