Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

A vizes-VB, meg a lónak az a hatalmas, kilógó lába

Szörnyű dolog, hogy idáig jutottunk, de tény, hogy az orbáni propaganda ide juttatott minket. Már egy sporteseményt – ilyen most éppen a vizes-VB –  sem vagyunk képesek a maga valójában látni csak politikai hovatartozás szerint.

Láss, ne csak nézz!

A vizes-VB rendezése körüli hajcihő, hazudozás és ferdítés okán már szinte senkit sem érdekel mi történik a medencében, vagy a pofátlanul drága műugró-tornyon és tövében. Ha Fidesznyik vagy, áradozol, ha ellenzéki fikázol. Közben pedig elfelejted élvezni magát a sportot.

Tény persze, hogy az esemény legalábbis építészeti és turisztikai szempontból úgy bukta, ahogy van, mit tagadnánk, jól “elszabták”.

Lehet hablatyolni, de a tények makacs dolgok. Elég ha valaki végig megy a városon és láthatja, hogy nem torlódnak az autók, és semmivel nem nehezebb közlekedni, mint ilyenkor nyáron “ez itt szokás”.

Egy közepesen sikeredett Szigetfesztivál idején is ennek a turistaforgalomnak sokszorosa látszott. Most szép csendben kerülgetjük a szokásos útfelbontásokat és hasonló nyári finomságokat.

Orbán-simogató

A vizes-VB  megnyitója – sokakkal ellentettben állítom –  nem volt botrányos,  rosszabb volt:  olyan magyarosch, olyan semmilyen, olyan gulyás-kapitalizmusosan dilettáns. De kit érdekelt, nem az volt a főattrakció, ami az aranyárban épült színpadon történt, hanem a miniszterelnök-simogató. Hurrrrrrá, lehetett szelfizni Orbán Viktorral, és ő mosolygott. Csak halkan jegyzem meg, hogy a krokodiltól se várhatsz semmi jót, pedig mindig mosolyog.

A felfokozott hangulat és a botrányok közben pedig csak nagyon kevesen figyeltek a női vízilabda válogatottunkra, holott nyitó meccsükön Japán ellen parádésan játszottak és 20-11-re győztek.

Végezetül lássuk a mindig kristálytisztán fogalmazó Kálmán László nyelvész-közíró megcáfolhatatlan gondolatait közösségi oldaláról:

Már most látszik: ebben a vizes VB -ben minden koncentráltan benne van, ami erre a rendszerre jellemző, ráadásul úgy, hogy baromi nehéz lenne tagadni. (Mondanám, hogy az ellenzék milyen tőkét kovácsolhatna ebből, csak nehezemre esik leírni olyat, amiért azonnal körberöhögnének.) Benne van a pazarlás, a korrupció, a dezinformáció, a titkolózás, az álszentség, a fontoskodás, a hazudozás, a provincializmus, az ízléstelenség, a dilettantizmus, a gőgösség, az arrogancia, a megalo- és cezarománia, you name it. És benne van bizony az is, hogy a világot milyen mérhetetlenül nem érdekli mindez, ami itt zajlik.

Szólj hozzá