Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Varga Mihály nemcsak lebuktatta a kormányt, de kosarat is kapott javaslatával

A 168óra információja szerint, az ellenzéki pártok nem kívánják azzal legitimálni a jogsértő ÁSZ-eljárásokat, hogy elfogadják a Varga Mihály által felajánlott haladékot a bírság kifizetésre. Eközben Kovács Zoltán kormányszóvivő egyértelművé tette: azt és akkor büntetnek, akit és amikor az Orbán-kormány akarja.

Varga Mihály nemcsak lebuktatta a kormányt, de kosarat is kapott javaslatával
Varga Mihály nemcsak lebuktatta a kormányt, de kosarat is kapott javaslatával

Varga Mihály nemcsak lebuktatta a kormányt, de kosarat is kapott javaslatával…

Féléves felkészülési időszakot biztosít, kérelemre részletfizetési lehetőséget ajánl fel – július 1-i kezdettel – a Magyar Államkincstár „a tiltott támogatást elfogadó és a szabálytalanul gazdálkodó pártoknak” – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdán az MTI-vel. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter egyeztetést kezdeményezett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a Magyar Államkincstár vezetőivel.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) megállapítását követően a tiltott párttámogatásnak megfelelő összeget az érintett pártoknak kell befizetniük, az ennek megfelelő összegű büntetés érvényesítése a Magyar Államkincstár feladata – írták.

Adó módjára ugyanakkor a NAV tudja behajtani a kérdéses összegeket.

Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a törvényeket mindenkinek be kell tartani, a politikai pártoknak is, a törvénysértés következménye alól felmentést adni senkinek nem lehet. „Az érintett politikai pártokat felszólítjuk arra, hogy a törvénytelen gazdálkodás miatti befizetési kötelezettségek ütemezéséről, a részletfizetés rendjéről kezdeményezzenek egyeztetést a Magyar Államkincstárral, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal” – áll a közleményben.

Kovács Zoltán kormányszóvivő ráadásul szerdai sajtótájékoztatóján azzal egészítette ki a közleményt, hogy bár a tiltott párttámogatás miatti összegeket mindenkinek be kell fizetnie, a választási kampányra tekintettel féléves felkészülési időt ad és részletfizetésre is lehetőséget biztosít a kincstár. Hozzátette: „így senkiből nem lesz mártír“.

A kormányszóvivői kommentár egyértelműsíti: a Fidesz-kabinet nemcsak arra ad sugalmazást az ÁSZ-nak, hogy mit és hogyan vizsgáljon, s eme vizsgálatoknak az eredménye mi legyen, de akár arra is képes a Fidesz-hatalom, hogy leállítson, illetve haladékot adjon elvileg törvényi kötelezettségből fakadó eljárásaiban az állami adóhatóság…

Az is egyértelmű, hogy mire megy ki a játék…

Az NGM által felajánlott lehetőséget elfogadó pártokat ugyanis ezentúl könnyedén lehetne „tiltott támogatást elfogadó és a szabálytalanul gazdálkodó pártoknak” bélyegezni, miközben az ÁSZ eljárásának jogosságát, s törvényességét valamennyi megbüntetett tömörülés vitatja. Éppen ezért nem is ugrott be a kútba sem az Együtt, sem a Demokratikus Koalíció, sem pedig a leginkább vergődő Jobbik.

Már korábban bejelentette, hogy nem fizet a DK, az LMP és az Együtt – és a Jobbik is, ám az érintettek most részletfizetést sem fognak kezdeményezni, így aztán a napnál világossá válhat, hogy a nemzetközi jogkövetkezményektől, továbbá a politikai botránytól visszariadva az állami hatóságok meghátrálnak. Legalábbis az ellenzék szerint.

A DK például rögvest közölte: „egyetlen huncut fityinget, lyukas garast, megveszekedett forintot sem fizetünk az ÁSZ-nak. Sem egy összegben, sem részletfizetéssel, sem késleltetve. Nem tárgyalunk a demokratikus intézményeket megszálló, azokkal bunkósbotként bánó hatalom egyetlen pártkatonájával sem, így nem tárgyalunk a Nemzetgazdasági Minisztériummal, a Magyar Államkincstárral, vagy az ÁSZ-szal.

...

Szólj hozzá