Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Vészhelyzet – idén is több tízezer műtétet halasztanak el

Nem, kedves olvasó, most sem Magyarországról van szó. A brit nemzeti egészségbiztosítónak drasztikus lépéseket kell tennie ahhoz, hogy a katasztrófát elkerülhesse.

...

health-care_picserver
Többen már most kritikusnak ítélik meg a helyzetet (forrás: picserver)

Felszólítást kaptak az angliai kórházak vezetői

A kórházakat felszólították, minden előre programozható, nem sürgős műtétet halasszanak el január közepéig. Ennek következtében több tízezer betegnek törölték el tervezett műtétjét. Ezzel próbálja az egészségügyi kormányzat elkerülni a még nagyobb problémákat, azaz a teljes egészségügyi rendszer összeomlását.

Milyen műtéteket halasztanak el?

A műtétek elhalasztása precedens nélküli. A kórházakat olyan műtétek elhalasztására szólították fel, mint a szürkehályog eltávolítása, csípő- és térdprotézis beépítése. A rákos megbetegedések következtében elvégzendő és életmentő műtétekre a halasztás nem vonatkozik.

Aggódnak a vezetők

A műtétek elhalasztása egyértelműen az NHS vezetőinek aggodalmát tükrözi. Félnek attól, hogy a téli hónapok alatt a helyzet kritikussá válhat, hiszen a télies időjárás miatt ilyenkor megnő a balesetek száma.

Átalakítások a kórházakban

A kórházak vezetői felszólítást kaptak egyes részlegek átalakítására. Ezzel is próbálják az esetlegesen jelentkező ágyhiányt enyhíteni. Szeretnék elkerülni a tavalyi évhez hasonló állapotokat, amikor is volt olyan kórház, ahol a tornatermet, tároló helységeket is ideiglenes kórtermekké kellett alakítani.

Vészhelyzet – idén is több tízezer műtétet halasztanak el
Az egészségügy megújulására van szükség (forrás: internet)

Ellentmondások

Az orvosok egy része pozitívumként látja a korlátozást, mert ezzel talán ténylegesen könnyíteni lehet a helyzeten. Az orvosok másik része azonban figyelmeztet arra, hogy a vészhelyzet már kialakult anélkül, hogy bármilyen váratlan esemény következett volna be. Többen vannak olyanok is, akik szerint a műtétek korlátozása és elhalasztása akár február közepéig is eltarthat.

A miniszterelnök asszony felelőst nevezett ki

Theresa May Simon Stevens-t, az NHS vezérigazgatóját nevezte meg, mint annak felelősét, hogyan tudják a kórházat idén télen a helyzetet kezelni. Stevens és közvetlen kollégái remélik, a korábbi évekhez hasonló téli káosz elkerülhető lesz idén. Tavaly több esetben kellett a betegeknek a kórházak folyosóján hordágyakon tölteniük az éjszakát, illetve olyan esetekről is lehetett hallani, amikor a mentőautóból nem volt hova vinni a beteget a baleseti és sürgősségi osztályok zsúfoltsága miatt. A helyzet annyira kritikussá vált, hogy a Vöröskereszt humanitárius krízisként aposztrofálta.

Mindent megtesznek, ami megtehető

Bruce Keogh, az NHS országos orvos-igazgatója azt mondta: „Az NHS személyzete nagyon keményen dolgozik azért, hogy megbirkózzon a szezonális problémákkal … biztosítja minden beteg számára a lehető legjobb ellátást.” Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, elképzelhető olyan is, hogy a kórházakat felkérik, szabadítsanak fel ágyakat a sürgős esetek ellátása érdekében. A kórházaknak tovább tanácsolják az egynapos műtétek számának növelését.

Vészhelyzet – idén is több tízezer műtétet halasztanak el
A baleseti- és sürgősségi esetek előnyt élveznek (forrás: internet)

Még mindig jobb, ha előre tudják…

Prof. Derek Alderson, a sebészek Királyi Kollégiumának tagja szerint még mindig jobb, ha a betegek előre tudomást szereznek műtéteik elhalasztásáról, mintha a tervezett műtét előtti napon tudnák meg. Tavaly télen ugyanis gyakran fordult elő ilyen eset is. Majd hozzátette: „a műtétek elhalasztása nem fenntartható módja az adott helyzet kezelésének”. A műtétek elhalasztása csak rövidtávon jelent megoldást, sürgősen szükség lenne a kórházi kapacitás növelésére.

A kórházak többsége már túllépi az időkeretet

A kórházak nagy része már túllépte a várakozási időt. A baleseti és sürgősségi osztályokon az elvárások szerint maximum 4 óra áll rendelkezésre a betegek kezelésének megkezdésére. A kórházak 85%-a ezt az időkorlátot már most képtelen betartani. Az érthető, hogy a sürgősségi esetek elsőbbséget élveznek a kevésbé sürgős esetek előtt, de a korlátozás nem megoldás, mert azok a betegek is szenvednek.

Nem az első eset, de remélhetőleg az utolsó

A műtétek elhalasztása nem először fordul elő. Ez nem válhat megszokottá. Hosszú távú befektetésre van szükség, ahol az egészségügy és a szociális ellátások együttműködése jöhet létre. A munkáspárti Jonathan Ashworth nem találja megfelelőnek Theresa May egészségüggyel kapcsolatos politikáját. Szerinte a legnagyobb erőfeszítések mellett sem mondható el, hogy a brit kórházak megfelelően felkészültek a téli időszakra. Az elhalasztott operációk több esetben tovább nehezítik a betegek életét és számos esetben a kórházak így is kapacitásuk felett telítve vannak.

Szólj hozzá