Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Várszegi Asztrik: A hagyományaink keresztény gyökerűek, de tetteinkben, hozzáállásunkban nem vagyunk azok

Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát többek között úgy fogalmazott a HVG-nek adott interjújában, hogy „a keresztény Európa, keresztény Magyarország utópia, ábránd. Akik az ellenkezőjét hangoztatják, őszintén feltehetnék a kérdést: tényleg a kereszténységünket védelmezzük? Nem inkább a jólétünket, a kényelmünket és a biztonságunkat féltjük?”

Várszegi Asztrik: A hagyományaink keresztény gyökerűek, de tetteinkben, hozzáállásunkban nem vagyunk azok

Várszegi Asztrik beszélt arról, hogy

a menekültáradat fő sodra elkerülte őket, de a történelmi előzmények okán is megvolt bennük a készség és elhatározás, hogy aki zörget, azt befogadják. Három hullámban mintegy félszáz muszlim embernek, javarészt családoknak adtunk szállást. Megköszönték, de persze eszük ágában nem volt Magyarországon maradni. Ez tehát egyszerű elsősegélynyújtás volt”

Várszegi Asztrik szerint nem lehet keresztény–muszlim ellentétre egyszerűsíteni, ami ma történik.

„Több ismeretre és józan hangra lenne szükség. De sajnos a politikai ráhatás és – ha lehet így fogalmazni – az egyházi tájékozatlanság erősíti egymást, táptalajt ad az egysíkú gondolkodásnak.”

Azzal kapcsolatban, hogy nem tart-e retorziótól, ezt nyilatkozta:

„Mi, keresztények, nem mindig vagyunk köszönő viszonyban a valósággal: a múltban vagy a jövőben élünk, holott a Miatyánkban is azt imádkozzuk, hogy a mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma. Tehát a cselekedeteinkben is a mára kellene koncentrálnunk.”

Arról, hogy nyitottnak kell maradni a világ felé, így vélekedik:

„Rájöttem, hogy a fizikai bezártságunk szellemi bezártsággal párosult. Amikor pár éve az egyik zsidó barátommal Jeruzsálemben sétáltam, ő, elhaladva egy kapu előtt, felgyorsította a lépteit, és engem is magával húzott. Kiderült, hogy előző nap ott ölték meg egy társát. Asztrik – fordult hozzám –, a zsidóknak és a keresztényeknek össze kell fogniuk, mert ma az egyikünk, holnap a másikunk torkát vágják el. Európa ma olyan, mint a Titanic. Fönt még a Wiener Walzert húzzák, de lent már ömlik be a víz.

Miközben magyarországi püspököktől, papoktól

olyanokat lehet hallani, hogy Ferenc pápa „nincs képben”, amikor azt kéri a plébániáktól, szerzetesközösségektől, hogy fogadjanak be egy-egy „menekültcsaládot, Pannonhalma megnyitotta előttük a kolostort.

“Ferenc pápa – ezt ne feledjük – nem a posztkommunista világból jött, hanem Latin-Amerikából, ahol a nyomornak emberi arca van; büdös, éhes, sír és az utcán hal meg. Aki ezzel találkozik, az vagy elmenekül előle, vagy azt mondja, hogy tennie kell valamit.”

Várszegi Asztrik nem fél attól, hogy a liberálisok szócsövének bélyegzik. Mint mondta:

„Egyszerűbb megoldás valakire a liberális jelzőt szitokszóként ráragasztani, mint tájékozódni a világ dolgairól, nyitott lélekkel és szellemmel gondolkodva a realitásokból kiindulni”.

 

Arról, hogy a keresztény papoknak is haladniuk kell-e a korral, így vélekedik:

„Bizony, nagy bajban vannak azok az igehirdetők, akik eddig pokollal meg kénkövekkel riogattak. Vissza kell vezetnünk az embereket az irgalmas Istenhez, aki Jézus által megmutatta az ő végtelen szeretetét. Nekünk is erről kell beszélnünk. Arról az Istenről, aki felemeli, szabaddá teszi, megajándékozza az embereket. Én reménykedő vagyok, még akkor is, hogyha az egyház, mint apparátus néha igencsak nehézkes tud lenni.”

Szólj hozzá