Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Voldemort a Fideszben – Üres helyek a vádlottak padján

Közel egy évvel ezelőtt a 168 óra c. hetilapban nyomozati iratok és lehallgatási jegyzőkönyvek jelentek meg. A dokumentumok azt valószínűsítették, hogy a Fidesz egyik országgyűlési képviselője Mengyi ” Voldemort ” korrupciós botrányba keveredett, ami EMMI -s pályázati pénzek lenyúlása körül forgott.

Voldemort a Fideszben – Üres helyek a vádlottak padján
(fotó: index)

Egy  Voldemort a sok közül

A nyilvánosságra került dokumentumok alapján egyértelműnek látszott, hogy a  fideszes képviselő védhetetlen. Az érintettsége eltussolása  a Fidesz számára óriási károkat okozhatott volna. A kishalat nyugodtan be lehetett – be kellett–áldozni, a nagyobb botrány elkerülése érdekében. Mit ígérhettek neki cserébe, ez ma még rejtély. A bírósági tárgyalás előtt úgy nyilatkozott, hogy a Fideszben

Annyit mondtak, álljak bele, tisztázzam magam a bíróság előtt.

A megjelent iratok szerint egy országos szociális szövetkezet létrehozója E. Zsolt, ismerősein keresztül kapcsolatba került Mengyi Rolanddal, akit  Voldemort nagyúrnak szólíttatta magát. A borsodi képviselő –ez is érdekes–ajánlotta a pályázók figyelmébe a Fideszhez, a cég tulajdonosa révén szoros szálakkal kötődő, szociális szövetkezetekkel kapcsolatos pályázatokban másutt is érintett  Public Sector Consulting nevű céget és B. Szilvia pályázatírót.

A szociális szövetkezetek hátrányos helyzetűek, döntően romák foglalkoztatására jöttek létre. Hasonlóan mint  a Fidesz “díszcigánya” által lenyúlt “Híd a munka világába” szövetkezet , vagy a több milliárdot eltapsolt  ESZOSZ. Ezekben a közös, hogy egyetlen munkahely sem jött létre, az uniós pénzek, akárcsak az EMMI által jutatottak  pedig eltűntek mint szürke szamár a ködben. A jelek szerint voltak, akik könnyű prédának tekintették a felzárkóztatásra szánt EU-s forrásokat. Hasonlóra készülhettek a Voldemort ügyben érintettek is.

A jegyzőkönyvek szerint  Voldemort nagyúr,  minisztériumi kapcsolatára hivatkozva, azzal biztatta a pályázni szándékozókat, majd  lepacsizza a fővárosban amit kell. A támogatásért cserébe tíz  millió forintot kért,  alkotmányos költség címén. Az összeg felét, a pályázat kiírása után,  egyik bizalmasa közreműködésével megkapta. Később még ugyanennyit zsebelt volna be, a pályázat elnyerését követően.

Tégla az EMMI-ben

A  minisztérium a projektet a Mengyi által ígérteknek megfelelően meg is hirdette. Az EMMI illetékesének a közreműködésével egy közel 500 milliós pályázatot nyújthattak be az érintett szociális szövetkezetek, amelyek egy része – a jelek szerint–csak papíron működött, kamu volt.  Voldemort uraság –a jegyzőkönyvek tanúsága alapján–először az elnyert összeg felét, később már a 90 százalékát kérte. Cserébe, hosszú távú együttműködést ígért.

A NAV  jelzése nyomán az EMMI időközben megváltoztatta a pályázat kiírási feltételeit, így a vádlottak szövetkezetei nem nyertek. A  képviselő kapcsolattartója visszavitte a korábban átvett összeget a pályázat benyújtóinak. Az 5 millió átadásakor  a nyomozók tetten érték a társaságot.

Ez még 2015. decemberében történt. A  tényfeltáró írás 2016. augusztusi  megjelenése után, felgyorsultak az események. A Fidesz elengedte a képviselő kezét, „dögöljön” a férgese. Polt Péter indítványára az Országgyűlés szeptember közepén felfüggesztette Voldemort uraság mentelmi jogát.

Az ügyészségi nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki Mengyit, majd 2017 áprilisában a Központi Nyomozó Főügyészség bűnsegédként különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás bűntettének kísérletével és vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntettének elkövetésével vádolta meg.

Bele csapnak a lecsóba?

Július második hetében a Fővárosi Törvényszéken megkezdődött Mengyi és hat társa büntető pere. A fideszes képviselő a tárgyaláson ártatlannak vallotta magát. Szerinte csak félreértésről lehet szó. Elmondása szerint minden szabályszerűen zajlott, semmi törvénytelent nem követett el. Nem volt szó alkotmányos költségről, nem is tartotta életszerűnek a 90 százalékos visszaosztást. Azt elismerte, hogy barátja az általa adott kölcsönből fizette vissza az ötmillió forintot, de neki fogalma sem volt arról, mire adta a pénzt. Úgy vélte, azért tettek rá a vádlottak  terhelő vallomást, hogy magukat mentsék. Képviselőként csak a térség foglalkoztatási gondjain kívánt segíteni.

A tárgyalást októberben folytatják.

A Voldemort ügyben a látszat szerint a nyomozás nem tárta –nem tárhatta? –fel a teljes igazságot. Mengyi egyedül nem követhette el a vád szerinti cselekményt. A pályázat kiírásához magas szintű minisztériumi kapcsolatra is szükség volt. Valaki, netán valakik a háttérben sunnyognak. A nyomozó ügyészség “nem tudta” kideríteni ki az a titokzatos Tamás, akit az érintettek többször emlegettek egymás között. Nem derült ki az sem, hogy vajon kire vonatkozhatott a „ meg kell beszélni a dolgot L-lel” állítás. Rejtve maradt az is, amikor a NAV tájékoztatta a minisztérium vezetőjét a gyanús pályázatokról, a titkos  információ kitől juthatott el, a gyanúba keveredett személyekhez. A szivárogtató személyét, az ügyészség –gondolom igen „alapos” munkával—képtelen volt  megállapítani.  A vádlottak padján, így egy- két hely bizonyosan üresen maradt. Vajon kik akadályozták meg a teljes igazság feltárását?

Szólj hozzá