Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Védett kertből társasház – a múlt egy gyönyörű darabja tűnik el

Egy újabb múltszázadi épületnek lőttek a budai Rómer Flóris utcában. Cserba János közösségi oldalán tudatta, hogy ahelyett, hogy megőrizve helyreállították volna az ősfás telken álló házat, inkább tízlakásos, milliós négyzetméter áron eladható társasház épül a helyére.

Katt a képre!

Feszl Frigyes – a Vigadót is tervező mérnök – és családja 130 éve épült otthona és az azt körülvevő park tűnik most el a föld színéről, és lesz belőle jó pénzt hozó társasház.

“Vár állott, most kőhalom; Kedv s öröm röpkedtek, Halálhörgés, siralom Zajlik már helyettek.”

Aki ismerte a Romer Flóris utcában a régi kertészházat, védett kertjében a gyönyörű fákkal, most megdöbbenve tapasztalja, hogy mit tettek ezzel a táj- és természetvédelmi területtel! Még tavaly is gyönyörködtem az 1982 óta védetté nyilvánított hatalmas tiszafában, a ritka délkelet-ázsiai eredetű papíreperfában, és különösen az ezekkel harmonikus egységet alkotó a kert végében álló, régi, de jó állapotú villában. A kert és a fák védettségét néhány éve “feloldották” (!!!!!!) és most elhűlve láttam, hogy a hatalmas telek és kert szinte minden fáját kivágták. A tornácos házat felveri a gaz, a láthatóan egészséges, ennek ellenére mégis kivágott csonkolt fák törzsei és ágai, mint a háborúban elesett katonák maradványai fekszenek a kertben.

Hát mi folyik itt????

(A szomorú képeket 2017 július 30-án készítettem…..)

-írja Cserba János.

Szólj hozzá