Zárójel
Voldemort a Fideszben – Üres helyek a vádlottak padján
(illusztráció: internet)

Voldemort a Fideszben – Üres helyek a vádlottak padján

Közel egy évvel ezelőtt a 168 óra c. hetilapban nyomozati iratok és lehallgatási jegyzőkönyvek jelentek meg. A dokumentumok azt valószínűsítették, hogy a Fidesz egyik országgyűlési képviselője Mengyi ” Voldemort ” korrupciós botrányba keveredett, ami EMMI -s pályázati pénzek lenyúlása körül forgott.

Voldemort a Fideszben – Üres helyek a vádlottak padján
(fotó: index)

Egy  Voldemort a sok közül

A nyilvánosságra került dokumentumok alapján egyértelműnek látszott, hogy a  fideszes képviselő védhetetlen. Az érintettsége eltussolása  a Fidesz számára óriási károkat okozhatott volna. A kishalat nyugodtan be lehetett – be kellett–áldozni, a nagyobb botrány elkerülése érdekében. Mit ígérhettek neki cserébe, ez ma még rejtély. A bírósági tárgyalás előtt úgy nyilatkozott, hogy a Fideszben

Annyit mondtak, álljak bele, tisztázzam magam a bíróság előtt.

A megjelent iratok szerint egy országos szociális szövetkezet létrehozója E. Zsolt, ismerősein keresztül kapcsolatba került Mengyi Rolanddal, akit  Voldemort nagyúrnak szólíttatta magát. A borsodi képviselő –ez is érdekes–ajánlotta a pályázók figyelmébe a Fideszhez, a cég tulajdonosa révén szoros szálakkal kötődő, szociális szövetkezetekkel kapcsolatos pályázatokban másutt is érintett  Public Sector Consulting nevű céget és B. Szilvia pályázatírót.

A szociális szövetkezetek hátrányos helyzetűek, döntően romák foglalkoztatására jöttek létre. Hasonlóan mint  a Fidesz “díszcigánya” által lenyúlt “Híd a munka világába” szövetkezet , vagy a több milliárdot eltapsolt  ESZOSZ. Ezekben a közös, hogy egyetlen munkahely sem jött létre, az uniós pénzek, akárcsak az EMMI által jutatottak  pedig eltűntek mint szürke szamár a ködben. A jelek szerint voltak, akik könnyű prédának tekintették a felzárkóztatásra szánt EU-s forrásokat. Hasonlóra készülhettek a Voldemort ügyben érintettek is.

OLVASTAD MÁR?   Semjén és a „Gőgös Gúnár Gedeon”

A jegyzőkönyvek szerint  Voldemort nagyúr,  minisztériumi kapcsolatára hivatkozva, azzal biztatta a pályázni szándékozókat, majd  lepacsizza a fővárosban amit kell. A támogatásért cserébe tíz  millió forintot kért,  alkotmányos költség címén. Az összeg felét, a pályázat kiírása után,  egyik bizalmasa közreműködésével megkapta. Később még ugyanennyit zsebelt volna be, a pályázat elnyerését követően.

Tégla az EMMI-ben

A  minisztérium a projektet a Mengyi által ígérteknek megfelelően meg is hirdette. Az EMMI illetékesének a közreműködésével egy közel 500 milliós pályázatot nyújthattak be az érintett szociális szövetkezetek, amelyek egy része – a jelek szerint–csak papíron működött, kamu volt.  Voldemort uraság –a jegyzőkönyvek tanúsága alapján–először az elnyert összeg felét, később már a 90 százalékát kérte. Cserébe, hosszú távú együttműködést ígért.

A NAV  jelzése nyomán az EMMI időközben megváltoztatta a pályázat kiírási feltételeit, így a vádlottak szövetkezetei nem nyertek. A  képviselő kapcsolattartója visszavitte a korábban átvett összeget a pályázat benyújtóinak. Az 5 millió átadásakor  a nyomozók tetten érték a társaságot.

Ez még 2015. decemberében történt. A  tényfeltáró írás 2016. augusztusi  megjelenése után, felgyorsultak az események. A Fidesz elengedte a képviselő kezét, „dögöljön” a férgese. Polt Péter indítványára az Országgyűlés szeptember közepén felfüggesztette Voldemort uraság mentelmi jogát.

Az ügyészségi nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki Mengyit, majd 2017 áprilisában a Központi Nyomozó Főügyészség bűnsegédként különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás bűntettének kísérletével és vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntettének elkövetésével vádolta meg.

OLVASTAD MÁR?   Színház- és várossirató - Újabb botrány Pécsen

Bele csapnak a lecsóba?

Július második hetében a Fővárosi Törvényszéken megkezdődött Mengyi és hat társa büntető pere. A fideszes képviselő a tárgyaláson ártatlannak vallotta magát. Szerinte csak félreértésről lehet szó. Elmondása szerint minden szabályszerűen zajlott, semmi törvénytelent nem követett el. Nem volt szó alkotmányos költségről, nem is tartotta életszerűnek a 90 százalékos visszaosztást. Azt elismerte, hogy barátja az általa adott kölcsönből fizette vissza az ötmillió forintot, de neki fogalma sem volt arról, mire adta a pénzt. Úgy vélte, azért tettek rá a vádlottak  terhelő vallomást, hogy magukat mentsék. Képviselőként csak a térség foglalkoztatási gondjain kívánt segíteni.

A tárgyalást októberben folytatják.

A Voldemort ügyben a látszat szerint a nyomozás nem tárta –nem tárhatta? –fel a teljes igazságot. Mengyi egyedül nem követhette el a vád szerinti cselekményt. A pályázat kiírásához magas szintű minisztériumi kapcsolatra is szükség volt. Valaki, netán valakik a háttérben sunnyognak. A nyomozó ügyészség “nem tudta” kideríteni ki az a titokzatos Tamás, akit az érintettek többször emlegettek egymás között. Nem derült ki az sem, hogy vajon kire vonatkozhatott a „ meg kell beszélni a dolgot L-lel” állítás. Rejtve maradt az is, amikor a NAV tájékoztatta a minisztérium vezetőjét a gyanús pályázatokról, a titkos  információ kitől juthatott el, a gyanúba keveredett személyekhez. A szivárogtató személyét, az ügyészség –gondolom igen „alapos” munkával—képtelen volt  megállapítani.  A vádlottak padján, így egy- két hely bizonyosan üresen maradt. Vajon kik akadályozták meg a teljes igazság feltárását?

OLVASTAD MÁR?   Gerő András: a Jobbik többször bizonyította, hogy cigány- és zsidóellenes
Shares 183Szólj hozzá!

3 hozzászólás : "Voldemort a Fideszben – Üres helyek a vádlottak padján"

Visszajelzés
avatar
Rendezés:   legújabb | legrégebbi | legnépszerűbb
Attilane Isó
Vendég
Attilane Isó

Megússza mind.

Sándor Bagi
Vendég
Sándor Bagi

Számukra nincs olyan hogy vádlottak padja. Minden vád alól felmenti az ügyészség őket.

Nagy István
Vendég
Nagy István

no ki volt,egyet lehet találni,aki elrendelte,az le is állithatja,ugyi bár

wpDiscuz