Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

A vizes világbajnokság rendezését újabb 900 milliónk bánja

Biztosan nagy dicsőség egy ország életében, ha a világ rá figyel. Ezt elérheti úgy, hogy sikeresen kormányozzák az arra megválasztottak, de ha ez nem megy, rendezhet világeseményt is, például vizes világbajnokság. Mi ez utóbbit választottuk, nem tehettünk mást.

A vizes világbajnokság rendezését újabb 900 milliónk bánja
fotó: youtube

Milyen előkészítés az ilyen?

Kicsit költséges ugyan, de kormányunk és főleg Orbán főközszolga úgy döntött, megmutatjuk a világnak, mit tudunk. Kis szépséghibája az esetnek, hogy az amúgy is méregdrágára duzzadt  vizes világbajnokság rendezés összege újabb 900 millióval nőtt. Az EU-s közbeszerzési értesítő május 11-i számában két szerződés jelent meg a vizes vb-vel kapcsolatban, ezek együttes értéke 873,5 millió forint. Ahogy az a miféle demokráciákban lenni szokott, mindkét eljárást hirdetmény nélküli tárgyalásos formában bonyolították le a rendkívüli sürgősségre hivatkozva.

Kiírások:

Az EU-s közbeszerzési értesítő május 11-i számában két szerződés jelent meg a vizes vb-vel kapcsolatban:

kikötői úszóművek nettó 495 millió forint – épül egy a Vigadó téren, egy a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodánál, kettő a margitszigeti Fina Marketnél, és négy a Duna Arénánál. A vizes vb-t szervező Bp2017 Kft. tenderét három ajánlattevő közül az állami tulajdonú MAHART – PassNave Kft. nyerte.

vízi személyszállítási szolgáltatás nettó 378,5 millió forint –  Vigadó, Duna Aréna, Müpa közötti útvonalakon többféle hajóval viszik majd a vizes vb látogatóit, három ajánlattevő közül ezt a megbízást is a MAHART – PassNave Kft. kapta. A Bp2017 Kft. 8 darab “hagyományos”, 150 fős hajót rendelt meg 1.600 üzemórára, ezek menetrend szerint fogják szállítani az utasokat. Ez a típus a Vigadó-Dagály közti távot 40-50 perc alatt, a Müpa-Dagály távot 50-60 perc alatt teszi majd meg elvileg. Lesz 3 darab “VIP hagyományos” hajó is összesen 780 órára, ezek ugyanúgy 150 fősek, és ugyanúgy wifivel, légkondival felszereltek, és ugyanannyi idő alatt érnek egyik helyszínről a másikra, csak lesz rajtuk “asztalokkal ellátott VIP felszereltség” is. 20 üzemóra időtartamra rendelt a Bp2017 Kft. egy alkalomra egy “VIP Nagy Rendezvényt hagyományos hajóval”, ezen minimum 250 fő 40-60 perc alatt utazhat a Duna Aréna és Müpa között. Ugyanezen a távon 2 darab gyorsjáratú hajó 320 üzemórában fog minimum 54 főt szállítani 15-20 perc alatt.

A vizes világbajnokságra vonatkozó összes, a Közbeszerzési Értesítőben szereplő kiírást itt tekinthetik meg, a lista folyamatosan frissül. A nyilvánosságra hozott szerződések összköltsége jelenleg nettó 96,9 milliárd forint. Seszták Miklós fejlesztési miniszter május 2-án közölte, hogy a vizes vb-hez kapcsolódó fejlesztések végösszege 130,6 milliárd forint lesz.

forrás: átlátszó

Szólj hozzá