Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Velencei Bizottság: a CEU-törvény sok sebből vérzik

Sok sebből vérzik a magyar felsőoktatási törvény CEU-ra vonatkozó része – állapította meg a Velencei Bizottság. A pénteki döntés értelmében megalapozatlan a szabályozás egy már működő egyetem kapcsán.

COE logo & Venice Commission

Döntött a Velencei Bizottság

Közzétette előzetes álláspontját a magyar felsőoktatási törvény módosításával kapcsolatban a Velencei Bizottság. A jelentés szerint a törvény szabályai általában véve megfelelnek az európai gyakorlatnak, de számos követelménye túlságosan szigorú és nem is megalapozott, mert már működő felsőoktatási intézményekre is vonatkozik.

A Velencei Bizottság elismeri, hogy minden országnak joga van szabályozni a területén működő külföldi felsőoktatási intézményeket, kiváltképp, ha erre nem léteznek egységes európai normák vagy modellek.

“a módosítások törvényesen csak a Magyarország területén még nem aktív külföldi intézményekre alkalmazhatók, a már működő egyetemek esetében viszont más a helyzet.”

A másik megállapítás szerint nem volt egyeztetés a felek között, ami demokráciákban megengedhetetlen.

Bár a magyar törvénymódosítás nem nevezett meg egyetlen intézményt sem, a Velencei Bizottság értett a szóból és rájött, hogy változás főként a CEU-t érinti.

Többek között felszólította a kormányt, hogy

  • ne írjon elő nemzetközi megállapodást a származási országgal
  • ne kelljen a székhelyen egyetemi oktatást nyújtani
  • töröljék el a névhasználatra vonatkozó, indokolatlan szabályozást.

Indoklás

A szervezet szerint indokolatlan korlátozni a külföldi és a magyar partneregyetem közti együttműködést. Biztosítani kell azt is, hogy a munkavállalásra vonatkozó szabályok ne befolyásolják az egyetemi szabadságot.

A Velencei Bizottság állásfoglalása birtokában a HVG megkereste a kormány-szóvivői irodát. Az Emberi Erőforrások Minisztériumát és a Külügyminisztériumot is, de még várat magára a reagálásuk csakúgy a CEU részéről is.

Az alkotmányjogászokból álló Velencei Bizottság állásfoglalását nem kötelező figyelembe venni. Kiszámíthatatlan, hogy ez milyen eredménnyel kecsegtet a magyar kormány reakcióit ismerve. Tudják, ők szívesen mennek el a falig. A tagországok általában figyelembe szokták venni észrevételeiket.

A magyar kormány már több fontos törvényt is módosított a Velencei Bizottság iránymutatása szerint. A jelentést azzal zárták, ha a kormánynak lennének még kérdései, állnak rendelkezésükre.

A felsőoktatási törvény módosítása miatt az Európai Bizottság nyáron kötelezettségszegési eljárást indított, azonban azokat az észrevételeket a kormány lesöpörte az asztalról.

Az Alkotmánybíróság még nem döntött az ügyben, ami Sólyom László volt köztársasági elnök, az Alkotmánybíróság első elnöke szerint alkotmányellenes. Áder nem így gondolta, rögvest aláírta.

Szólj hozzá