Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Wales és Skócia újabb kihívás elé állíthatja a May-kormányt

Wales és Skócia hivatalos értelemben is kihívást jelent Theresa May Brexit terveit illetően. A két nemzeti kormány figyelmeztette a brit kormányt, hogy alkotmányos válságot kockáztat, ha nem történik változás.

Wales és Skócia újabb kihívás elé állíthatja a May-kormányt
A walesi zászló (Kép: Pixabay)

A Brexit veszélybe sodorhatja a négy nemzet egységét

Wales és Skócia elsősorban új hatásköröket próbál kikényszeríteni a nagy visszavonási törvény (Great Repeal Bill) kapcsán. A két nemzet kormányának várhatóan hivatalosan be kell nyújtaniuk azokat a dokumentumokat, amelyek megerősítik szándékukat, hogy vissza akarják tartani a miniszterelnök, EU törvények visszavonására vonatkozó megközelítését. May csak akkor várhat támogatást a két decentralizált kormánytól, ha radikálisan megváltoztatja álláspontját a törvénnyel kapcsolatban.

Ugyanakkor konzervatív miniszterek elismerték a The Independent-nek, hogy Wales és Skócia támogatása nélkül is folytatják a Brexit-et. Külpolitikusok viszont arra figyelmeztetik az Egyesült Királyságot, hogy így pont a négy nemzet egységét fogják veszélybe sodorni.

Skócia és Wales nem hagyja, hogy a fejük felett döntsenek a britek

Kedden a skót és a walesi közigazgatási hivatalok hivatalosan elkezdik a koncessziók kényszerítését, azáltal, hogy olyan “törvényhozói beleegyezési” dokumentumokat nyújtanak be a gyűléseiken, amelyek meghatározzák, hogy a törvényjavaslatnak hogyan kell megváltoznia. A visszavonási törvény az uniós jogot és a brit törvényeket összehangolja ugyan, de visszaadja a teljes hatalmat a briteknek a jogalkotásra a kilépés után. Skócia és Wales attól tart, hogy ebben az összehangolási folyamatban London lerázza a nemzeti kormányokat a legfontosabb politikai területeken. A konzervatív miniszterek számára pedig elfogadhatatlanul erős hatalmat biztosítanak majd ezekkel a törvényekkel az amúgy önálló igazgatással rendelkező Skóciában és Wales-ben. Noha arra számíthatunk, hogy a héten jóváhagyják az EU felé benyújtandó törvényjavaslatot, a miniszterelnök még komoly belső harcokra és ellenállásra számíthat. Bizonyos záradékok megváltoztatásában még konzervatív politikusok is támogatják Cardiff és Edinburgh vezetőit.

Wales és Skócia újabb kihívás elé állíthatja a May-kormányt
A skót zászló (Kép: Pixabay)

Wales élesen bírálta a brit kormányt

Carwyn Jones, Wales miniszterelnöke azt mondta az Independent-nek, hogy May törvényjavaslata lehetővé teszi a parlament számára, hogy a Brexit alatt átvegye a teljes hatalmat, de vannak döntési jogok, amelyeket Cardiffnak kell átadni.

“Az Egyesült Királyság kormánya merev a megközelítésében. Azt mondja, csak egy út van. Úgy viselkedik, mintha többséget nyert volna a választásokon júniusban. Nem fogunk beleegyezni a törvényjavaslatba ebben a formában. Ha ennek ellenére véghezviszik, nagyon súlyos alkotmányos probléma merül fel. Egyenlő lenne a demokratikusan megválasztott gyűlések iránti igény figyelmen kívül hagyásával. ” – fejtette ki nézeteit a walesi miniszterelnök.

A nemzeti vezetők reménykednek abban, hogy a keddi beszámolókat londoni tárgyalások fogják követni. És ezeken meg szeretnék tekinteni a May-kormány törvényjavaslatának egyes részeit. A nemzetek gyűlései végül majd szavazni fognak arról, hogy visszaszorítsák-e a törvényjavaslatot. Még akkor is előfordulhat, hogy a törvényjavaslat ellen lépnek fel, ha a Lordok Háza is jóváhagyja azt. Sokan vitatják, hogy Wales „viselkedhet” e úgy, mint különálló nemzet, ám azt elismerik a helyzetet elemző szakértők, hogy válsághelyzetet idézhet elő Wales és Skócia ellenállása.

Törvény határozza meg, hogy mind Edinburgh, mind Cardiff hozzájárulása szükséges a válási számla egyes részeinek elfogadásához. Ezt David Davis, Brexit miniszter is elismerte, és azt mondta, hogy szándékában áll keresni a megoldást. De elfogadott az a gyakorlat is, hogy ha valamelyik nemzetgyűlés megtagadja a beleegyezést, az Egyesült Királyság kormánya végigviheti a saját elképzeléseit és megpróbálhatja továbbítani a”számlát” az EU-nak.

A skótok szerint már válság van

A Skót Nemzet Párt (SNP) Brexit szóvivője, Mike Russell azt mondta: “Itt már alkotmányos válság van. Ha beleegyezés nélkül lépnek, a válság egyre mélyebbé és sokkal intenzívebbé válik.” Russell így folytatta: “Alapértelmezett álláspontunk az, hogy ez egy technikai intézkedés, és együtt akarunk működni a kormánnyal. A probléma az, hogy az általuk javasolt technikai intézkedés ellentétes a decentralizációs folyamattal.”

David Davis utalt arra, hogy megegyezésre törekednek a nemzeti kormányokkal, ám azok támogatása nélkül is véghezvihető a visszavonási törvény benyújtása az EU felé. Ugyanakkor több konzervatív politikus is egyet ért abban, hogy „kritikus fontosságú” lesz Edinburgh és Cardiff támogatásának megnyerése. „A Brexit olyan messze van a kétdimenziós gyakorlattól, amennyire csak lehet. Többdimenziós, és mint ilyen, a legfontosabb elemei ennek a decentralizált kormányok. Az a lényeg, hogy nem arról van szó, hogy nem akarnák átadni a hatalmat. A helyzet az, hogy minden döntést a kereskedelem és a jövőbeli kapcsolatok összefüggésében kell meghozni” – fogalmazott az egyik munkáspárti politikus.

A kormány szóvivője a következőket mondta: “Egyértelmű, hogy szeretnénk a decentralizált igazgatásokkal együttműködni egy olyan szerződés megkötésében, amely az egész Egyesült Királyság számára működik. Ezt egy olyan alap nemzeti jogszabály irányozza elő, amely hatáskörrel ruházza fel a decentralizált igazgatásokat. A támogatásuk szükséges ahhoz, hogy biztosítsák a törvény funkcióit az EU-ból való kilépéskor és azt követően.”

Ha nem sikerül megegyezniük, akkor vajon a May kormánynak kétfrontos harc elé kell néznie?

Szólj hozzá