Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

A vizes világbajnokság 140 milliárdjában benne van a bontás is?

Még tart a a vizes világbajnokság, Orbán büszke pávakakas módjára fürdik a maga által keltett dicsfényben. De ki és mennyiért bontja el a felépítetteket?

Janisch Attila: Tudósítás egy jelentős eseményről!

Eddig 140 milliárd – azaz 140.000.000.000.- adóforintba

került a vizes világbajnokság megrendezése, de arról nem esett szó, hogy amikor vége, le is kell bontani a direkt erre a célra építetteket. Hozzáértők szerint a bontás legalább annyiba kerül, mint az építés.

Informátorunk szerint, aki a vizes vb építésének egyik alvállalkozója, a fővállalkozók még nem kapták meg a szerződésben kialkudott javadalmazásukat. Teljesítésigazolással ugyan rendelkeznek, de ők sem jutottak a pénzükhöz.

Az alvállalkozói szerződés kizárólag az építési munkálatokra szólt. Arról, hogy kik, mikor és mennyiért végzik majd a bontást, nem esett szó. Az köztudott, hogy a reorganizáció legalább annyiba, de esetenként többe kerül, mint a létrehozás. Jogosan felvetődik fel a kérdés, hogy a tetemesen túlárazott, olykor teljesen feleslegesen megépített kiegészítőkkel tarkított esemény időközben megötszöröződött költségvetésébe benne van-e mindezek lebontásának ára is.

Ki bont, és mennyiért?

A politikai pártok azzal próbálkoznak, hogy miután lezajlik az esemény, vizsgálóbizottságot állítanak fel annak kiderítésére, hogy legálisan folytak-e a kifizetések. Ennek eddig sem volt nagy esélye. Ismerve az ilyen vizsgálódásokat, ahol az jelenik meg a testület előtt, aki akar, és ráadásul mindegyikben a kormánypárt erős túlsúlyban van, nem jósolható váratlan eredmény.

Az segíthetné az elszámoltatást, ha nyilvánosságra kerülnének a szerződések, aminek minden egyes fillérjét hozzáértő, elfogulatlan szakértőknek – létezik egyáltalán ilyen, – kell megvizsgálni.

Hajnal Miklós, a Momentum aktivistája az ATV-ben beszélt többek között arról, hogy a tisztánlátás mindannyiunk közös érdeke. Közpénzből fedezték a megötszöröződött kiadásokat, közünk van hozzá. Ezzel a kijelentéssel kihúzta a gyufát az Orbán-vezérelte média egyik tagjánál, akik azonnal reagáltak:

“Ismét a nemzet és a nemzeti vagyon védőszentjeként tetszeleg a Momentum, akik jó liberálisokra jellemző módon külföldi segítséget szeretnének kérni, hogy lejárassák a hazájukat. A budapesti olimpiát is megtorpedózó párt most éppen a vizes VB nyújtotta lehetőségeket használja ki, hogy az ország rossz hírét keltse. Hajnal Miklós az ATV Egyenes Beszéd című adásában fejtette ki a témával kapcsolatos durva gondolatait.”

Vagyis, aki utána akar járni annak, hogy kik, mennyit síboltak el a magyarok adóforintjaiból, azok a hazát támadják, és nem konkrétan a felelősöket. A régi nóta erre is ráhúzható a Fidesz olvasatában.

Felvállalva, hogy mi is meg leszünk bélyegezve, tisztelettel érdeklődnénk, hogy mi a terv a felépített, ám a dzsembori után az eredeti állapot visszaállítására ítéltekkel? Ki, mennyiért, mikor végzi a munkát, és ennek költségét tartalmazza-e a megötszöröződött bekerülési költség?

Szólj hozzá